Френски дипломат и някогашен близък сътрудник на Сеп Блатер, ще се кандидатира за поста президент на Световната федерация по футбол (ФИФА). Жером Шампан ще обяви това на пресконференция в понеделник, когато покани в Лондон всички медии.

Деятели от ФИФА от доста време спекулират с подобна евентуална кандидатура, като преди две години въпросният човек подготви и представи на някои от влиятелните фигури документ от 20 хиляди страници, на които разкрива визията си за световния футбол във всичките му направления- спортно, маркетингово, бизнес и начин на управление, както и ограничаване на вредните влияния.

Изборите за президент на ФИФА ще бъдат през юни 2015 година в Цюрих на конгрес на организацията, а до момента официални кандидатури няма. Много медии и футболни величия спекулират с имената на Мишел Платини- президент на УЕФА, дори и с това на легендата на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге.

Жером Шампан е роден на 15 юни 1958 година в Париж, в момента е 55-годишен. Той е бил във ФИФА в продължение на 11 години- от 1999-а до 2010-а година като консултант на Блатер по международния футбол. Бил е консултант на три федерации по футбол на непризнати държави или спорни територии с идеята да им помогне да влязат във ФИФА. Това са федерацията на Палестина, федерацията на Севернокипърската турска република и на федерацията на Косово. Работил е и за най-богатият африкански отбор в момента- ТП Мазембе от ДР Конго. Жером Шампан е кавалер на няколко френски и международни награди.