Квалификацията за Мондиал 2022 между Испания и Косово протече при серия от чутовни скандали с международен отзвук, а „червените фурии“ спечелиха с 3:1 в Севиля. Първоначално косоварите отказаха да изиграят мача, тъй като искаха да бъдат третирани като суверенна държава и преди началото на срещата да бъде изпълнен националният химн.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Испания първоначално не възнамеряваше да стори това, тъй като не признава независимостта на Косово и отцепилата се от Сърбия република официално се нарича Територията, нарекла се Косово. В крайна сметка химнът беше пуснат по уредбата.

По време на живото излъчване на мача по телевизията съкращението за балканската държава беше изписано не с главни букви, както е прието, а с малки. Вместо KOS на екраните на зрителите се виждаше kos. По време на двубоя испанският коментатор използваше определенията Федерация Косово и косовския тим, но всячески избягваше да изрече: националният отбор на Косово.

Изключителен скандал имаше по време на пресконференцията на косоварите на испанска територия. Пресаташето на отбора Байрам Шала не позволи на италианския селекционер на тима Едуардо Рея да отговори на въпрос, преди да бъде произнесено името на Косово.

РАЗМЕНЕНИТЕ РЕПЛИКИ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА
Журналист: След два тежки мача мислите ли, че Луис Енрике ще направи промени в състава си за този двубой?
Байрам Шала: Към кого е насочен този въпрос?
Журналист: Към треньора!
Байрам Шама: Какъв треньор? Чий треньор? Във вашите медии никога не споменавате името на нашата държава. Затова нека да изясним към чий треньор е вашият въпрос?
Журналист: Въпросът беше към треньора дали очаква неговият съперник да направи промени?
Байрам Шама: Да, но към треньора на кой отбор се обръщате. Дори един път не сме видели във вашите вестници да бъде публикувано името на страната ни.
Журналист: Въпросът е към треньора.
Байрам Шама: На кой отбор?!
Журналист: На Косово.
Байрам Шала: Добре, сега вече може да ви отговори.

 

 

По време на самия мач имаше скандал и на трибуните. Охраната на стадиона пробва да отнеме знамето на Косово на член на делегацията на отбора. Стюардът се опита да обясни, че този флаг е забранен, тъй като принадлежи на държава, която не е официално призната от Испания. В крайна сметка знамето остана притежание на косоварите.