Английската футболна лига прие да продължи използването на пет смени по време на мачовете. Както е известно, правилото беше въведено, за да може футболистите да получават повече почивка заради сгъстения цикъл от мачове след подновяването на футбола след паузата заради пандемията от COVID-19.

Решението на АФЛ се отнася за клубовете от Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2, които ще може да ползват по пет смени още от този уикенд. Първият мач, на който правилото ще влезе в сила, е между Ковънтри и Бирмингам от шампионата на Чемпиъншип.

Както е известно, Висшата лига се отказа от петте смени в началото на сезон 2020/21. В последно време по-големите клубове, най-вече Ливърпул и Манчестър Сити, настояват за връщането му. По-малките обаче не са съгласни, тъй като това ще даде предимство на богатите, които имат по-дълъг списък с резерви.

Решението на АФЛ обаче може да се окаже като катализатор и за връщането на правилото в най-силното национално клубно първенство в света. За това може да спомогне и фактът, че напоследък зачестиха случаите на контузени играчи.