ЦСКА (Москва) – Порто

Днес от 20:00 часа
Москва, “Лужники”
Съдия: Роберт Шьоргенхофер (Австрия)
Наказан: Алваро Перейра (Порто)
На картон от наказание: Андрей Игнашевич, Алан Дзагоев (ЦСКА Порто)

Баланс: 4 мача, 2 равенства, 2 победи за Порто, г.р. 0:3

Любопитни факти

* ЦСКА (Москва) има общо седем мача срещу португалски съперници, като в тях е записал 2 победи, 3 равенства и 2 загуби. Четирите двубоя с “армейците” са единственият опит на Порто с отбори от Русия.
* ЦСКА (Москва) няма загуба в Купата на УЕФА и Лига Европа в последните си 12 домакински мача (10 победи и 2 равенства). Последното поражение бе с 1:2 от Олимпик (Марсилия) в груповата фаза на сезон 2005/06, в същата група бе и “Левски”.
* Преди загубата с 0:1 в предишния си мач, Порто спечели 8 последните си 9 мача в Европа. Поражението бе първото за “драконите” под ръководството на Андре Вияш Боаш.
* ЦСКА (Москва) няма загуба в 10 мача в Лига Европа през този сезон (8 победи и 2 равенства). В тази серия се включват 4 победи и равенство като гост.
* Порто спечели и петте си гостувания в Лига Европа през този сезон, като в тях вкара 12 гола и допусна само 3.
* Това е единствената двойка от осминафиналите на Лига Европа, в която един срещу друг играят два носителя на трофея.
* Нападателят на Порто Фалкао е най-резултатният играч в турнира от началото на груповата фаза. Той има 7 гола. С едно попадение по-малко са Томаш Нецид от ЦСКА (Москва) и Джузепе Роси от Виляпреал.
* ЦСКА (Москва) и Порто са отборите с най-много отправени удари към противниковите врати от началото на груповата фаза на Лига Европа – по 61 пъти.
* Порто е отборът с най-много изпълнени корнери от началото на груповата фаза – 70 пъти.


ПСВ Айндховен – Рейнджърс

Днес от 20:00 часа
Айндховен, “Филипс Стейдиъм”
Съдия: Мартин Хансон (Швеция)
Наказани: няма
На картон от наказание: Маркус Берг, Вилфред Бума, Балаш Джудак, Марсело, Ерик Питерс (ПСВ Айндховен); Маджид Бугера, Морис Еду (Рейнджърс)

Баланс: 4 мача, 1 равенство, 3 победи за Рейнджърс, г.р. 3:8

Любопитни факти
* ПСВ Айндховен няма победа над шотландски отбор в Европа, като за 6 мача има 2 равенства и 4 загуби. Рейнджърс има 16 мача срещу холандски съперници – 5 победи, 3 равенства, 8 загуби.
* ПСВ Айндховен няма загуба в девет поредни мача в Лига Европа, след като започна участието си в турнира през този сезон с поражение от руския Сибир. “Филипсите” нямат домакинско поражение в евротурнирите вече 11 мача (9 победи и 2 равенства), след като отстъпиха на Ливърпул с 1:3 на 9 декември 2008 г. в груповата фаза на Шампионската лига.
* Рейнджърс няма победа в Европа вече 6 мача (4 равенства и 2 загуби), след като записа победа с 1:0 над Бурсаспор на “Айброкс” в ШЛ през есента. “Сините” нямат победа навън вече 10 мача, като последният успех бе на 10 април 2008 г. – 2:0 над Спортинг (Лисабон).
* Рейнджърс отстрани Спортинг на 1/16-финалите. Всеки път, когато “сините” елиминират “лисабонските лъвове” (сезон 1971/72 на КНК и сезон 2007/08 на Купата на УЕФА) тимът от Глазгоу играе финал.
* ПСВ Айндховен е извършил повече нарушения от всеки друг тим, останал в надпреварата – 172 фаула.
* Рейнджърс е на три гола от своето попадение № 100 в Купата на УЕФА/Лига Европа, като това ще бъде мач № 73 за клуба в турнира.


Байер (Леверкузен) – Виляреал

Днес от 20:00 часа по Ринг.БГ
Леверкузен, “БайАрена”
Съдия: Паоло Талиавенто (Италия)
Наказани: Жоан Капдевила (Виляреал)
На картон от наказание: Сидни Сам, Артуро Видал (Байер Леверкузен); Санти Касорла, Нилмар (Виляреал)

Баланс: нямат играни мачове един срещу друг

Любопитни факти

* Байер (Леверкузен) има 21 мача в Европа срещу испански съперници – 6 победи, 5 равенства, 10 загуби. Виляреал има 2 победи, равенство и загуба в двубоите си с противници от Германия.
* “Аспирините” нямат загуба в последните си 11 мача в Купата на УЕФА/Лига Европа. При последните си 5 домакинства записа 4 победи и едно равенство, като в тях допусна само един гол.
* “Жълтата подводница” записа 2 победи, равенство и 2 загуби в петте си гостувания в Европа през този сезон.
* Нападателят на Виляреал Джузепе Роси има 6 гола от началото на груповата фаза на Лига Европа и отстъпва с едно попадение на голмайстора на турнира Фалкао от Порто.
* Виляреал е получил 21 жълти картона от началото на груповата фаза – повече от всеки друг отбор, останал в турнира.
* Виляреал ще изиграе своя мач № 101 в клубните надпревари на УЕФА, а следващата победа ще бъде под № 50.


Спортинг (Брага) – Ливърпул

Днес от 20:00 часа по bTV Action
Брага, “Ещадио Мунисипал”
Съдия: Серж Гюмиени (Белгия)
Наказани: няма
На картон от наказание: Мигел Гарсия (Спортинг Брага); Мартин Кели, Лукас Лейва (Ливърпул)

Баланс: нямат играни мачове един срещу друг

Любопитни факти
* Спортинг (Брага) има 2 победи, равенство и 7 загуби в 10-те си мача срещу отбори от Англия. Ливърпул има 16 срещи с португалски съперници – 8 победи, 4 равенства, 4 загуби. “Червените” нямат успех при последните си 6 гостувания в Португалия.
* Спортинг (Брага) спечели последните си 3 домакинства в Европа с резултат 2:0 – над Партизан и Арсенал в Шампионската лига и над Лех в Лига Европа.
* Ливърпул няма загуба в Европа в последните си 13 мача (12 през този сезон). “Червените” не допуснаха поражение при последните си 6 гостувания, като в четири от тях завърши наравно.
* Ливърпул е най-титулуваният клуб в турнира, сред останалите отбори – носител на Купата на УЕФА за 1973, 1976 и 2001 г. ПСВ Айндховен, Байер (Леверкузен), Аякс, Порто, ЦСКА (Москва) и Зенит са печелили трофея само по веднъж.
* Следващият гол за Спортинг (Брага) ще бъде под № 100 в Европа, а днешният двубой е под № 73.


Бенфика – ПСЖ

Днес от 22:05 часа
Лисабон, “Ещадио да Луш”
Съдия: Павел Краловеч (Чехия)
Наказан: Жереми Клеман (ПСЖ)
На картон от наказание: Карлош Мартинс (Бенфика)

Баланс: 2 мача, 1 победа за Бенфика, 1 победа за ПСЖ, г.р. 4:3

Любопитни факти
* Бенфика има изиграни 20 мача срещу съперници от Франция – 9 победи, 5 равенства, 6 загуби, като няма домакинско поражение. ПСЖ има 4 победи, 2 равенства и 2 загуби в осемте си срещи с португалски отбори.
* Бенфика спечели девет от последните си 11 домакинства в Европа. В тях допусна едва загуба – 1:2 от Шалке 04 в груповата фаза на настоящия сезон в Шампионската лига.
* Пет от последните 6 мача на ПСЖ в Европа завършиха наравно. Единственото изключение е победата с 4:2 над Севиля. Парижани нямат загулба като гост от началото на груповата фаза – победа и три равенства.


Динамо (Киев) – Манчестър Сити

Днес от 22:05 часа по Ринг.БГ
Киев, “Валерий Лобановски”
Съдия: Флориан Майер (Германия)
Наказани: няма
На картон от наказание: Роман Еременко, Евген Хачериди, Тарас Михалик, Артьом Милевски, Андрий Шевченко, Роман Зозула (Динамо Киев)

Баланс: нямат играни мачове един срещу друг

Любопитни факти
* Динамо (Киев) има 18 срещу съперници от Англия – 3 победи, 5 равенства, 10 загуби. Манчестър Сити за първи път се изправя срещу отбор от Украйна.
* Динамо няма загуба в последните си 6 европейски мача. Киевчани нямат домакинско поражение от 9 декември 2009 г., когато в груповата фаза на Шампионската лига отстъпиха на Барселона с 1:2.
* Манчестър Сити записа три поредни гостувания в Европа без победа – загуба от Лех с 1:3 и равенства с Ювентус и Арис.
* Това е единствената двойка в осминафиналите на турнира, в която нито един от двата отбора не е играл финал на Купата на УЕФА/Лига Европа.
* Роман Еременко от Динамо (Киев) е футболистът с най-много асистенции от началото на груповата фаза – 6 голови подавания.
* Нападателят на Динамо Артьом Милевски е изтърпял 38 нарушение срещу себе си – с 15 повече от всеки друг играч от началото на груповата фаза.
* Динамо е на два гола от попадение № 50 в Купата на УЕФА/Лига Европа и ще изиграе своя 51-и мач в турнира.
* Юри Сьомин е третият треньор на киевчани през този сезон след Валерий Газаев и Олег Лужни.
* Дисциплинарната комисия на УЕФА временно спря правата на Коло Туре от Манчестър Сити, след като на 2 март ФА обяви, че футболистът е дал положителна прова за забранени субстанции.


Твенте – Зенит

Днес от 22:05 часа по БНТ 1
Енсхеде, “Де Гролш Весте”
Съдия: Марк Клатънбърг (Англия)
Наказани: няма
На картон от наказание: Вут Брама, Дъглас, Тило Люгерс, Николай Михайлов, Роберто Росалес (Твенте)

Баланс: нямат играни мачове един срещу друг

Любопитни факти
* Твенте има два мача с руски отбори победа и равенство, като и двата двубоя бяха на 1/16-финалите през този сезон срещу Рубин. Зенит има само една среща с холандски съперници – 1:1 като гост на АЗ Алкмаар в груповата фаза на сезон 2007/08 на Купата на УЕФА.
* Твенте няма загуба в пет поредни домакински мача в Европа, но в последните 4 от тях направи зрелищни равенства – 2:2, 1:1, 3:3 и 2:2.
* Преди да загуби от Йънг Бойс в Берн на 1/16-финалите, Зенит бе спечелил последните си 3 гостувания в Европа.
* Зенит е най-резултатният отбор в Лига Европа от началото на груповата фаза – 22 гола. Тимът от Санкт Петербург е и клубът, изпадал най-често в засада – 34 пъти.


Аякс – Спартак (Москва)

Днес от 22:05 часа
Амстердам, “Амстердам Арена”
Съдия: Мануел Грефе (Германия)
Наказани: няма
На картон от наказание: Деми де Зеув, Енох Ейонг (Аякс); Алекс, Марек Сухи (Спартак Москва)

Баланс: 2 мача, 2 победи за Спартак (Москва), г.р. 1:4

Любопитни факти
* Спартак е единственият руски клуб, с който Аякс е играл. Московчани обаче имат 15 срещи с холандски съперници – 9 победи, 4 равенства, 2 равенства.
* Спартак записа две равенства и две загуби при последните си 4 мача с отбори от Холандия.
* Аякс спечели последните си три мача в Европа без допуснат гол, а през този сезон в евротурнирите е записал 3 победи, 2 равенства и загуба като домакин.
* Спартак загуби само едно от последните си 7 гостувания в Европа, като записа пет победи и равенство.
* Това е единствената двойка на осминафиналите, в която се противопоставят два участника от Шампионската лига през есента.
* Аякс има повече опит в Купата на УЕФА/Лига Европа от всеки друг останал тим в турнира. Това ще бъде мач № 105 за клуба в надпреварата.
* Нападателят на Спартак (Москва) Ейдън Макгийди е един от двамата останали ирландци в турнира. Другият е Шей Гивън от Манчестър Сити, който е контузен в момента. Финалът на Лига Европа на 18 май е в ирландската столица Дъблин.