Националният тим по футбол на Гибралтар записа две поредни победи за три дни срещу Армения (1:0) в Ереван и Лихтенщайн (2:1) у дома, за да пренапише историята си. Изграденият от полицаи, пожарникари и чиновници отбор задмина дори четирикратния световен шампион Германия по успехи в официални срещи без контроли за настоящата 2018 година.

За въпросните три дни Бундестимът падна тежко в от Холандия (0:3) в Амстердам и допусна обрат срещу актуалния първенец на планетата Франция (1:2) в Париж също в турнира Лига на нациите, но от елитната Лига „А“. Така за първи път в историята Германия регистрира шест загуби в рамките на една календарна година – 3 победи, 2 равенства и 6 поражения. Два от успехите обаче бяха в контроли и то на домашна сцена срещу Саудитска Арабия (2:1) преди световното първенство в Русия и срещу Перу (2:1) през септември.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Победата в Армения бе първа в официален мач за цялата история на националния тим на Гибралтар, признат едва преди пет години от УЕФА. Три дни по-късно отборът с полицаи и пожарникари стигна и до обрат срещу Лихтенщайн за исторически първи домакински успех. Любопитното е, че и двете победи на полицаите и пожарникарите са в официални двубои от новия турнир на УЕФА – Лига на нациите, стартирал през септември. В същото време възпитаниците на Йоахим Льов имат само един успех досега през тази година в официална надпревара – 2:1 срещу Швеция в груповата фаза на Мондиал 2018 в Русия. Тази победа дойде изключително драматично в последните секунди на добавеното врем, но и тя не помогна на Бундестима да прескочи груповата фаза, проваляйки се с гръм и трясък като защитаващ титлата си световен шампион от Мондиал 2014 в Бразилия.

В мачовете срещу Армения и Лихтенщайн герой за Гибралтар бе един напълно непознат защитник, работещ иначе като чиновник. Жозеф Луиа Чиполина вкара в Ереван победния гол от дузпа, а три дни след това се разписа и за пълния обрат срещу Лихтенщайн.

Друг любопитен факт е, ч целият отбор на Гибралтар е оценен от transfermarkt.de на 225 000 евро, докато този на Армения на 45 милиона евро, като 35 милиона от тях се падат на звездата Хенрих Мхитарян от Арсенал.

Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

ЛИГА НА НАЦИИТЕ - ГРУПИ, ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНИЯ