Уест Хям победи с 4:1 като гост Блекпул в мач от Чемпиъншип и се завърна отново на първото място. Джеймс Томкинс, Ники Мейнард, Гари О’Нийл и Рикардо Ваз Те се разписаха за “чуковете”.
 
Повече от любопитен е фактът, че в 53-ата минута, при резултат 2:1 за лондончани, техният титулярен вратар Робърт Грийн получи червен картон. Гостите останаха с човек по-малко, но тъй като мениджърът им Сам Алърдайс не бе включил в групата друг страж, на вратата застана полеви играч – младият халф Хенри Лансбъри, привлечен от Арсенал.
 
В Блекпул предчувстваха, че не само ще изравнят резултата, но и ще стигнат до победата. “Мандарините” все пак бяха с човек повече, а и на вратата на Уест Хям застана полеви футболист. Лансбъри обаче се справи отлично с изключително трудната задача и не допусна попадение. Голове все пак паднаха – цели два, но те отново влязоха в мрежата на Блекпул.
 
Любопитното е, че вече седми мач поред Сам Алърдайс не включва резервен вратар, макар че разполага с цели трима такива. В Англия обаче прогнозират, че случилото се снощи ще послужи като обеца на ухото на мениджъра на “чуковете”.
 
“Много съм щастлив, че победихме с 4:1 като гост. Успехът ще ни даде нужното самочувствие за целта, която сме си поставили – завръщането на Уест Хям във Висшата лига. Получаваме червен картон в трети пореден мач. Това е притеснително, но аз се радвам, че се измъкнахме от ситуацията и спечелихме. Вероятно сте прави, като твърдите, че прекалено много рискувам с включването на само един вратар в разширения състав за мачовете. Донякъде обаче вина има и Футболната асоциация. Знаете, че в Чемпиъншип сме ограничени в броя на резервите, които са пет, а не седем, както е във Висшата лига и навсякъде по света”, опита да се оправдае Алърдайс.
 
Местните медии обаче са сигурни, че в събота, когато Уест Хям приема Кристъл Палас в поредния шампионатен двубой, на резервната скамейка на “чуковете” ще има вратар.

БЛИЦ припомня на своите читатели, че през 70-те и 80-те години във всички английски дивизии разширените състави за мачовете включваха само 13 футболисти, а отборите имаха право на две смени. Тогава доста често мениджърите също рискуваха и не вземаха втори вратар в групата, а при червени картони на някой от футболистите с №1 под 7-метровата рамка заставаше полеви играч. Точно като снощния случай.