Бившият германски рефер Волф-Дитер Аленфелдер почина на 70-годишна възраст след продължително лечение на диабет. В периода 1975-88 той е ръководил 106 мача в Бундеслигата.
 
Той е считан за един от най-добрите германски рефери по това време и е показал само 4 червени картони през кариерата си. В края на сезон 1983/84 получава „Златна свирка“ за най-добър арбитър на годината. Известен и с някои изцепки, които му печелят култов статут в немския футбол.
 
На 8 ноември 1975 г. Аленфелдер свири края на първото полувреме на мача между Вердер и Хановер (0:0) в 32-ата минута. Когато един от играчите го пита „Защо свириш край толкова рано“, съдията отговоря: „Не е рано, вие играете много бързо“.Реферът е уличен в употреба на алкохол преди двубоя, а той се защитава: „Ние сме мъже и не пием „Фанта“.
 
В историята са останали негови реплики с легенди на германския футбол. По време на един мач се обръща към треньора на Вердер Ото Рехагел: „Седни си на дупето или ще го залепя за пейката с лепило“. В друг случай националът Паул Брайтнер му заявява: „Свириш като задник“, но Аленфелдер не му остава длъжен: „Ти играеш като задник“.