Звездата на световния спорт Лионел Меси беше посрещнат като божество в боливийската столица Ла Пас, където на Аржентина предстои световна квалификация срещу местния национален отбор.

Световните шампиони кацнаха на летище Ел Алто, което се намира на 4061 метра надморска височина и е седмата най-високо разположена аерогара в света (всички с по-предно място се намират на китайска територия в Тибет). Близо 1000 футболни фенове посрещната „гаучосите“ пред хотела в Ла Пас и изригнаха в бурни възгласи, когато видяха Меси да слиза от автобуса.

Много от тях обявиха, че ще подкрепят аржентинеца по време на утрешния мач, въпреки че ще играе срещу родината им. Те обясниха това с думите: „Напълно естествено нещо. Той е Лионел Меси и може да направи всичко“.

Заради предстоящия мач на 12 септември (23:00 часа българско време) аржентинските национали пристигнаха екипирани с индивидуални кислородни бутилки. Двубоят между Боливия и Аржентина ще се играе на стадион „Ерандо Силес“ (един от най-високите в света, разположен на 3637 метра над морското равнище). Заради голямата височина много от гостуващите отбори се оплакват от бърза умора в резултат на разредения въздух. Именно това налага използването на кислородни бутилки.

Участието на Лионел Меси в срещата е под въпрос.

Това стана ясно от изявление на аржентинския селекционер Лионел Скалони. Той призна, че Меси е чувствал преумора при победата с 1:0 над Еквадор на 8 септември. Тогава седемкратният носител на „Златната топка“ вкара единствения гол с точно изпълнение на пряк свободен удар четвърт час преди края, а в 89-ата минута беше заменен от Ексекиел Паласиос.

„Срещу Еквадор Лео беше преуморен и сам поиска смяна. Ще видим как протича възстановяването му и ще решим допълнително. Още не съм решил какъв ще е съставът срещу Боливия. Може да направя малки промени, но може да заложа на същите играчи. Ще взема решение сутринта преди мача“, заяви Скалони преди занимаването на Аржентина.

Счита се, че 45-годишният селекционер планира включването на Анхел ди Мария и Хулиан Алварес. Това обаче зависи от това дали Меси ще е титуляр или резерва.