Легендарният английски вратар Рон Спрингет почина днес на 80-годишна възраст, съобщават медиите на Острова.

Спрингет бе част от състава на „трите лъва” при спечелването на единствената им световна титла досега през 1966 година, когато Англия бе домакин на шампионата на планетата. Тогава англичаните побеждават на финала ФРГ (Федерална Република Германия) с 4:2 след продължения, а Спрингет е резерва на друг легендарен английски вратар - Гордън Бенкс.

Джеф Хърст влиза в историята като единственият отбелязал хеттрик в мач за световната титла, макар вторият му гол да е най-дискутираният. Топката се удря в горната греда и тупва на голлинията, но реферите присъждат попадението за 3:2 в 101-ата минута на мача. В 120-ата Хърст решава всичко с мощно воле и праща цялата нация в делириум. Кралица Елизабет връчва трофея на новите световни шампиони от Англия.

Рон Спрингет има записани 33 участия с екипа на английския национален отбор. Той е футболистът на Шефилд Уензди с най-много мачове за „трите лъва” в историята.

Вратарят започва като юноша на КПР през 1953 година, но през 1958 година преминава в Шефилд Уензди и никога след това не сменя клуба си, отказвайки се през 1968 година. Спрингет е пазил в 384 срещи за „кукумявките“.