Президентът на Барселона Жоан Лапорта обяви, че опитите на клуба да предложи на звездата си Лионел Меси нов договор се отлагат заради мерките за финансов контрол на Ла Лига. Меси вече е свободен агент, след като контрактът му изтече вчера. Аржентинецът се присъедини към Барселона на 13 години през септември 2000 година и иска да остане на "Камп Ноу", но това трябва да стане с нов договор по изискванията на Лигата.

"Всичко върви добре, той иска да остане и ние полагаме всички усилия, за да го гарантираме. Но трябва да го балансираме с финансовия феърплей. Има много възможности и обмисляме коя е най-добрата и за двете страни. Но ние искаме Лео да остане, а и той има същото желание", заяви Лапорта пред испанското радио "Онда Серо".

Ла Лига въведе мерки за финансов контрол през 2013 година, като установи максимална сума, която всеки клуб може да похарчи за играчи и треньори всеки сезон, на базата на доходите им.

Барселона е с най-високите приходи в световния футбол според тазгодишния доклад на Делойт, въпреки че приходите са паднали със 125 милиона евро миналата година заради пандемията от коронавирус. В началото на сезон 2019/2020 клубът получи максимален бюджет от 1.47 милиарда евро от Ла Лига, който се сви до 733 милиона за миналия сезон и се очаква да падне още повече заради липсата на продажби на билети и малък трансферен пазар. Това означава, че Барселона трябва да намали допълнително заплатите, ако иска да задържи Меси, който имаше най-скъпия договор в световния спорт, според доклад от януари на "Ел Мундо".