Един от най-великите футболисти в историята Йохан Кройф почина на 24 март миналата година. Доказателство за величието на холандската легенда си остава незабравимото „обръщане на Кройф” - изпълнен от него финт преди 43 години на световното първенство по футбол в Западна Германия (ФРГ - Федерална република Германия).

„Лалетата” са фаворитите за световната титла през 1974 година, практикуващи „тоталния футбол” около голямата си звезда Йохан Кройф. Воденият тогава от легендарния треньор Ринус Михелс тим доминира по пътя към финала, побеждавайки и България (4:1) в груповата фаза. В мача за титлата Кройф и компания повеждат с 1:0, но губят с 1:2 от домакина на турнира Западна Германия (б.р. в турнира участва и отборът на Източна Германия (ГДР – Германска демократична република)).

Прочутият финт „обръщането на Кройф” се случва в мача на „оранжевите” срещу Швеция (0:0) от груповата фаза. Тогава легендарният холандец финтира по страхотен начин шведския защитник Ян Олсон, лъжейки го, че ще центрира или ще търси пас към съотборник. В същото време обаче Кройф пуска топката зад себе си и преминава покрай шведа, който в този момент така и не разбира какво се случва.

Финтът на холандската легенда става емблематичен за футбола, въпреки че в днешни времена привържениците се наслаждават и на други може би далеч по-атрактивни изпълнения на зеления терен от звездите на играта като Кристиано Роналдо, Лионел Меси и др. За 1974 година и за световно първенство финтът на Кройф обаче е нещо наистина невиждано дотогава и ще се помни винаги.