МАЧОВЕТЕ ОТ 20:00 ЧАСА
Олимпик (Марсилия) – Бенфика
(в първия мач 1:1)
Марсилия, „Стад Велодром”
Съдия: Дамир Скомина (Словения)
Наказани: няма
На картон от наказание: Брандао (Олимпик Марсилия); Жулио Сезар, Макси Перейра (Бенфика)

Предишни срещи
04.04.1990 г., КЕШ, полуфинал
Олимпик (Марсилия) – Бенфика 2:1
18.04.1990 г., КЕШ, полуфинал
Бенфика – Олимпик (Марсилия) 1:0
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Бенфика – Олимпик (Марсилия) 1:1
Баланс: 3 мача, 1 победа за Олимпик (Марсилия), 1 равенство, 1 победа за Бенфика, г.р. 3:3

Любопитни факти
* Настоящият треньор на Олимпик (Марсилия) Дидие Дешан има участие за френския тим и в трите досегашни мача срещу Бенфика. Преди седмица той бе начело на марсилци, а преди 20 години бе на терена за Олимпик.
* Преди седмица Олимпик се изправи срещу Бенфика за първи път от полуфиналите на КЕШ през 1990 г. След това тимът от Марсилия два пъти игра срещу Порто в груповата фаза на Шампионската лига. В тези седем срещи френският клуб е записал 1 победа, 2 равенства и 4 загуби, като единствената победа е успехът на Бенфика преди 20 години.
* Бенфика има 17 мача в Европа срещу френски съперници и е записал 7 победи, 5 равенства и 5 загуби. Лисабонските „орли” нямат успех при последните си четири гостувания във Франция, като за последно спечели с 3:0 при гостуването си на Монпелие в първия кръг на купата на УЕФА през сезон 1988/89.
* През този сезон Олимпик (Марсилия) не записа домакинско равенство в четирите си мача в Европа, като постигна 2 победи и 2 загуби.
* Бенфика няма поражение в последните си три гостувания в евротурнирите, като в тях записа две победи и едно равенство.
* Последните два носителя на купата на УЕФА (Зенит и Шахтьор (Донецк) отстраниха Олимпик (Марсилия) в елиминационната фаза по пътя си към триумфа на финала.
* Оскар Кардосо е вторият по резултатност футболист в Лига Европа през този сезон, като е отбелязал 6 попадения в турнира. Фернандо Йоренте от елиминирания от надпреварата Атлетик (Билбао) е със същия актив, а Клаудио Писаро от Вердер е лидер с осем гола.
* Анхел Ди Мария от Бенфика е футболистът с най-много асистенции в Лига Европа от старта на груповата фаза. Той има на сметката си 6 голови подавания.

Стандард (Лиеж) – Панатинайкос
(в първия мач 3:1)
Лиеж, „Морис Дюфрасне”
Съдия: Джанлука Роки (Италия)
Наказани: Шимао (Панатинайкос)
На картон от наказание: Мохамед Сар, Милан Йованович, Аксел Витсел, Синан Болат (Стандард Лиеж); Хосу Сариеги, Джибрил Сисе, Димитрис Салпингидис, Лукас Винтра, Гиоргос Карагунис, Никос Спиропулос (Панатинайкос)

Предишни срещи
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Панатинайкос – Стандард (Лиеж) 1:3
Баланс: 1 мач, 1 победа за Стандард, г.р. 3:1

Любопитни факти
* Стандард загуби само един от последните си 11 домакински мача в Европа, когато през този сезон отстъпи с 2:3 на Арсенал в груповата фаза на Шампионската лига. В тази серия с поражение от „Морис Дюфрасне” са си тръгвали Сампдория, Евертън, Севиля и Зенит, а Ливърпул направи 0:0.
* Панатинайкос спечели три от четирите си гостувания в турнира след началото на груповата фаза, като победи Динамо (Букурещ), Щурм (Грац) и Рома. „Детелините” загубиха с 0:1 при визитата си на Галатасарай.
* Стандард не е достигал четвъртфиналите на голям европейски турнир от сезон 1981/82 на КНК, когато победи Порто по пътя си до финала, където загуби с 1:2 от Барселона на „Камп Ноу”.
* При последното си участие на четвъртфинал в Европа Панатинайкос срещна Порто в сезон 2002/03 на купата на УЕФА, а след това водени от Жозе Моуриньо „драконите” спечелиха трофея на финала в Севиля.
* Панатинайкос е на три гола от своето попадение № 300 в европейските клубни турнири. Това ще бъде мач № 237 за „детелините” в Европа.

Фулъм – Ювентус
(в първия мач 1:3)
Лондон, „Крейвън Котидж”
Съдия: Бьорн Куиперс (Холандия)
Наказани: Дани Мърфи, Джонатан Грийнинг (Фулъм); Никола Легроталие (Ювентус)
На картон от наказание: Клаудио Маркизио, Мауро Каморанези (Ювентус)

Предишни срещи
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Ювентус – Фулъм 3:1
Баланс: 1 мач, 1 победа за Ювентус, г.р. 1:3

Любопитни факти
* Фулъм има пет мача срещу италиански съперници, като в тях е записал 1 победа, 2 равенства и 2 загуби. Като домакин английски тим има актив – 1 победи и 1 равенство.
* Всички осем гола на Фулъм срещу противници от Италия са били вкарани от чуждестранни футболисти: 4 – Юничи Инамото (Япония) и по един от Силвен Легвински (Франция), Бреде Хангеланд (Норвегия), Диомански Камара (Сенегал) и Етуху (Нигерия).
* Ювентус има доста богат опит срещу английски противници, като е изиграл 37 мача – 15 победи, 8 равенства и 14 загуби (2 победи, 4 равенства и 11 загуби в Англия).
* „Старата госпожа” загуби и четирите си мача на разменено гостуване срещу отбори от Англия след победата си с 1:0 над Ливърпул на финала на КЕШ през 1985 г.
* Фулъм остава без загуба в 13 (9 победи и 4 равенства) домакински мача в Европа – 8 на „Крейвън Котидж” и 5 на „Лофтъс Роуд” (стадионът на Куинс Парк Рейнджърс).
* Ювентус загуби само едно от четирите си гостувания в Европа през този сезон, като отстъпи с 0:2 на Бордо. В тази серия са и победите с 1:0 над Макаби (Хайфа) и с 2:1 над Аяк.
* Ювентус е отборът с най-голям опит в евротурнирите от участниците на осминафиналите на Лига Европа. „Старата госпожа” има 341 мача в Европа. Фулъм от своя страна има само 27, като единствено Рубин има по-малко.

Вердер – Валенсия
(в първия мач 1:1)
Бремен, „Везерщадион”
Съдия: Кевин Блом (Холандия)
Наказани: Филип Баргфреде (Вердер); Пабло Ернандес, Евер Банега (Валенсия)
На картон от наказание: Себастиан Бьониш, Маркус Розенберг, Даниел Йенсен (Вердер); Бруно Салтор, Давид Албелда, Давид Вия (Валенсия)

Предишни срещи
29.09.2004 г., ШЛ, групова фаза
Вердер – Валенсия 2:1
07.12.2004 г., ШЛ, групова фаза
Валенсия – Вердер 0:2
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Валенсия – Вердер 1:1
Баланс: 3 мача, 2 победи за Вердер, 1 равенство, г.р. 5:2

Любопитни факти

* Валенсия има 20 мача срещу германски противници, като е записал 4 победи, 8 равенства и 8 загуби (1 победа, 1 равенство и 7 загуби в Германия).
* В 21 мача срещу съперници от Испания Вердер има 8 победи, 4 равенства и 9 загуби (5 победи, 3 равенства и 2 загуби като домакин). В груповата фаза на Лига Европа през този сезон тимът от Бремен записа победи с 3:1 у дома и 3:0 като гост срещу Атлетик (Билбао).
* Валенсия не е играл на четвъртфинал на евротурнир от сезон 2006/07, когато загуби от Челси в Шампионската лига.
* Вердер е най-резултатният тим в Лига Европа през този сезон, като е реализирал 22 попадения от началото на груповата фаза.
* Нападателят на тима от Бремен Клаудио Писаро е голмайсторът на турнира до момента. От старта на груповата фаза той има 8 гола.
* Вердер е един от трите германски отбора на осминафиналите на Лига Европа, заедно с Волфсбург и домакина на финалния мач Хамбургер. Бундеслигата е първенството с най-много представителите на този етап от турнира.
* Валенсия и Атлетико (Мадрид) са представителите на Примера дивисион в осминафиналите на Лига Европа.

МАЧОВЕТЕ ОТ 22:05 ЧАСА

Андерлехт – Хамбургер
(в първия мач 1:3)
Брюксел, „Констант ванден Сток”
Съдия: Терие Хауге (Норвегия)
Наказани: няма
На картон от наказание: Оливие Дешахт (Андерлехт); Марсел Янсен, Пьотър Троховски, Томас Ринкон (Хамбургер)

Предишни срещи
11.05.1977 г., КНК, финал
Хамбургер – Андрелехт 2:0
19.10.1977 г., КНК, осминафинал

Хамбургер – Андерлехт 1:2
02.11.1977 г., КНК, осминафинал
Андерлехт – Хамбургер 1:1
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Хамбургер – Андерлехт 3:1
Баланс: 4 мача, 1 победа за Андерлехт, 1 равенства, 2 победи за Хамбургер, г.р. 4:7

Любопитни факти
* Андерлехт е играл 30 пъти срещу съперници от Бундеслигата, като има баланс от 11 победи, 3 равенства и 16 загуби (7 победи, 3 равенства и 4 загуби като домакин). Преди победата с 2:1 над Байерн на осминафиналите на купата на УЕФА през сезон 2007/08 (баварците продължават с общ резултат 6:2), белгийският тим нямаше успех срещу германци в 10 поредни мача.
* Хамбургер се е изправял шест пъти срещу белгийски противници в европейските клубни турнири, като е записал 2 победи, 2 равенства и 2 загуби (1 равенство и 1 загуба като гост). Германският отбор е играл с Гент в предшественика на купата на УЕФА и Лига Европа турнир – Купа на панаирните градове, като победи с 1:0 като гост и със 7:1 у дома.
* Андерлехт записа 3 победи, 1 равенство и 2 загуби в шестте си домакински мача в Европа през този сезон, докато Хамбургер загуби три от шестте си визити в Лига Европа през тази кампания.
* Хамбургер, който е домакин на финала на турнира, е един от трите германски представителя оцелели в надпреварата заедно с Вердер и Волфсбург. Андерлехт и Стандард (Лиеж) са двата тима от Белгия.

Волфсбург – Рубин
(в първи мач 1:1)
Волфсбург, „Фолксваген Арена”
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)
Наказани: няма
На картон от наказание: Кристиан Ансалди, Сесар Навас, Рафал Муравски (Рубин)

Досегашни срещи
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Рубин – Волфсбург 1:1
Баланс: 1 мач, 1 равенство, г.р. 1:1

Любопитни факти
* Участието на Волфсубг на осминафиналите е най-доброто класиране на тима в евротурнирите, като бе подобрен миналогодишният рекорд, когато „вълците” играха на 1/16-финал в купата на УЕФА.
* През последните два сезона Волфсбург записа 5 победи, 1 равенство и 2 загуби. И двете поражения бяха с 1:3 и дойдоха от ПСЖ и Манчестър Юнайтед.
* В деветте си мача в Европа през този сезон Рубин натрупа 2 победи, 5 равенства и 2 загуби, включително и успеха с 2:1 като гост на Барселона в груповата фаза на Шампионската лига.
* Рубин има и 9 гостувания в евротурнирите след дебюта си през сезон 2004/05 на купата на УЕФА, като записа 4 победи, 1 равенство и 4 загуби.
* Преди тазгодишното си участие Рубин можеше да се похвали единствено с участие в първия кръг на купата на УЕФА.
* Волфсбург е един от трите германски участие на осминафиналите на Лига Европа, като други два са Вердер и Хамбургер. Рубин е единственият оцелял руски тим в турнира.
* Рубин е отборът с най-малък опит в евротурнирите от участващите на осминафиналите на Лига Европа. Тимът от Казан има само 19 мача. Със своите 47 срещи Волфсбург е трети отзад напред.

Спортинг (Лисабон) – Атлетико (Мадрид)
(в първия мач 0:0)
Лисабон, „Жозе Алваладе”
Съдия: Кнут Кирхер (Германия)
Наказани: Тонел, Леандро Грими (Спортинг Лисабон)
На картон от наказание: Даниел Карисо, Карлош Салейро, Матиас Фернандес, Мигел Велосо, Жоао Моутиньо, Лиедсон (Спортинг Лисабон)

Предишни срещи
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Атлетико (Мадрид) – Спортинг (Лисабон) 0:0
Баланс: 1 мач, 1 равенство, г.р. 0:0

Любопитни факти
* Спортинг има 17 мача в европейските турнири срещу испански противници, като има баланс от 5 победи, 4 равенства и 8 загуби (5 победи, 1 равенство, 2 загуби като домакин).
* Атлетико се е изправял срещу португалски съперници 9 пъти, като е натрупал 2 победи, 3 равенства и 4 загуби (1 равенство и 3 загуби като гост).
* Спортинг няма загуба в шестте си домакински мача в Европа през този сезон, въпреки че в четири от случаите завърши наравно.
* Атлетико спечели две от петте си европейски гостувания през този сезон, загуби две от тях и един път завърши наравно. „Дюшекчиите” допуснаха само едно поражение в последните си шест мача в купата на УЕФА и Лига Европа, като това стана с 0:1 от Бордо на 1/16-финал на сезон 2007/08.
* Следващият гол, който Атлетико отбележи ще бъде под № 350 за клуба в евротурнирите, докато двубоят на „Жозе Алваладе” ще бъде 207-и за мадридчани на континента.

Ливърпул – Лил
(в първия мач 0:1)
Ливърпул, „Анфилд”
Съдия: Никола Рицоли (Италия)
Наказани: няма
На картон от наказание: Хавиер Масчерано (Ливърпул); Людовик Обраниак (Лил)

Предишни срещи
11.03.2010 г., Лига Европа, осминафинал
Лил – Ливърпул 1:0
Баланс: 1 мач, 1 победа за Лил, г.р. 0:1

Любопитни факти
* Балансът на Ливърпул от 25 мача срещу френски отбори е изразен в 14 победи, 2 равенства и 9 загуби (9 победи, 1 равенство и 2 загуби като домакин). „Червените” загубиха последното си домакинство срещу опонент от Франция.
* Деветте мача на Лил срещу тимове от Англия доведоха до 3 победи, 3 равенства и 3 загуби (1 победа, 1 равенство и 2 загуби като гост). Шест от тези мачове бяха срещу Манчестър Юнайтед, като „кучетата” записаха победа, две равенства и три поражения.
* Четирите домакинства на Ливърпул в Европа през този сезон се изразяват в две победи с 1:0 и две загуби с 1:2. Първата от тези загуби бе от Олимпик (Лион).
* Лил няма победа в трите си гостувания в евротурнирите, след като в първата си визита в груповата фаза на Лига Европа се наложи с 5:1 над Славия в Прага.
* 11 от 19-те гола на Лил от началото на груповата фаза на Лига Европа бяха реализирани в последните 15 минути на срещите.
* Следващият гол, който Лил получи във вратата си ще бъде под № 50 за клуба в континенталните надпревари.