МАЧОВЕТЕ ОТ 20:00 ЧАСА
Група “А”
Ред Бул Залцбург – Манчестър Сити

ring.bg.jpgЗалцбург, “Ред Бул Арена”
Съдия: Георгиос Далукас (Гърция)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа

Любопитни факти
* При единствения си предишен сблъсък с английски тим Ред Бул Залцбург бе елиминиран от Блекбърн в първия кръг на сезон 2006/07 на Купата на УЕФА, след 2:2 в Австрия и загуба с 0:2 на “Иууд Парк”. Манчестър Сити ще играе за първи път срещу австрийци в Европа.

* Ред Бул Залцбург не успя да запише победа в последните си два мача в Европа, но преди това отбеляза шест поредни мача без поражение. Манчестър Сити спечели последните си три мача в евротурнирите, след успеха загубата с 1:3 от Хамбургер в първия мач от четвъртфиналите на сезон 2008/09 на Купата на УЕФА.

Ювентус – Лех (Познан)

Торино, “Олимпико”
Съдия: Владислав Безбородов (Русия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа

Любопитни факти
* Ювентус няма загуба в последните си 7 мача срещу полски съперници, след като 22 октомври 1980 г. допусна поражение с 1:3 от Видзев (Лодз). “Старата госпожа” има общо 8 мача срещу полски противници, като има баланс от 6 победи, 1 равенство и 1 загуба (4 победи като домакин).

* Лех само веднъж е имал сблъсък със съперник от Италия и отпадна след 3:4 от резултат от Удинезе. Това стана на 1/16-финалите на Купата на УЕФА през сезон 2008/09, когато двата тима направиха 2:2 в Полша, а Удинезе спечели домакинството си с 2:1.

* Ювентус спечели и четирите си квалификационни мача в Лига Европа. “Старата госпожа” няма домакинска загуба в евротурнирите от поражението с 1:4 от Байерн в груповата фаза на Шампионската лига през миналия сезон.

* Лех вкара само 7 гола в последните си 8 мача в Европа.


Група “В”
Арис – Атлетико (Мадрид)

Солун, “Клеантис Викелидис”
Съдия: Марк Клатънбърг (Анг)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа

Любопитни факти
* Арис има една победа, равенство и две загуби в четирите си мача срещу съперници от Испания. От своя страна Атлетико е с баланс от седем победи, две ремита и две поражения в двубоите си с гръцки противници.

* Арис няма домакинска загуба в Европа от дебюта си в турнирите на 16 септември 1970 г. (1:1 с Челси в Солун). Балансът на клуба в домакинските евродвубои е 11 победи и 10 равенства.

* Атлетико спечели последните си два мача в Европа (финалите на Лига Европа и Суперкутапа на Европа), но постигна само две победи като гост в евротурнирите през миналия сезон.

* Вратарят на Арис Хуанма, който все още няма официален мач за гръцкия тим, изигра 12 мача за Атлетико (Мадрид) в периода 2002-2004 г.

Байер (Леверкузен) – Розенборг

Леверкузен, “БайАрена”
Съдия: Николай Волкуарц (Дания)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Байер (Леверкузен) за първи път ще мери сили с норвежки съперник в евротурнирите. Розенборг има баланс от една победа, три равенства и 4 загуби в досегашните си мачове с германски противници. Единствената победа бе успехът с 3:0 като гост на Борусия (Дортмунд) на 19 октомври 1999 г. Това е и единственият случай, когато тимът от Трондхайм не допуска гол срещу отбор от Германия.

* Байер (Леверкузен) спечели последните си три мача в Европа.

* Розенборг вкара само един гол при последните си четири гостувания в евротурнирите. Това попадение донесе на норвежкия тим победата с 1:0 като гост на АИК в третия квалификационен кръг на Шампионската лига през това лято.


Група “С”
Лил – Спортинг (Лисабон)

Лил, “Лил Метропол”
Съдия: Мартин Аткинсън (Анг)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Лил има четири мача срещу португалски съперници, като два от тях са срещу градския съперник на Спортинг – Бенфика. Балансът на “кучетата” в тези четири срещи е 1 победа, 2 равенства и 1 загуба. И двете равенства са в домакински мачове и завършиха 0:0.

* Спортинг (Лисабон) има 16 мача срещу френски противници и в тях записа 5 победи, 5 равенства и 6 загуби. Единстветата победа като гост в тези срещи е успехът с 1:0 срещу Олимпик (Лион) в полуфиналния реванш на сезон 1963/64 на КНК. Този мач обаче се играе в Мадрид и Спортинг все още няма победа в официален мач на френска територия.

* Лил няма загуба в последните си 8 домакински мача в Европа (7 победи и едно равенство). Последното поражение у дома бе от Манчестър Юнайтед на осминафиналите на сезон 2006/07 на Шампионската лига.

* Спортинг няма загуба в последните си три гостувания в евротурнирит – две равенства и една победа.

Левски – Гент

bnt1.jpgСофия, “Георги Аспарухов”
Съдия: Жолт Сабо (Унгария)






Превю за мача
между Левски и Гент - ТУК

Група “D”
Динамо (Загреб) – Виляреал

Загреб, “Максимир”
Съдия: Павел Краловец (Чехия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Четирите мача на Динамо срещу Атлетико (Мадрид) са единственият опит на хърватския тим срещу испански съперници в Европа. В тези двубои “модрите” записаха 1 равенство и 3 загуби.

* За четвърта поредна година Динамо (Загреб) ще играе в груповата фаза на турнира, като пропусна да стори това само два пъти след въвеждането на формата през сезон 2004/05.

* Тимът от Загреб загуби последните си 4 мача на “Максимир” в груповата фаза на евротурнирите.

* През миналата година Виляреал също игра в групите на Лига Европа и стигна до 1/16-финалите, където отпадна от Волфсбург.

* “Жълтата подводница” има 4 победи, 7 равенства и 3 загуби при гостуванията си в мачове от групова фаза на евротурнирите.

Брюж – ПАОК

Брюж, “Ян Брейдел”
Съдия: Стефан Йоханесон (Швеция)

Баланс: нямат мачове едни срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Опитът на Брюж срещу гръцки съперници се изразява в шест мача с Панатинайкос, като в тях записа 3 победи, 2 равенства и 1 загуба (и трите победи са в домакински мачове).

* Единственият сблъсък на ПАОК с белгийска конкуренция е от сезон 1991/92, когато в първия кръг от Купата на УЕФА игра с Мехелен. Двата тима направиха 1:1 в Солун, а белгийците спечелиха с 1:0 у дома.

* Брюж спечели последните си 4 домакински мача в Европа. Тимът има 3 победи, 4 равенства и 2 загуби в досегашните си мачове в груповата фаза на Купата на УЕФА/Лига Европа.

* При предишното си участие в груповата фаза на турнира, ПАОК загуби и двете си гостувания в Купата на УЕФА с 0:1. Гръцкият тим няма загуба навън в последните си 4 мача в Европа.


Група “Е”
АЗ Алкмаар – Шериф (Тираспол)

Алкмаар, “АЗ Стадион”
Съдия: Тони Асумаа (Финландия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Това ще първият сблъсък на АЗ Алкмаар с молдовски отбор.

* Единственият път, когато игра с холандски съперник, Шериф записа домакинска победа с 2:0 над Твенте в груповата фаза на Лига Европа през миналия сезон и загуби с 1:2 като гост.

* АЗ Алкмаар няма домакинска загуба в послесдите си 5 мача и допусна само едно поражение у дома в последните си 38 срещи.

* Шериф няма победа като гост в Европа в последните си 8 мача.

Динамо (Киев) – БАТЕ Борисов

Киев, “Валерий Лобановски”
Съдия: Маркус Стрьомбергсон (Швеция)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Динамо няма домакинска загуба в последните си 7 мача в Купата на УЕФА/Лига Европа.

* БАТЕ Борисов спечели седем точки при миналогодишното си участие в груповата фаза на Лига Европа, но не успя да се класира за 1/16-финалите на турнира.

* Украински и беларуски отбори са изиграли 6 мача помежду си в Европа, като тимовете в Украйна спечелиха последните 5 от тях. Единственият беларуски успех бе през 1996 г., когато Атака-Аура (Минск) се наложи над Шахтьор (Донецк) с 2:1 в Интертото.

Група “F”
Спарта (Прага) – Палермо

Прага, “Летна”
Съдия: Анастасиос Какос (Гър)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Спарта има натрупан опит от 18 мача срещу италиански съперници, като в тези срещи има 2 победи, 7 равенства и 9 загуби. Тимът от Прага не загуби последните си два домакински двубоя с противници от Серия “А”, като в тях не допусна гол.

* Палермо има 2 победи и 2 загуби в четирите си срещи с отбори от Чехия. При последното си гостуване в столицата на Чехия сицилианският тим загуби с 1:2 от Славия.

* При последното си участие в евротурнирите Палермо бе елиминиран от чешки тим, след като в първия кръг на Купата на УЕФА през сезон 2007/08 размени победи с по 1:0 с Млада Болеслав. Сицилианският тим обаче загуби при дузпите с 2:4.

Лозана – ЦСКА (Москва)


Лозана, “Олимпик дьо ла Понтес”
Съдия: Саймън Лий Евънс (Уелс)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти

* ЦСКА (Москва) за първи път се сблъсква с швейцарски съперник в европейските клубни турнири.

* Лозана има успокоителен баланс в мачовете си с отбори от Русия, като има 2 победи и 2 равенства.

* Швейцарският тим няма загуба в последните си 7 мача в Европа – 2 победи и 5 равенства.

* ЦСКА (Москва) загуби само едно от последните си пет гостувания в евротурнирите. Това поражение бе в миналия сезон на Шампионската лига, когато отстъпи с 0:1 от бъдещия шампион Интер.

МАЧОВЕТЕ ОТ 22:05 ЧАСА
Група “G”
Андерлехт – Зенит

Брюксел, “Констант ван ден Сток”
Съдия: Мануел Грефе (Германия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти

* Андерлехт има 6 мача срещу съперници от Русия, като балансът е 2 победи, 1 равенство и 3 загуби. Домакинските мачове на тима от Брюксел с руски противници до момента винаги са завършвали с много голове, като има две победи - 4:2 и 4:0, и една загуба 1:5.

* Зенит има 2 победи, равенство и загуба в четирите си мача срещу белгийски съперници в Европа.

* Андерлехт няма загуба в последните си пет европейски мача, като постигна три победи и равенство в последните си домакинства в континенталните турнири.

* Зенит няма победа в последните си 4 гостувания в Европа.

* Клубът от Санкт Петербург не е играл в груповата фаза на този турнир от сезон 2007/08, когато впоследствие спечели трофея.

АЕК – Хайдук (Сплит)

Атина, “ОАКА Спирос Луис”
Съдия: Бас Найхуис (Холандия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* АЕК има 3 победи и една загуби в предишните си четири мача с хърватски противници. Тимът от Сплит пък е с един успех, две ремита и едно поражение в мачовете си с отбори от Гърция.

* АЕК няма победа в последните си три домакински мача в Европа.

* Хайдук (Сплит) дебютира в груповата фаза на Лига Европа. Хърватският тим спечели само едно от последните си 13 гостувания в евротурнирите.

* Последният мач в кариерата на футболист на Душан Байевич, сегашният треньор на АЕК, бе с екип на Вележ (Мостар) срещу Хайдук (Сплит) и се състоя на 17 август 1983 г.


Група “Н”
Щутгарт – Йънг Бойс

Щутгарт, “Мерцедес Бенц Арена”
Съдия: Лука Банти (Италия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Щутгарт е спечелил всичките си 6 досегашни мача в Европа срещу швейцарски съперници. Йънг Бойс има една победа, 5 равенства и 3 загуби в двубоите си с противници от Германия.

* Йънг Бойс дебютира в груповата фаза на значим европейски клубен турнир.

* Треньорите на двата отбора вече са се изправяли един срещу друг. Наставникът на Щутгарт Кристиан Грос надви колегата си Владимир Петкович на финала на купата на Швейцаря през 2008 г., когато Базел победи Белиндзона с 4:1.

* Халфът на Йънг Бойс Давид Деген игра под ръководството на Грос в Базел. Неговият брат Давид Деген е част от състава на Щутгарт.

Хетафе – Одензе

Мадрид, “Колизеум Алфонс Перес”
Съдия: Марк Кънтри (Северна Ирландия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Хетафе победи Олборг с 2:1 при единствения си досегашен мач с датски съперник в Европа.

* Одензе има девет мача с испански противници, като в тях е записал 2 победи и 7 загуби. Единствената победа на датския тим в Испания бе през сезон 1994/95, когато се наложи с 4:3 над Реал (Мадрид) и изхвърли Кралския клуб от Купата на УЕФА. В историята на клуба този успех е известен като Чудото от Мадрид.

* Хетафе няма загуба в последните си 10 мача в Европа – 6 победи и 4 равенства. Одензе пък няма поражение в последните си 5 мача в евротурнирите.

* Одензе смени треньора си два дни преди мача с Хетафе. На мястото на Ларс Олсен бе назначен Уфе Педерсен, който бе начело на тима в периода 2002-2004 г.


Група “I”
Дебрецен – Металист (Харков)

Будапеща, “Ференц Пушкаш”
Съдия: Александър Ставрев (Македония)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Единственият украински съперник на Дебрецен бе Шахтьор (Донецк), като през сезон 2005/06 на купата на УЕФА унгарският тим допусна загуби с 1:4 и 0:2. Металист (Харков) за първи път ще играе с отбор от Унгария.

* Металист загуби само едно от последните си седем гостувания в Европа.

ПСВ Айндховен – Сампдория

Айндховен, “Филипс Стейдиъм”
Съдия: Кнут Кирхер (Германия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* ПСВ Айндховен има 18 мача срещу италиански отбори, като в тях записа 6 победи, 3 равенства и 9 загуби. “Филипсите” загубиха последните си два домакински мача срещу отбори от Серия “А” – от Милан и Фиорентина.

* ПСВ спечели последните си седем домакински мача в Европа, като в тях допусна само един гол.

* Сампдория загуби последните си три гостувания в евротурнирите, като в тези срещи отбеляза само един гол и допусна 8.


Група “J”
Карпати (Лвов) – Борусия (Дортмунд)

Лвов, ст. “Украйна”
Съдия: Клаудио Чиркета (Швейцария)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Карпати за първи път в историята си ще играе срещу германски противник. Борусия има 4 мача с отбори от Украйна – 3 победи и 1 равенство.

* Тимът от Лвов няма загуба в Европа в последните си 8 мача.

* Последната и единствена до момента домакинска загуба на Карпати в Европа е през 1970 г. – 0:1 от Стяуа на осминафинал на КНК.

* Борусия няма загуба в последните си 4 гостувания в Европа

Севиля – ПСЖ


Севиля, “Рамон Санчес Писхуан”
Съдия: Роберт Шьоргенхофер (Ав)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Три мача срещу Лил са единственият опит на Севиля с френски съперници, като в тях записа една победа и две загуби. ПСЖ има 12 срещи с отбори от Испания, като в тях има 5 победи, 3 равенства и 4 загуби.

* Севиля няма победа в последните си четири мача в Европа – едно равенство и три загуби. ПСЖ задуби последните си две гостувания.


Група “К”
Наполи – Утрехт

Неапол
, “Сан Паоло”
Съдия: Ищван Вад (Унгария“

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Утрехт записа 2 равенства и 2 загуба в четирите си мача с италиански съперници. Наполи няма мачове срещу холандски отбори.

* Наполи за първи път играе в групова фаза на евротурнирите, но спечели последните си 4 домакинства в континенталните надпревари.

* Утрехт участва в групите на сезон 2004/05 на купата на УЕФА, когато загуби и четирите си мача.

Ливърпул – Стяуа

ring.bg.jpgЛивърпул, “Анфилд”
Съдия: Сесар Мунис (Испания)


Баланс:
2 мача, 1 победа за Ливърпул, 1 равенство

Любопитни факти
* Двата отбора се срещнаха на “Анфилд” на 27 ноември 2003 г. в мач от 3 кръг на Купата на УЕФА. Оттогавашните състави само Стивън Джерард все още играе за Ливърпул.

* Ливърпул има 11 мача срещу румънски съперници – 8 победи, 2 равенства, 1 загуба. В 12-те си двубоя с английски противници Стяуа е записал 4 победи, 3 равенства, 5 загуби.

* Ливърпул спечели последните си пет мача в евротурнирите, а няма загуба на “Анфилд” в Европа от 6 двубоя.

* Стяуа няма победа като гост в континенталните надпревари от четири мача.

* Начело на националния отбор на Швейцария Рой Ходсън, настоящият мениджър на Ливърпул, записа победа с 4:1 над Румъния на световното първенство през 1994 г. В състава на румънския отбор бе сегашният треньор на Стяуа Илие Думитреску.

Група “L”
Бешикташ – ЦСКА

про бг_1.jpgИстанбул, “Иньоню”
Съдия: Лоран Дюамел (Фр)


Превю за мача между Бешикташ и ЦСКА - ТУК


Порто – Рапид (Виена)

Порто, “Ещадио до Драгао”
Съдия: Дъглас Макдоналд (Шотландия)

Баланс: нямат мачове един срещу друг в Европа.

Любопитни факти
* Порто спечели двете си досегашни срещи с австрийски съперници. Всъщност противникът и в двата мача бе Аустрия (Виена), а срещите бяха от втория кръг на сезон 2002/03 на купата на УЕФА.

* Рапид има една победа, 2 равенства и 3 загуби в мачовете си с отбори от Португалия. “Зелено-белите” от Виена нямат отбелязан гол при гостуванията си на португалски съперници.

* Порто загуби само един от последните си пет домакински мача в Европа, а поражението бе в миналия сезон на Шампионската лига – 0:1 от Челси.

* Рапид няма загуба в последните си 7 мача в Европа, шест от тях бяха през този сезон (включително победа и равенство с българския Берое).