Голям брой грешки в полицейския контрол са причината за трагедията на стадион "Хилсбъро" през 1989 година. До това заключение стигна проведеното от британските следствени служби разследване.

На 15 април през 1989 година живота си загубиха 96 футболни привърженици на Ливърпул, които искаха гледат на живо финала за Купата на Англия срещу Нотингам.

Докладът, съставен в мащаб 395 страници, разкри и покриване на информация за трагедията от страна на властите, които са обвинили неправилно футболните привърженици, вместо полицията и лекарите на стадиона.

Това предизвика дори извинение от страна на британския премиер Дейвид Камерън, който изрази съжалението си за закъснението на доклада за инцидента. Камерън добави, че е имало голяма вероятност част от жертвите да бъдат спасени.

Според медицинските и полицейски доклади, нито един от 96-те привърженици не е бил жив след 15:15 часа местно време, но британският премиер е научил друго след последното разследване.

Той твърди, че 59 зрители са били ранени и са можели да оживеят, ако са били получили медицинска помощ. Последният прочит на 450-те хиляди документа за случая, получени от властите, сочат единствено към това, че феновете на Ливърпул "нито са предизвикали, нито са допринесли за трагедията".