На днешния ден се отбелязват 12 години, откакто Лионел Меси пристигна в Барселона. Блестящата кариера на аржентинската суперзвезда започва с една салфетка. Това се случва, когато 13-годишното хлапе се надяваше да подпише договор с каталунците.

”Това беше една салфетка, която аз самият и много мои колеги смятаме, че промени историята на Барселона", казва Орасио Гаджоли, който тогава помага за сделката. Написаното на малката салфетка гласи: "На 14 декември 2000 година в Барселона, в присъствието на Хосе Мария Мингея и Орасио (Гаджоли), Карлес Рексач - технически секретар на Барселона, се ангажира на своя отговорност и въпреки някои виждания срещу него, да подпише с играча Лионел Меси, в случай, че се придържаме към договорените предварително суми".

Страдащ от липсата на хормон на растежа, от Барса приемат да плащат за лечението му, за което са необходими по 900 долара на месец, за да го имат в Академията си – прочутата Ла Масия. На 16 октомври 2004 година Меси прави дебют за първия тим, когато е само на 17 години и 114 дни.

Нататък историята е ясна. Роденият на 24 юни 1987 година магьосник е най-успешният футболист в момента в света. Спечели три пъти поред “Златната топка”, има 5 шампионски титли, 2 пъти Купата на краля, 5 пъти Суперкупата на Испания, 3 пъти Шампионската лига, 2 пъти Суперкупата на Европа и 2 пъти световното клубно първенство. Във всички турнири Меси е изиграл 335 мача и е реализирал 261 гола за Барселона. Той е вторият най-резултатен футболист в историята на клуба след Паулино Алкантара, който има 369 попадения./БЛИЦ