Потенциални терористи са ангажирани със сигурността на Евро 2016 (10 юни – 10 юли). Това сочат данни, събрани от френското контраразузнаване. Сред 3500 охранители, наети да обезпечават реда по време на мачовете и на различните съпътстващи ги събития, има 82 души, които попадат в базата данни на потенциалните терористи.

Това е показала щателната проверка, направена от специалните служби спрямо всички, ангажирани по някакъв начин със сигурността на първенството. В картотеката са въведени имената на всички лица, свързани пряко или косвено с екстремисти и екстремистки организации, съобщава френското издание „Le Point“.

За осигуряването на безопасността по време на Евро 2016 Франция ще мобилизира 82 хиляди човека. Сред тях 42 хиляди са сътрудници на полицията, 30 хиляди са жандармеристи, а също така военнослужещи и агенти по безопасността.

„Безусловно, заплаха съществува. Но всичко е подготвено така, че шампионатът да премине при най-добри условия за осигуряване на безопасност,“ коментира прессекратарят на Националната жандармерия Жан-Франсоа Брис.