Турската футболна федерация реши да остави в елитната група Диарбекирспор, единственият кюрдски отбор в Суперлигата, след като последните два мача на тима не завършиха заради хулигански прояви на феновете.

Случаят се превърна в държавен проблем, след като представители на редица политически парти и дори влиятелни военни предупредиха, че сурово накание срещу Диарбекирспор може да наруши етническия мир в страната и да радикализира кюрдските фенове.

От Федерация обявиха на официалната си страница, че е взето решение клубът да не бъде наказван с втора служебна загуба. Последният мач на тима от Диарбекир с Истанбул ББ бе прекъснат в 87-ата минута заради нахлуването на фенове на терена.

Турските футболни власти вече наказаха отбора с едно служебно поражение с 0:3 за двубоя с Бурсаспор. Срещата с тима на Димитър Иванков бе прекратена в 17-ата минута, след като привържениците започнаха да хвърлят камъни и уцелиха българския вратар и единия страничен съдия.

Втора административно наложена загуба на Диарбекирспор щеше да означава автоматично пращане на клуба във втора дивизия. Кюрдското малцинство често се оплаква от дискриминация от страна на държавата. Правителството се принуди да разшири правата им заради опита на Турция да получи кандидатура за членство в Европейския съюз./БЛИЦ