Челси винаги е бил симпатичен и силен отбор. Още преди ерата “Абрамович” клубът се котира високо на Острова, а и в Европа. През 1971 година съставът от “Стамфорд Бридж” стига финал в несъществуващия вече турнир КНК. След драматичен сблъсък с Реал (Мадрид) в Атина Челси излиза краен победител. Двубоят завърша 1:1 и според тогавашните правила следва преиграване. Във втория мач “сините” поставят на колене “белия балет” след успех с 2:1.
27 години по-късно Челси ликува в същия турнир, надвивайки с 1:0 Щутгарт на Краси Балъков. За да дойде по-късно ерата “Абрамович”. Руският милиардер наля колосални суми с основната цел да види Челси на върха. Не само в Англия, но и в Европа. До идването на Роман тимът има само една единствена титла – от твърде далечната 1955 година.
След руското нашествие на пари на “Стамфорд Бридж” успехите се върнаха. Два поредни шампионски трофея превърнаха Челси в страшилище на Острова, но тъй като апетитът идва с яденето, Абрамович замечта за по-ярка, по-тежка и по-голяма корона – европейската. Всички погледи бяха впити в Жозе Мауриньо и момчетата му, но все нещо спираше Челси да стигне поне до финала на Лигата. Специалния си тръгна,  но отборът не се разпадна. През миналата година под ръководството на Аврам Грант “сините” най-сетне взеха предпоследния завой преди финалната права и се озоваха в Москва. В подножието на най-високия европейски футболен връх. В сърцето на Русия и в родината на руснака Абрамович обаче Челси се оказа жертва на... руската рулетка, наречена дузпи. И всичко рухна от раз.
Ето, че тази вечер пред отбора се появява нов шанс. Нов, но последен. През следващия сезон Челси едва ли ще е познатият Челси – опитният, обиграният и боеспособен състав. Африканският диамант Дидие Дрогба вече няма да блести на “Стамфорд Бридж”, сърцатият халф Франк Лампард, макар че поднови договора си, също е пред раздяла с клуба, Михаел Балак също поглежда към изхода, както и някои други звезди, без които Челси ще угасне. Поне засега Абрамович не дава никакви индикации за зрелищна лятна селекция. Не се знае кой ще замени временния наставник Гус Хидинк, който се кълне, че при всички положения си тръгва. А и световната икономическа криза със сигурност е накарала и милиардер като Роман Абрамович да поспре кранчето. Нов неуспешен опит за спечелването на Шампионската лига съвсем ще довърши Челси.
Така че, шансът наистина е последен. Лошото за “сините” е, че насреща ги дебне Барселона, чийто тим изглежда по-добър от всякога, а да не забравяме, че при краен успех срещу каталунците ще има още едно препятствие.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ