Преди точно 13 години на стадион “Сан Мамес” Реал (Мадрид) се изправя срещу домакините от Атлетик (Билбао). Мачът завършва 2:2, след като Мичел Салгадо получава червен картон, а Джереми си отбелязва автогол. Едва ли някой би запомнил този мач, ако не се бе случило едно знаменито събитие за Испания и “белия балет”. На вратата на Кралския клуб дебютира едно голобрадо момче, пред което стои бляскава кариера. 18-годишният Икер Касияс записва първи мач за мъжкия отбор на Реал (Мадрид) и едва ли дори той си е представял какво предстои да се случи с него.

kasiqs2.jpg

Дотогава твърд титуляр за Реал е германецът Бодо Илгнер, но в началото нa следващия сезон той вече е резерва на Касияс. Наричаният днес “Свети Икер”, става най-младият вратар вардил някога на финал в Шампионската лига – през 200 година Реал бие Валенсия с 3:0 и печели турнира.

От там нанатък Касияс се превръща в жива легенда на клуба и националния отбор на Испания. 5 пъти шампион на Испания, носител на Купата на краля, 4 пъти е печелил Суперкупата на Испания. Два пъти Шампионска лига и по една Суперкупа на УЕФА и междуконтинентална купа допълват витрината с клубните му трофеи.

С националния отбор на Испания – двукратен европейски шампион и веднъж световен шампион.

Икер Касияс е спечелил 29 индивидуални награди и ордени. 4 поредни години най-добър вратар в света, а се очаква тази година да стане 5-а поред в кариерата му.

За Испания има 140 мача, докато за Реал цифрата е 460 официални мача.