Бившият вратар на националния отбор на Германия Ханс Тилковски почина на 84-годишна възраст. Легендата на Борусия (Дортмунд) си е отишъл от този свят в неделя след продължително боледуване, обявиха от семейството.

Тилковски е популярен на широката общественост с участието си на финалната среща на Мондиал`66 срещу Англия, когато получава спорния гол на Джеф Хърст, помогнал за единствената световна титла на „трите лъва“. Тогава швейцарският съдия Готфрид Дийнст зачита попадението за 3:2, въпреки че няма абсолютна сигурност, че топката е преминала голлинията с пълния си обем. Англичаните печелят в крайна сметка с 4:2.

Ханс Тилковски е резервен вратар на ФРГ на световното първенство в Чили през 1962 г. Кариерата му продължава от 1952 до 1970 г., като е играл за Вестфалия (Херне), Борусия (Дортмунд) и Айнтрахт (Франкфурт). С „жълто-черните“ печели Купата на Германия през 1965 г., КНК през 1966 г. и завършва на второ място в Бундеслигата през 1966 г.

„Научих тъжната новина, че германският вратар от финала през 1966 г. Ханс Тилковски е починал. Той беше фантастичен играч за своя клуб Борусия (Дортмунд) и националния отбор. Прекрасен човек. Винаги съм се наслаждавал на времето, през което сме били заедно през годините“, написа Джеф Хърст в „Туитър“.