Тотнъм се класира за четвъртфиналите на ФА Къп, след като разби третодивизионния Рочдейл с 6:1 в преиграване и след хеттрик на Фернандо Йоренте.

В срещата имаше спорни ситуации. Някои от тях бяха свързани с използването на системата ВАР (Видео асистент рефер), а най-дискутиран остава моментът при дузпата за Тотнъм.

Първо всички на „Уембли“ помислиха, че Ерик Ламера е дал ранен аванс на „шпорите“, но попадението му беше отменено заради нарушение. Това обаче беше установено след продължителна консултация между съдията Пол Тиърни и ВАР.

В 27-ата минута след ново използване на системата за видео повторение арбитърът даде дузпа за Тотнъм заради нарушение срещу Киърън Трипиър от страна на Мат Дон. Въпреки повторенията, останаха съмнения дали Трипиър не преигра в ситуацията.

При изпълнението на 11-метровия наказателен удар Сон Хьон Мин прати топката във вратата от бялата точка, след като само четири минути по-рано беше открил резултата.

Попадението от дузпата обаче беше отменено. Тиърни даде жълт картон на корейския нападател на „шпорите“ и отсъди фаул в полза на Рочдейл. Причината – Сон Хьон Мин се спря при засилката, което е забранено според правилника. Тук дойдоха и големите полемики и мнозина се запитаха защо реферът не даде ново изпълнение на дузпата.

Пол Тиърни е отсъдил точно според правилата. Поне това твърди правилникът на ФИФА, цитиран от "Би Би Си": В полза на защитаващия се отбор се присъжда пряк свободен удар, ако изпълнителят на дузпа се опитва да измами при извършването на засилката за удара.

ВИДЕО ОТ ДУЗПАТА НА СОН ХЬОН МИН