В последните седмици Бундеслигата стана арена на няколко значими трансфери. Матс Хумелс смени Борусия (Дортмунд) с Байерн срещу 38 милиона евро. Баварците платиха 35 милиона за Ренато Санчес. Илкай Гюндоган напусна „жълто-черните“ в посока Манчестър Сити (30 млн. евро), а Арсенал се подсили с Гранит Джака от Борусия (Мьонхенгладбах) срещу близо 45 милиона евро. Всички обаче очакват кой ще купи Лерой Сане. 20-годишното крило на Шалке 04 е обект на интерес от страна на Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Манчестър Юнайтед, Реал (Мадрид) и Байерн. Вече се появиха информации, че баварците са готови да платят 35 милиона евро, колкото е освобождаващата клауза в договора на Сане с Шалке 04, но имат намерение да отложат трансфера за следващото лято.

Кой е този Лерой Сане? Феновете на футбола със сигурност вече познават качествата на 20-годишното крило. Особено с гола му в стил „Ариен Робен“ срещу Реал (Мадрид) на 10 март 2015 година при 3:3 на „Сантяго Бернабеу“. Половин година след този гол крилото на „кралскосините“ дебютира за националния отбор на Германия. Това става при загубата с 0:2 от Франция на „Стад дьо Франс“ в онази трагична вечер на 13 ноември 2015 година, когато Париж, Франция, Европа и целият свят бяха шокирани от бомбените атентати във френската столица. В други части на Европа бихме се усъмнили, че дебютът на 19-годишния по това време Лерой Сане се дължи на близките отношения на баща му с треньорите от националния отбор.

Какъв пък е бащата на младия футболист? Името му е Сулейман Сане, син на сенегалски дипломат. Сулейман още като дете попада във Франция, където баща му е пратен по работа. През годините семейството получава поданство и затова през 1982 година Сулейман Сане е повикан да служи във френската армия. Като спортист с добри качествата той е можел да бъде разпределен близо до семейството си. Но заради закъснение с подаването на документите, това не се случва. Сане е пратен в поделение на немската граница, близо до Шварцвалд. Като войник играе футбол за местен отбор, където е забелязан от представители на втородивизионния германски Фрайбург. В периода 1985-88 година Сулейман Сане играе за клуба. Негов партньор в атака е Йоахим Льов – настоящият селекционер на германския национален отбор.

През 1988 година Сане преминава в Нюрнберг, където пък е съотборник с настоящия треньор на вратарите на „бундестима“ Андреас Кьопке. Две години по-късно се мести във Ватеншайд. Градът, а не клубът ще изиграят голяма роля в живота на Сулейман Сане. По това време той среща бившата германска гимнастичка Регина Вебер – бронзова медалистка в художествената гимнастика от олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 година. Двамата създават семейство, което се радва на трима сина. И тримата вече са футболисти.

Най-големият от тях Ким Сане в момента е на 21 години и играе за втория отбор на Нюрнберг. Най-малкият – Сиди, е само на 13 години и за момента е част от школата на Шалке 04. Голямата гордост на семейството и най-известният син е средният – Лерой Сане. Още 18-годишен той проби в първия отбор на „кралскосините“ и до момента има 13 гола в 57 мача за Шалке 04, а вече е част от националния отбор на Германия и една от най-актуалните трансферни цели в европейския футбол.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ