Популярният треньор Владимир Салков е починал на 84-годишна възраст, съобщава пресслужбата на ЦСКА (Москва).  Преди време той беше спортен директор на „армейците“.

"Изразяваме най-дълбоки и искрени съболезнования на роднините и близките на Владимир Максимович Салков. Отиде си един човек, който посвети целия си живот на футбола, пише в съболезнователната телеграма от ЦСКА (Москва).

Салков е роден в Донецк (Украйна) на 1 април 1937-а година, а кариерата му на защитник преминава изцяло в два клуба: Шахтьор (Донецк) и Криля Советов (Самара).

След това животът му е свързан много дълго време с националните отбори на СССР. Работил е като помощник и старши треньор на олимпийския отбор на СССР, който спечели златните медали в Сеул през 1988-а година. В още два периода е бил начело на олимпийския отбор на Съветите, а на клубно ниво е тренирал родния си Шахтьор (Донецк), Торпедо (Москва), Ротор (Волгоград), националния отбор на Узбекистан, младежкия и олимпийския състав на Русия.

С Шахтьор печели сребърните медали в първенството на СССР през 1975-а година, а през 1978-а година и бронзовите. Пак с Шахтьор вдига Купата на Украйна във вече независимата страна през 1995-а година. Начело на Ротор остава на 2-о място в руската Висша лига през 1993-а година.