Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Световният шампион Аржентина се измъкна от пъкъла по познат начин и с познат герой. Не, този път героят не беше Меси, напротив. "Албиселесте" елиминира трудно Еквадор след изпълнение на дузпи в Хюстън, САЩ, и е първият полуфиналист на Копа Америка. Редовното време приключи 1:1, като аржентинците бяха попарени в добавеното време от Кевин Родригес. Преди това през първата част те поведоха в резултата след гол на Лисандро Мартинес и асистенция на Алексис Мак Аалистър. Ситуацията бе разгледана от ВАР, за да се докаже, че топката е била избита от вратаря Домингес, след като е минала голлинията.

Аржентина се представи на прилично ниво през първото полувреме, когато диктуваше темпото на терена. След почивката обаче момчетата на Лионел Скалони свалиха оборотите и бяха бледа сянка на световната си класа. В 62-ата минута Еквадор получи дузпа, но Енер Валенсия уцели дясната греда. Сигналът, че нещо не е наред в действията на "гаучосите" явно не беше видян от самите тях. Аржентина я караше мудно, лежерно, вярвайки, че пак ще бие с едно на мъка. В добавеното време обаче топката за първи път влезе в мрежата на Емилиано Мартинес от началото на турнира.  

Малко след това бившият нападател на ЦСКА Жорди Кайседо за малко да взриви голямата бомба. Влязъл като резерва, той пропусна шанс да сътвори огромната сензация.  Кайседо получи фантастична възможност, но ударът му мина встрани. 

Тъй като на Копата няма продължения, направо се стигна до дузпи. При тях кошмарът за Аржентина продължи. Мегезвездата на световния футбол Лионел Меси пропусна първия удар от бялата точка, нацелвайки горната греда. Тогава обаче на сцената изскочи познат герой. Емилиано Мартинес веднага спаси две дузпи и всичко си дойде на мястото за Аржентина. Жорди Кайседо вкара за Еквадор, но това бе недостатъчно. Друг известен герой при дузпите - Гонсало Монтиел, влезе в игра в края именно с идеята да изпълни наказателен удар. Точно защитникът донесе световната титла на 18 декември 2022 година, когато в Катар вкара решаващата дузпа срещу Франция. Сега Монтиел отново не сбърка. След това победата на Аржентина беше осигурена на 100 процента от Отаменди, вкарал хладнокръвно петия шут от бялата точка.

Така след голямо ходене по мъките Аржентина оцеля и продължава да брани титлата си от Копа Америка, спечелена през 2021 година.  Съперник на полуфинала ще бъде Венецуела или Канада.

Другите четвъртфинали са Уругвай - Бразилия и Колумбия - Панама. 

Аржентина - Еквадор 1:1 (4:2 след дузпи)
1:0 Лисандро Мартинес (35), 1:1 Кевин Родригес (90+1)
При дузпите: Меси пропуска, Мена пропуска, Алварес 1:0, Минда пропуска, Мак Алистър 2:0, Йебоа 2:1, Монтиел 3:1, Кайседо 3:2, Отаменди 4:2