Съперникът на България и лидер в Група “B” на световните квалификации от Зона Европа Италия загуби от Аржентина с 1:2 в престижна контрола, играна на стадион „Олимпико”. Приятелската среща бе в чест на папа Франциск I, при който и двата тима бяха на аудиенция ден по-рано. За своето представяне “адзурите” понесоха остри критики от медии и от тифози.

Селекционерът на домакините Чезаре Прандели призова за пълен стадион в решаващата световна квалификация срещу България на 6 септември в Палермо.

"Очаквам мощна подкрепа от тифозите. Срещу Аржентина на трибуните на "Олимпико" почти нямаше празно място. Дано да е така и срещу България", каза Прандели след загубата на "адзурите" с 1:2 от Аржентина пред 41 000 зрители в Рим.

Чезаре Прандели е най-успешният селекционер на италианския национален отбор по футбол в исторически план по показателя спечелени точки средно на мач. Статистиката сочи, че след успеха срещу Япония (4:3) на Купата на Конфедерациите в Бразилия Прандели изпреварва легендарни специалисти като Виторио Поци, Адзелио Вичини, Ариго Саки и Марчело Липи.

Контролата с Аржентина вчера бе организирана в чест на папа Франциск, но той не присъства. Преди началото капитаните на двата тима Джиджи Буфон и Хавиер Масчерано заедно с канцлера на папската академия на науките Марсело Санчес Сорондо засадиха маслиново дърво в саксия. След това то веднага бе изпратено във Ватикана.

Неуважение към папата показа Езикиел Лавеци. Голаджията на ПСЖ реши да седне на трона на Франциск по време на посещението италианците ден преди мача. Лавеци кръстоса крака и се ухили за пред фотоапаратите. Най-очарован от срещата с папата пък остана Марио Балотели. "Благодаря за тези 5 минути. Чувствам се нов човек", обяви Супер Марио.