Летният трансферен прозорец за повечето европейски първенство официално затвори.на 31 август (петък), но в някои държави като Турция, Русия, Франция все още могат да се осъществяват сделки с футболисти.
Както винаги в последните минути клубовете правиха всевъзможни сделки, купуваха и продаваха. Екипът на БЛИЦ проследи всичко по-интересно на трансферния пазар от последния ден.


Руският шампион Зенит безспорно осъществи най-големия удар на трансферния пазар за лято 2012. Грандът от Санкт Петербург привлече от Порто бразилския нападател Хълк. Руснаците платиха 60 милиона евро за бразилеца, което го прави и най-скъпият трансфер това лято. До вчера рекордът държеше Байерн (Мюнхен), който даде 40 милиона евро за привличането на испанския национал Хави Мартинес от Атлетик (Билбао).

Сумата за Хълк няма да бъде плащана накуп и ще бъде разсрочена за три години. Парите са разпределени по следния начин: 40 милиона за Порто, 9 милиона за компанията, която държи 15% от правата на играча, а останалата сума е за самият Хълк и неговият мениджър Теодоро Фонсеко. 5% от общата сума по трансфера (3 милиона) отиват за родния клуб на бразилеца – Виктория.

Веднага след финализирането на сделката за Хълк сайтът на Зенит съобщи и за привличането на белгиеца Аксел Витцел от Бенфика. За него руснаците платиха 40 милиона евро. С това богаташите от Санкт Петербург закръглиха хвърлените за нови футболисти и то само за един ден на умопомрачителните 100 милиона евро!

Ето и другите по-интересни трансфери във футболна Европа от късно снощи:


Холандският национал Грегъри ван дер Вил подписа 4-годишен договор с Пари Сен Жермен. 24-годишният защитник има 35 мача за "лалетата". За трансфера мултимилионерите от ПСЖ са платили около 6 милиона евро на Аякс (Амстердам). Ван дер Вил ще получава над 300 000 евро месечно в парижкия клуб.

Халфът на Челси Раул Мейрелеш вече е футболист на Фенербахче. 29-годишният португалски национал бе твърда резерва през миналия сезон в тима от Лондон, а от новия започна в само един от трите мача в Премиършип, и не се появи в игра за Суперкупата на Европа срещу Атлетико (Мадрид) – 1:4. С пристигането на белгиеца Еден Азар и бразилеца Оскар на “Стамфорд Бридж” за него не остана място. Мейрелеш побърза да подпише с Фенербахче, където негов съотборник ще бъде холандецът Дирк Кайт, дошъл от Ливърпул.

Защитникът Крис напусна френския Лион и премина в Галатасарай. Договорът на 35-годишния бразилец е за един сезон. За трансфера Лион ще получи 1,25 милиона евро, както и по 10 000 евро за всеки изигран мач. Крис е истинска легенда в бившия си клуб, за който играе от 2004 г. През това време бразилецът спечели 4 шампионски титли и на два пъти бе избиран за №1 във френската Лига 1.

Ласана Диара официално подписа с Анжи (Махачкала) за 4 години. Френският национал се раздели с Реал (Мадрид) след сезони вярна служба. 27-годишният Диара води преговори и с Милан, но в крайна сметка предпочете офертата на богаташите от Махачкала.

Голямата звезда на Апоел (Кипър) Аилтон Алмейда премина в Терек (Грозни). В тима от Чечения бразилецът ще рита заедно с бившия български национал Благой Георгиев. За трансфера Терек плати 2,2 милиона евро.

ЧФР (Клуж) взе под наем за един сезон от Ювентус халфа Хорхе Мартинес. Там треньор ще му бъде бившият старши на ЦСКА Йоан Андоне. През миналото първенство в Серия “А” 29-годишният уругваец отново игра като преотстъпен в Чезена.