СЕЗОН 2012/13 НА ЛИГА ЕВРОПА – ТУК
1/8-ФИНАЛИТЕ НА ЛИГА ЕВРОПА - ТУК
 
рубин_1.jpgРубин – Леванте1lev.jpg
(в първия мач 0:0)

Днес от 19:00 часа
Москва, “Лужники”
Съдия: Александар Ставрев (Македония)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Рубин: Рижиков, Дядюн, Кузмин, Калешин, Маркано, Орбаис, Ерьоменко, Карадениз, Натхо, Касаев, Рондон
 
Леванте: Мунуа, Давид Наваро, Педро Лопес, Карабелас, Винтра, Диоп, Ибора, Педро Роис, Рожер Марти, Рубен Гарсия, Акуафреска

Наказани: Кристиан Ансалди, Сесар Навас (Рубин); Мичел (Леванте)
На картон от наказание: Владимир Дядюн, Олег Кузмин, Иван Маркано, Бибрас Натхо, Сергей Рижиков, Роман Шаронов (Рубин); Рубен Гарсия, Серхио Байестерос (Леванте)

Баланс: 1 мач, 1 равенство

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Рубин има 2 победи, 3 равенства и 2 загуби в седемте си мача срещу испански съперници.
* Тимът от Казан записа три поражения в последните си 21 домакински мача в Европа. И трите загуба бяха в Москва, а отборът не успя да отбележи гол. Рубин няма загуба в евротурнирите в 18 домакински мача в Казан.
* Леванте, дебютант в Европа, няма загуба в седем мача, включително последните три гостувания (2 победи и едно равенство).
* Рубин се класира за 1/8-финалите за втори път след сезон 2009/10, когато отпадна от Волфсбург.
* Челси и Леванте са отборите с най-малко мачове в Купата на УЕФА/Лига Европа сред тимовете, останали в надпреварата – по 11.
* Това ще бъде мач № 50 за Рубин в европейските клубни турнири – 18 победи, 16 равенства, 15 загуби.
* Тотнъм и Рубин са единствените отбори сред останалите участници на 1/8-финалите, които стартираха участието си през този сезон на Лига Европа директно от груповата фаза.
* Хосе Барсеро от Леванте е направил 6 асистенции в турнира от началото на груповата фаза, това е с две повече от най-близкия му преследвач в класацията – Фреди Гуарин от Интер.
* Вратарят на Леванте Кейлор Навас е единственият играч от съставите на двата отбора, който е участвал в пълните 810 минути на 9-те досегашни мача от началото на груповата фаза.
* Рубин и Леванте никога не са участвали в дузпи в евротурнирите.
zenit.jpgЗенит – Базелbasel.jpg
(в първия мач 0:2)

Днес от 19:00 часа
ring.bg.jpg
Санкт Петербург, “Петровски”
Съдия: Павел Гил (Полша)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Зенит: Малафеев, Бруно Алвеш, Хубочан, Ломбертс, Родич, Семак, Широков, Файзулин, Денисов, Кержаков, Хълк
 
Базел: Зомер, Деген, Парк Джо Хо, Сауро, Шер, Кабрал, Щокер, Диас, Салах, Фрай, Щрелер

Наказани: Нето (Зенит); Серей Дие (Базел)
На картон от наказание: Александър Анюков, Виктор Файзулин, Томаш Хубочан, Роман Широков, Хълк, Аксел Витсел (Зенит); Марсело Диас, Александар Драгович, Парк Джо Хо (Базел)

Баланс: 1 мач, 1 победа за Базел

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Зенит има 2 победи и 3 загуби в петте си мача срещу швейцарски отбори.
* Базел е записал 5 успеха, 2 ремита и 3 поражения в 10-те си срещи с противници от Русия.
* След въвеждането на Лига Европа Зенит е спечелил и шестте си домакински мача в турнира с два гола разлика – два с 2:0, три с 3:1 и един с 4:2.
* Базел записа две равенства и три загуби в последните си пет гостувания в Европа.
* Зенит не е преодолявал осминафиналите на евротурнирите от сезон 2007/08, когато елиминира Олимпик (Марсилия) в Купата на УЕФА и впоследствие взе трофея.
* Базел е на 1/8-финал във втория по сила турнир на УЕФА за първи път от сезон 2005/06, когато елиминира Страсбург, но на 1/4-финала отпадна от Мидълзбро.
* Зенит и Базел са единствените шампиони на страните си, които все още не са отпаднали от турнира.
* Зенит е един от трите отбора, които все още са в турнира и в историята си са печелили Купата на УЕФА. Другите два са Тотнъм и Интер.
* В историята на участието си в евротурнирите Зенит и Базел никога не са участвали в дузпи.
 
__________.jpgИнтер – Тотнъмтотнъм_1.jpg
(в първия мач 0:3)

Днес от 20:00 часа
1_33.jpg
Милано, “Джузепе Меаца”
Съдия: Иван Бебек (Хърватия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Интер: Ханданович, Санети, Жуан, Киву, Перейра, Гаргано, Камбиасо, Бенаси, Касано, Гуарин, Паласио
 
Тотнъм: Фридъл, Уокър, Галас, Коукър, Асу-Екото, Ленън, Дембеле, Паркър, Холтби, Сигурдсон, Дефоу

Наказани: Алваро Перейра (Интер); Гарет Бейл (Тотнъм)
На картон от наказание: Фреди Гуарин, Джонатан Морейра, Матиас Силвестре (Интер); Кайл Ноутън, Кайл Уокър (Тотнъм)

Баланс: 3 мача, 1 победа за Интер, 2 победи за Тотнъм

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Тотнъм има 4 победи, 4 равенства и 2 загуби в мачовете си срещу италиански съперници.
* Интер е записал 12 успеха, 4 ремита и 11 поражения в 27-те си срещи с отбори от Англия. “Нерадзурите” имат 2 равенства и 4 загуби от английски съперници в Купата на панаирните градове – турнир, предшественик на Купата на УЕФА/Лига Европа, но непризнат официално от УЕФА.
* Тотнъм е един от двата отбора в Лига Европа, който няма загуба от началото на груповата фаза. Другият е Лацио, който беше заедно с “шпорите” в Група “J”.
* Тотнъм няма загуба в последните си пет гостувания в Европа.
* “Шпорите” и Рубин са единствените от седемте отбора, стартирали участието си в турнира директно от груповата фаза, които все още не са отпаднали.
* Интер е сред най-резултатните отбори в Лига Европа от началото на груповата фаза. Заедно с Лацио и Виктория (Пилзен) “нерадзурите” са вкарали 16 гола.
* Интер и Тотнъм са сред трите отбора, носители на Купата на УЕФА, които все още участват в настоящия сезон на Лига Европа. Третият е Зенит.
* Халфът на Тотнъм Сандро, който в момента е контузен, става на 24 години в деня след мача.
* Ако “шпорите” спечелят турнира, ще станат четвъртият отбор вдигнал трофея за трети път. Останалите три тима са Ювентус, Интер и Ливърпул.
* Интер не беше участвал във втория по сила турнир на УЕФА от сезон 2003/04, когато отпадна от Олимпик (Марсилия) на 1/4-финалите.
* Родриго Паласио от Интер дели второто място в голмайсторската листа на този сезон на Лига Европа с Либор Козак (Лацио) и Рауб Бобадия (Йънг Бойс) – по 5 гола. Лидер е Единсон Кавани от Наполи със 7.
* Защитниците на Тотнъм Ян Вертонген и Кайл Уокър са единствените играчи от двата отбора, които са играли без смяна (810 минути) в деветте мача на тима си от началото на груповата фаза.
* Интер е участвал 4 пъти в изпълнения на дузпи в евротурнирите (2 пъти печели). Тотнъм пък е с 50% успеваемост при двете си участия в изпълнения на дузпи.
челси_1.jpgЧелси – Стяуаsteaua.jpg
(в първия мач 0:1)

Днес от 22:05 часа
bnt1.jpg
Лондон, “Стамфорд Бридж”
Съдия: Стефан Ланоа (Франция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Челси: Чех, Иванович, Тери, Кейхил, Коул, Лампард, Микел, Оскар, Мата, Азар, Торес
 
Стяуа: Татарушану, Латовлевич, Кирикеш, Шукала, Рапа, Пинтили, Чипчиу, Бурчану, Танасе, Попа, Русеску

Наказани: няма
На картон от наказание: Райън Бъртранд, Рамирес (Челси); Александру Чипчиу, Ясмин Латовлевич, Андрей Препелица (Стяуа)

Баланс: 1 мач, 1 победа за Стяуа

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Челси има победа и равенство в предишните си два мача срещу отбори от Румъния. Съперникът беше ЧФР Клуж в груповата фаза на сезон 2008/09 на Шампионската лига.
* Стяуа записа 5 победи, 4 равенства и 6 поражения в 15-те си срещи с английски съперници. Румънският гранд загуби последните си 4 гостувания в Англия.
* Успехът на Стяуа над Аякс на 1/16-финалите беше първият мач от елиминационната фаза в историята на Лига Европа, който беше разрешен след изпълнение на дузпи. Ясмин Латовлевич вкара победната дузпа за успеха с 4:2.
* Челси и Леванте са двата отбора с най-малко мачове в Купата на УЕФА/Лига Европа сред 1/8-финалистите на турнира – по 11. И двата тима за първи път участват на 1/8-финалите.
* Челси може да стане първият отбор, спечелил двата евротурнира в последователни години в обратен ред – първо Шампионската лига, а след това Лига Европа.
* “Сините” могат да станат едва четвъртият отбор, печелил и трите евротурнира, след Ювентус, Аякс и Байерн. Лондончани взимат КНК през 1971 и 1998 г. и Шампионската лига през 2012 г.
* Германският халф на Челси Марко Марин стана на 24 години в деня преди мача.
* Следващият гол на Челси ще бъде под № 300 за клуба в евротурнирите.
* Благодарение на продълженията срещу Аякс, вратарят на Стяуа Чиприан Татарушану и защитникът Влад Кирикеш са играчите с най-много изиграни минути от началото на груповата фаза на Лига Европа – по 840.
* Мениджърът на Челси Рафаел Бенитес е водил отбори в 133 мача от евротурнирите. Това е повече от всеки друг треньор на 1/8-финалите на Лига Европа.
* Челси е печелил само веднъж в трите случая, когато е изпълнявал дузпи в евротурнирите. Това стана на финала на Шампионската лига през 2012 г. Стяуа няма загуба при изпълнение на дузпи в Европа – 4 успешни участия.

1fen.jpgФенербахче – Виктория (Пилзен)vict_1.jpg
(в първия мач 1:0)

Днес от 22:05 часа
Истанбул, “Шюкрю Сарачоглу”
Съдия: Мануел Грефе (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Фенербахче: Волкан, Гьокхан, Йобо, Бекир, Циглер, Мехмет Топал, Барони, Селчук, Каут, Соу, Джанер
 
Виктория (Пилзен): Козачик, Резник, Прохазка, Чишовски, Лимберски, Дарида, Хорват, Райторал, Коларж, Коварик, Бакош

Наказан: Раул Мейрелеш (Фенербахче)
На картон от наказание: Волкан Демирел, Джанер Еркин, Мехмет Топал (Фенербахче); Владимир Дарида, Давид Щипек (Виктория Пилзен)

Баланс: 1 мач, 1 победа за Фенербахче

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Фенербахче има 4 победи и 5 загуби в досегашните си срещи с чешки съперници. Виктория (Пилзен) записа 1 равенство и 2 поражения в европейските си мачове срещу отбори от Турция.
* Фенербахче спечели две от последните си три домакинства в Европа без да допусне гол, но в другия мач загуби с 0:3 от Борусия (Мьонхенгладбах).
* Виктория (Пилзен) няма загуба в последните си три гостувания в евротурнирите – 2 победи и 1 равенство.
* Чешкият тим участва на 1/8-финал в евротурнирите за първи път в историята си.
* Фенербахче има 1/4-финали в Шампионската лига (2007/08) и КНК (1963/64), но за първи път участва на 1/8-финал в Лига Европа.
* Виктория (Пилзен), Лацио и Интер са най-резултатните отбори сред участниците на 1/8-финалите. От началото на груповата фаза не са реализирали по 16 гола.
* Вратарят Матуш Козачик, халфът Владимир Дарида и защитниците Радим Резник и Мариан Чишовски са участвали във всичките 810 минути на досегашните 9 мача на Виктория (Пилзен) в турнира.
* Чешкият тим и Анжи са отборите с най-много мачове в Лига Европа през този сезон. Те започнаха участието си в турнира от втория квалификационен кръг.
* Фенербахче спечели при единстветото си участие на изпълнение на дузпи в Европа. Виктория (Пилзен) все още няма участие в изпълнение на дузпи в евротурнирите.
1bor.jpgБордо – Бенфика______________.jpg
(в първия мач 0:1)

Днес от 22:05 часа
ring.bg.jpg
Бордо, “Стад Шабан-Делма”
Съдия: Овидиу Алин Хатеган (Румъния)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Бордо: Карасо, Маранг, Планюс, Мариано, Пундже, Морис-Беле, Бен Халфала, Сертич, Биого Поко, Сайве, Ролан
 
Бенфика: Артур, Гарай, Перейра, Жардел, Перес, Матич, Салвио, Лима, Кардосо, Мелгарежо, Джон

Наказани: няма
На картон от наказание: Енрике, Никола Морис-Беле, Грегори Сертич, Жоел Ландри (Бордо); Андре Алмейда, Карлош Мартинш, Лоренсо Мелгарехо (Бенфика)

Баланс: 3 мача, 1 победа за Бордо, 1 равенство, 1 победа за Бенфика

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Бордо има 2 победи, 2 равенства и 1 загуба в досегашните си мачове с португалски отбори. “Жирондинците” имат и 1 победа и 3 загуби в четирите си срещи с отбори от Португалия в Купата на панаирните градове - турнир, предшественик на Купата на УЕФА/Лига Европа, но непризнат официално от УЕФА.
* Бенфика е записал 11 успеха, 6 ремита и 6 поражения в мачовете си с френски съперници в евротурнирите.
* Бордо няма загуба в последните си 13 домакински мача в Европа – 11 победи и 2 равенства. “Жирондинците” спечелиха последните си 10 домакинсква в евротурнирите и не допуснаха гол в четирите от началото на груповата фаза на този сезон в Лига Европа.
* Бенфика е без поражение в последните си 6 мача в континенталните турнири и не допусна гол в последните си 2 гостувания в Европа.
* Бордо участва на 1/4-финал на Шампионската лига през сезон 2009/10, но не беше играл 1/8-финал на втория по сила турнир на УЕФА от сезон 2003/04, когато отстрани Брюж и на 1/4-финалите отпадна от Валенсия.
* Следващият гол на “жирондинците” ще бъде под № 250 за клуба в евротурнирите.
* И двата отбора имат 50% успеваемост при двете си участия в изпълнение на дузпи в евротурнирите.
 
1new.jpgНюкасъл – Анжи1anz.jpg
(в първия мач 0:0)

Днес от 22:05 часа
1_33.jpg
Нюкасъл, “Сейнт Джеймсис Парк”
Съдия: Дениз Айтекин (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Нюкасъл: Елиът, Симпсън, Тейлър, Янга-Мбива, Сантон, Калай, Анита, Гутиерес, Сисока, Марво, Сисе
 
Анжи: Габулов, Ешченко, Жоао Карлос, Евертон, Жирков, Ахмедов, Диара, Жусилей, Ето`о, Траоре, Вилиан

Наказан: Мбарк Бусуфа (Анжи)
На картон от наказание: Гаел Бигиримана, Йоан Кабай, Масаидо Хайдара, Шейк Тиоте (Нюкасъл); Расим Тагирбеков (Анжи)

Баланс: 1 мач, 1 равенство

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Двубоят с Анжи преди седмица беше първия сблъсък на Нюкасъл с отбор от Русия.
* Анжи има 1 победа, 1 равенство и 1 загуба в мачовете си с английски съперници.
* Нюкасъл не допусна гол в трите си мача в Лига Европа през 2013 г. и няма загуба в последните си 12 домакински мача – 8 победи и 4 равенства.
* Анжи няма победа в последните си 4 гостувания в турнира – 2 равенства и 2 загуби.
* Това е първото участие на тима от Махачкала на 1/8-финал в Европа. Нюкасъл играе на тази фаза за пети път в историята си.
* Анжи и Виктория (Пилзен) са отборите с най-много мачове в Лига Европа през този сезон, тъй като започнаха участието си в турнира от втория квалификационен кръг.
* Вратарят на Нюкасъл Стив Харпър става на 38 години в деня на мача. На следващия ден халфът на “свраките” Ивен Мойо навършва 21 години.
* Самуел Ето’о е единственият играч, който е играл пълни 810 минути в деветте мача на Анжи от началото на груповата фаза на Лига Европа.
* Анжи никога не е участвал в изпълнение на дузпи в евротурнирите, докато Нюкасъл загуби единствения си подобен случай.
 
1_8.jpgЛацио – Щутгарт1stu.jpg
(в първия мач 2:0)

Днес от 22:05 часа
Рим, “Олимпико”
Съдия: Том Харалд Хаген (Норвегия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Лацио: Маркети, Перейриня, Биава, Сиани, Раду, Ледесма, Кандрева, Онази, Ернанес, Лулич, Козак
 
Щутгарт: Улрайх, Сакай, Таски, Нидермайер, Бока, Квист, Харник, Гентнер, Оказаки, Траоре, Ибишевич

Наказан: Лорик Цана (Лацио)
На картон от наказание: Луис Педро Каванда, Микаел Сиани, Алваро Гонсалес, Либор Козак, Стефано Маури (Лацио); Мартин Харник, Уилям Квист (Щутгарт)

Баланс: 1 мач, 1 победа за Лацио

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Лацио има 4 победи, 3 равенства и 2 загуби в мачовете си срещу германски отбори.
* Щутгарт записа 2 победи, 3 равенства и 5 загуби в двубоите си италиански съперници, но и петте поражения са като гост.
* Лацио няма загуба в 11 си мача в евротурнирите през този сезон – 7 победи и 4 загуби. В петте си домакински срещи “орлите” допуснаха само един гол.
* Последният случай, в който Лацио игра 1/8-финал в Европа, беше през сезон 2002/03 на Купата на УЕФА, когато елиминира Висла (Краков), но на полуфиналите отпадна от Порто.
* Щутгарт няма домакинска победа в Лига Европа от плейофите, но спечели три от четирите си гостувания. Всички успехи бяха с разлика от 2 или повече голове.
* Швабите не са участвали на 1/8-финал в евротурнирите от сезон 2009/10 на Шампионската лига, когато отпаднаха от Барселона.
* Защитникът на Щутгарт Готоку Сакаи става на 22 години в деня на мача, а съотборникът му Тамаш Хайнал навършва 32 години на следващия ден.
* Лацио, Интер и Виктория (Пилзен) са най-резултатните отбори от началото на груповата фаза на настоящия сезон на Лига Европа – по 16 реализирани гола.
* Либор Козак от Лацио дали второто място в голмайсторската листа на турнира с Родриго Паласио (Интер) и Раул Бобадия (Йънг Бойс) – по пет гола. Лидер в класацията е Единсон Кавани от Наполи със 7.
* Вратарят Свен Улрайх е единственият футболист, който е изиграл всчиките 810 минути в деветте мача на тима в Лига Европа от началото на груповата фаза.
* Лацио никога не е участвал в изпълнение на дузпи в евротурнирите, докато Щутгарт има едно успешно участие.