Спомняте ли си Бьорн Маарс Йонсен? Ако името не ви говори нищо, върнете малко времето назад, за да се сетите за високия централен нападател на Литекс отпреди две-три години. Той е роден на 6 ноември 1991 година и пристигна в Ловеч през зимата на 2015 година. Игра за тима през пролетта на 2015-та и есента на 2015 година. През пролетта на 2016 година бе част от втория отбор на Литекс в Б група след изваждането на първия тим от елита.

През лятото започна подготовка с ЦСКА и дори бе на първия лагер в Тетевен. В един момент обаче нападателят напусна лагера без да назове конкретни причини. И успя да скъса договора си с Литекс, доказвайки, че е свободен агент. Така той не стана част от ЦСКА, а клубът от Борисовата градина започна да търси начини да оспори раздялата. Оказа се обаче, че от "Армията" са изпуснали сроковете и така футболистът подписа с шотландския Хартс.

По-интересното обаче се случи миналото лято, когато той премина в холандския Адо Ден Хааг. И сега внимание – през изминалия сезон, Бьорн Маарс Йонсен наниза 19 гола и за броени минути можеше да стане голмайстор на холандската Ередивизи.

Днес се играха последните мачове от последния кръг на първенството. Йонсен заби нови две попадения за победата на Адо с 3:2 срещу Рода. Конкурентът му за голмайсторския приз - иранецът Алиреза Джаханбакш, наниза хеттрик за АЗ Алкмаар и спечели приза за стрелец №1 с 21 попадения. Само преди няколко дни бившият нападател на Литекс заби два гола срещу шампиона ПСВ Айндховен при равенството 3:3.

Бьорн Маарс Йонсен е норвежец, но с майка американка и е роден в Ню Йорк. След фурора през изминалия сезон Бьорн Маарс Йонсен вече е и национал на Норвегия, записвайки три мача.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ