Футболният гранд Бенфика има поредни неприятности с прокуратурата в Португалия. „Орлите“ от Лисабон са разследвани за данъчни измами, чрез създаване на черна каса и издаване на фалшиви фактури. Както е известно, в началото на годината стана ясно, че Бенфика е разследван и за манипулиране на резултати от футболни мачове.

"Членове, които бяха част от Административния съвет на Бенфика в периода между 2016 и 2020 г., а един от тях още заема длъжност, са обвинени за финансовите престъпления и за фалшифициране на документи", се казва в комюнике на клуба.

Според португалските медии основните заподозрeни са Луиш Фелипе Виейра, който бе президент на Бенфика между 2003 и 2021 г., както и Доминго Соареш де Оливейра, който в момента е начело на компанията „Бенфика САД“.

Според седмичника "Еспресо", съмненията на правосъдието в аферата "Синя чанта" (португалският еквивалент на "черна каса") са за 1,6 милиона евро, преведени на фирма, която е консултирали клуба по информационни въпроси, но се оказва, че услугите й са фиктивни.

Виейра подаде оставката си през 2021 година заради други съдебни афери. Бившият португалски национал Руи Коща го наследи начело на клуба от Лисабон, който е актуален лидер в първенството и играе на осминафиналите на Шампионската лига срещу Брюж.