На днешния ден преди 114 години или казано другояче на 11 септември 1895 г. е открадната ФА Къп от прозореца на Уилям Шилкок, обущар от Бирмингам.

Това е бил оригиналния трофей на най-стария футболен турнир в света и е бил изложен на витрината в продължение на седмица, като част от празненствата по случай спечелената от Астън Вила купа.
 
Трофеят така и не е върнат, но през февруари 1958 г. вестник “Съндей Пикчъриъл” публикува разказа на Хари Бърдж, 83-годишен скитник, за случилото се.
 
Бърдж твърди, че като младеж, заедно с още двама авери откраднали купата и няколко чифта футболни обувки. Те претопили трофея и използвали среброто за направата на фалшиви монети от половин крона.
 
Полицията в Бирмингам не хванала вяра на разказа и не предприела разследване. Така и до днес остава неясно каква всъщност е била съдбата на оригиналната ФА Къп.
 
Астън Вила бил глобен с 25 паунда за непредпазливостта, а фирма от Бирмингам изработила дубликат. Той бил подарен на Лорд Киниърд през 1910, след като от Манчестър Юнайтед поръчали дубликат.
 
Настоящият трофей, който се връчва и до днес, е произведен от фирма в Брадфорд и по стечение на обстоятелствата първият му притежател е Брадфорд Сити, който печели ФА Къп през 1911 г.
 
Още един любопитен факт от историята на ФА Къп е свързан с датата 11 септември. На този ден през 1871 г. някой си Кенрик от Клапъм Роувърс вкарва първият гол в историята на турнира при победата на тима си с 3:0 над Ъптън Парк./БЛИЦ