Футболното първенство на южната африканска страна Намибия ще се поднови след три години пауза, които бяха посветени на конфликти между Футболната асоциация на страната и Професионалната лига.

Така феновете на най-популярната игра в тази страна ще гледат клубен футбол на местно ниво за първи път от сезон 2018/2019. В Намибия лигата има право на независими решения, но последната дума има федерацията, която одобрява или суспендира решенията.

Спорът между Федерацията и Лигата (Намибийска Висша лига) избухна, след като от федерацията наредиха да бъде запазен елитния статут на последните два изпаднали отбора. От Висшата лига на страната отказаха и това започна дълга съдебна битка, завършила с изключването на НВЛ от структурите на федерацията. А според правилата на ФИФА, единствено националната федерация във всяка страна може да организира или да контролира провеждането на първенството.

През април беше създадена нова елитна лига на страната с 11 отбора, която дълго време не успя да стартира първенството, тъй като не можеше да намери спонсор. Но в последния месец компания, която се занимава с добив на диаманти, се съгласи да даде името и логото си и естествено и финансова подкрепа.

Така първенството ще започне с един мач в идния уикенд между петкратния шампион Африкан Старс и университетския отбор УНАМ на стадиона в столицата Виндхук. Останалите срещи от 1-ия кръг ще се състоят след седмица.

В Намибия имаше обаче национален отбор, който беше събиран от футболисти, които играят в Южна Африка или пък от няколкото отбори, които макар и без първенство, поддържаха някакъв спортен живот.