В първенството на Франция има отбор, който изненадва с представянето си дотолкова, че е лидер в класирането, а освен това успя да извади позитивите от един трансфер, който мнозина счетоха за пълна лудост. Става дума за Ница. Тимът от Лазурния бряг е начело на Лига 1 след 16 изиграни кръга и накрая може да постигне първата си титла от близо 60 години. „Орлетата“ за последно стават шампион през 1959 година. До финала на първенството има още половин година, но тимът на Люсиен Фавър демонстрира, че може да се пребори за титлата.

През миналия сезон под ръководството на Клод Пюел Ница завърши на четвърто място - веднага след ПСЖ, Монако и Олимпик (Лион). Това означаваше участие в Лига Европа, а „червено-черните“ не бяха играли в евротурнирите от 18 години. Тогава под ръководството на Силвестър Такач Ница спечели Купата на Франция през сезон 1996/97 и едновременно с това завърши на последно място в първенството и изпадна. Спечеленият трофей позволи участието в КНК, където „орлетата“ отпаднаха без загуба – победа и три равенства. Славия (Прага) спечели битката от втория кръг заради повече голове на чужд терен.

През сезон 2015/16 Ница допусна само 16 гола на свой терен, а това е доказателство, че още тогава е работено за постигането на настоящата стабилна отбрана, която е най-добрата в Лига 1. В предни позиции тимът разполагаше с Хатем бен Арфа, който се върна с понижено самочувствие от Англия, но край Ривиерата намери необходимото спокойствие, върна си мотивацията и завърши сезона със 17 гола и 6 асистенции. През лятото сърцата на феновете в Ница бяха два пъти разбити. Треньорът Клод Пюел напусна след четири сезона на поста, а Бен Арфа също си тръгна. Въпреки слуховете за интерес от страна на Барселона, той предпочете офертата на ПСЖ. В такива моменти е традиция футболистът да си навлича гнева на феновете, които забравят за постиженията му в отбора. Ситуацията в Ница е различна и привържениците на тима не пропускат по различни поводи да изразят благодарността си към Бен Арфа.

Клубната управа не се отдаде на самосъжаление заради напускането на треньора и най-важния играч, а свърши изключителна работа на трансферния пазар. В отбора беше привлечен талантливият халф Уилан Сипиан от Ланс, но голямата изненада за феновете беше пристигането от Германия на Данте (Волфсбург) и Юнес Беланда (Шалке 04). В края на трансферното лято се появиха слухове за евентуалното привличане на Марио Балотели, но почти никой не им повярва. В деня, в който италианецът подписа договор (31 август), градът полудя. Местните издания отделиха важно място на тази лудост, която беше сравнена с игра на руска рулетка. Шефовете на Ница обаче таяха надежда, че ще се повтори ситуацията с Бен Арфа от миналия сезон. Тогава те взеха футболист с огромен опит, който в последно време не беше разкривал пълния си потенциал и беше видимо нещастен в предишния си отбор.

И рискът на управата се оправда. Балотели вкара шест гола в шест мача от първенството, а в Лига Европа добави още едно попадение в три срещи. Последва контузия в края на октомври, заради която той не е играл оттогава. Дори се оказа, че в Ница позволяват на италианеца по-голяма свобода в сравнение с предишните му отбори Ливърпул и Милан.

„Всичките му предишни отбори са се опитвали да го вкарат в рамките на наложени правила. Ние също имаме такива и се отнасят за всички с еднаква сила, но те важат само на терена и вътре в отбора. Балотели е свободен да прави всичко, което пожелае в свободното си време. Ние го спечелихме с нашия проект и с феновете, които като самия него са много отворени и страстни. Не случайно всичките ни тренировки са открити за всеки желаещ да ги гледа“, разкри генералният директор на клуба Жюлиен Фурние.

„Мислех, че е много по-луд. Такива бяха очакванията ми заради нещата, които бях чел за Балотели в медиите. Той постоянно се шегува с всички, но само толкова. На тренировки е много внимателен и се стреми да помогне за постигането на целите на отбора. Със сигурност може да се каже, че не е егоист. Има моменти, когато на тренировката идва при мен, понеже не е доволен, и казва: „Данте, трябва да направим подобрения тук и тук.“ Много ми напомня на Франк Рибери. И двамата са много способни футболисти, които живеят под огромно напрежение заради постоянното внимание. Просто имат нужда да изпуснат парата. Ако има дадеш свобода в личното време, те ще се отплатят с най-добрите си качества на терена“, призна бразилският защитник Данте.

Балотели се върна към най-добрите си дни на терена, но извън него си е същият трън в гащите. Италианският нападател се зарече, че ако Ница спечели шампионската титла, ще подкара хеликоптер над града. Това по-скоро звучи като заплаха, тъй като обещанието е от човек, който тероризираше хотелите в Манчестър с взривяването на бомбички в стаите, които наемаше.

„Щастлив съм в Ница. Бързо се адаптирах. В отбора има много млади момчета и добър треньор. Всичко ме устройва. Мисля, че подкрепата на феновете е по-добра от тези на Ливърпул. Не казвам, че самите фенове като групировка са по-добри, но са много по-съпричастни в подкрепата си. Всъщност, Ливърпул ми направи услуга, като ме трансферира. Сега аз нямам нужда постоянно да давам обяснения, а просто трябва да говоря с действия на терена. Трябва да играя по начина, по който мога“, обяви 26-годишният нападател.

Освен трансферната бомба с привличането на Балотели, Ница през лятото направи истински удар с ангажирането на Люсиен Фавър, който се умори да чака Евертън да превърне интереса си в конкретно предложение. 59-годишният швейцарски специалист има спечелени трофеи като треньор в родината си, но стана известен преди всичко с работата си в Германия. Особено в Борусия (Мьонхенгладбах). В началото на 2011 година той пое отбора във Втора бундеслига, а две години по-късно изведе тима до второ място в групата в Лига Европа, зад Фенербахче.

Фавър набързо се ориентира в обстановката на стадион „Алианц Ривиера“ и след като се запозна с качествата на наличните играчи, заложи на дефанзивен стил на игра. Тимът предимно използва схема с петима в задни позиции, където истинският шеф на отбранителната линия е Данте. 22-годишният вратар Йоан Кардинал е стабилен в изявите си и няма да е изненада, ако скоро получи повиквателна за националния отбор.

В предни позиции на Балотели се оставя огромна свобода, която в някои мачове създаде проблеми, тъй като италианецът се губеше сред противниковите защитници. Не помагаше и активното включване в атака не само на халфовете, но и на някои защитници. Неуспешен се оказа опитът на треньора да превърне Беланда в нападател, което е много трудна задача за един атакуващ халф, когато тимът му предимно разчита на дефанзивен стил. Всичко това налага Люсиен Фавър да променя тактическата схема в някои мачове. В определени срещи от първенството Ница игра в постройки 4-3-3, 4-2-3-1 и 3-5-2.

Представянето в Лига 1 показва, че „орлетата“ са във форма и способни да атакуват титлата, но мачовете в Лига Европа демонстрират една слабост – липсата на опит. „Червено-черните“ вече загубиха шансове за участие на 1/16-финалите след една победа и четири поражения в група с Шалке 04, Краснодар и Ред Бул Залцбург. Тим с амбициите за шампионска титла във Франция не може да си позволи да получи пет гола в един мач от евротурнирите, както това се случи в края на септември при гостуването в Русия (2:5).
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ