ЛИГА ЕВРОПА, 1/16-ФИНАЛИ, ПЪРВИ СРЕЩИ
рубин_1.jpgРубин – Олимпиакосolimp.jpg

Днес от 13:00 часа
Москва, “Лужники”
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)

Наказани: Сергей Рижиков (Рубин); Авраам Пападопулос, Диого (Олимпиакос)
На картон от наказание: Роман Шаронов (Рубин); Хосе Холебас (Олимпиакос)

Баланс: нямат играни срещи един срещу друг

ФАКТИ
* Рубин завърши наравно в четирите си досегашни срещи с гръцки съперници – 2 пъти 0:0 с Панатинайкос, 2:2 и 1:1 срещу ПАОК.
* Единственият път, когато Олимпиакос играе с руски отбор в Европа е през 1971 г. Гръцкият тим губи с 0:2 у дома и печели с 2:1 гостуването си на Динамо (Москва) в първия кръг на КНК.
* Рубин няма загуба в последните си 5 домакинства в Европа – 3 победи и 2 равенства. Тимът от Казан е на 1/16-финал на Лига Европа за трети пореден сезон.
* Олимпиакос отпадна от Шампионската лига, въпреки че спечели 3 от последните си 4 мача в групата. Гръцкият шампион за последно участва на 1/16-финал през сезон 2008/09, когато отпадна от Сент Етиен.
* Шест от 11-те гола на Рубин в груповата фаза бяха вкарани в първите 15 минути след почивката.
* Защитникът на Рубин Сесар Навас и бранителят на Олимпиакос Иван Маркано бяха съотборници в Расинг (Сантандер) в периода 2007-09 г.
* Крайният победител от тази двойка ще се изправи срещу Ред Бул Залцбург или Металист (Харков) на осминафиналите на Лига Европа.


брага_1.jpgСпортинг (Брага) – Бешикташbesiktas_1.jpg

Днес от 19:30 часа
Брага, “Ещадио Мунисипал де Брага”
Съдия: Кевин Блом (Холандия)

Наказани: Ува Елденсон Ечиеджиле (Спортинг Брага)
На картон от наказание: Лима, Алан (Спортинг Брага); Рикардо Куаресма, Томаш Сивок (Бешикташ)

Баланс: нямат играни срещи един срещу друг

ФАКТИ
* Спортинг (Брага) отстрани Сивасспор с общ резултат 5:0 (2:0 като гост и 3:0 у дома) в Интертото през 2008 г. при единствения си предишен сблъсък с турски съперник.
* Бешикташ има една победа, едно равенство и три загуби в досегашните си срещи с отбори от Португалия.
* Спортинг (Брага), финалист в Лига Европа през миналия сезон, загуби само един от осемте си мача в Европа през тази кампания – 3 победи и 4 равенства.
* Португалският тим се класира за 1/16-финалите в Европа за пети път в последните 6 сезона, като в тези случаи само през сезон 2007/08 не продължава напред.
* В петия си мач от груповата фаза Бешикташ победи Макаби с 3:2 в Тел Авив и сложи край на серията си от четири поредни загуби в Европа като гост.
* През миналия сезон “черните орли” за първи път играха на 1/16-финал след въвеждането на групова фаза във втория по сила европейски клубен турнир и отпаднаха от Динамо (Киев) с общ резултат 1:8.
* Бразилският защитник на Бешикташ Сидней беше съотборник на нападателя на Спортинг (Брага) Нуно Гомеш в Бенфика в периода 2008-11 г.
* Фран Мерида от Спортинг (Лисабон) и Симао Саброса от Бешикташ бяха съотборници в Атлетико (Мадрид) през миналия сезон.
* Треньорът на “черните орли” Карлос Карвалял е родом от Брага и винаги е твърдял, че е фен на Спортинг. Той бе начело на тима през сезон 2006/07, а като футболист на три пъти е играл за клуба.
* Следващият гол на Бешикташ ще бъде под № 200 за клуба в евротурнирите, като това ще бъде мач № 159 за истанбулския тим в континенталните надпревари.
* Девет от 13-те гола на “черните орли” в груповата фаза бяха реализирани през второто полувреме, като 4 от тях паднаха в първите 15 минути след почивката.
* Спортинг (Брага) е допуснал 98 гола в досегашните си 87 мача в Европа.
* Победителят от тази двойка ще играе срещу Лацио или Атлетико (Мадрид) на осминафиналите на турнира.