Президентът на Полския футболен съюз Чезари Кулеша обяви, че националният отбор на страната не желае да играе срещу Русия в плейофен мач за класиране на Мондиал 2022, а причината е войната, която руската армия започна в Украйна. Двубоят по програма трябва да се проведе на 24 март в Москва.

„Стига приказки, трябва да действаме. Националният отбор на Полша няма желание да играе с Русия. Това е единственото правилно решение. Водим преговори с федерациите на Швеция и Чехия, за да излезем с обща позиция пред ФИФА“, обяви Кулеша на профила си в „Туитър“.

Преди това футболните федерации на Полша, Швеция и Чехия обявиха, че няма да отидат в Русия, за да участват в плейоф срещу „сборная“. В полуфиналите Полша играе срещу руснаците, а чехите срещат „тре крунур“, победителите от двата мача се изправят един срещу друг в решителен двубой за класиране на Световното.

Звездата на Байерн и националния отбор на Полша Роберт Левандовски подкрепи позицията на Кулеша.

„Това е правилното решение! Не мога да си представя да играя срещу Русия в такава ситуация. Руските футболисти и фенове не носят отговорност за войната, но не можем да си затворим очите, че нищо не се случва“, написа Левандовски в социалните мрежи.