Португалският рефер Педро Проенса получи от УЕФА наряд за полуфиналния реванш от Шампионската лига между Манчестър Юнайтед и Шалке 04. “Червените дяволи” имат аванс след победата с 2:0 в първия мач.
 
40-годишният съдия по професия е финансов мениджър. Той ръководи мачове в първенството на Португалия от 1999 г., а от 2003 г. е международен арбитър. През септември 2007 г. Проенса дебютира в Шампионската лига в мача ПСВ Айндховен – ЦСКА (Москва) (2:1). В предния сезон печели награда за най-добър португалски съдия.
 
През 2010 г. по време на плейофния мач от Шампионската лига между Ред Бул Залцбург и Апоел (Тел Авив) (2:3) дава жълт картон на Итай Шехтер от гостите, който си постави традиционната еврейска шапчица кипа, след като отбеляза гол.
 
През настоящия сезон на ШЛ Педро Проенса свири един мач на Манчестър Юнайтед – домакинското 1:1 с Валенсия. В този двубой Димитър Бербатов игра цял мач за “червените дяволи” и негово попадение през второто полувреме бе отменено заради засада.
 
Бербо има и отбелязан гол в мач, свирен от португалеца. Това става на 29 ноември 2007 г. в мач от груповата фаза на Купата на УЕФА. Тотнъм бие Олборг с 3:2, а българинът дава начало на обрата на “шпорите” с попадението си в 46-ата минута. Датчаните водят с 2:0 след първото полувреме.
 
Педро Проенса е бил съдия и на един мач на Шалке 04 в евротурнирите. Това е домакинското равенство 1:1 с АПОЕЛ (Никозия) в мач от първия кръг на Купата на УЕФА (сезон 2008/09)./БЛИЦ