porto.jpgПорто – Спартак (Москва)спартак_1.jpg
 
Днес от 22:05 часа
Порто, “Ещадио до Драгао”
Съдия: Серж Гюмиени (Белгия)
 
Наказани: няма
На картон от наказание: Алекс, Маркос Рохо (Спартак Москва)
 
Баланс: нямат играни мачове един срещу друг
 
Любопитни факти
* Порто има шест мача срещу руски съперници, всиките срещу ЦСКА (Москва), като в тях е записал 4 победи и 2 равенства.
* Спартак (Москва) в шест случая се е изправял срещу отбори от Португалия – 3 победи, 2 равенства и една загуба.
* Руски и португалски отбори никога не са се изправяли един срещу друг на четвъртфинал в евротурнирите.
* Порто загуби само един от последните си седем домакински мача в Европа – поражението с 0:1 от Севиля в 1/16-финалния реванш на Лига Европа през този сезон.
* Спартак загуби само едно от последните си осем гостувания в евротурнирите – 1:4 от Челси в груповата фаза на Шампионската лига.
* Елтон, Жоао Моутиньо и Хълк играха във всичките 10 досегашни срещи на Порто в Лига Европа от началото на груповата фаза. Вратарят Елтон е бил несменяем титуляр в тези двубои.
* Фалкао е топреализаторът на Порто в турнира със 7 гола. Само Джузепе Роси от Виляреал има повече отбелязани попадения – осем. Най-резултатни за Спартак (Москва) в Лига Европа са Дмитри Комбаров и Алекс – с по два гола.
* “Драконите” са вторият най-резултатен отбор в турнира с 19 гола, един по-малко от Динамо (Киев).
* Крайният победител от сблъсъка между Порто и Спартак (Москва) ще се изправи срещу Виляреал или Твенте на полуфиналите на Лига Европа.
 
 
______________.jpgБенфика – ПСВ Айндховенpsv.jpg
 
Днес от 22:05 часа по Ринг.БГ
Лисабон, “Ещадио да Луж”
Съдия: Паоло Талиавенто (Италия)
 
Наказани: няма
На картон от наказание: Пабло Аймар, Салвио, Карлос Мартинс, Фабио Коентрао (Бенфика); Маркус Берг, Вилфред Бума, Балаш Джуджак, Орландо Енгелаар, Марсело, Ерик Питерс (ПСВ Айндховен)
 
Баланс: 5 мача, 1 победа за Бенфика, 3 равенства, 1 победа за ПСВ Айндховен
 
Любопитни факти
* Бенфика има общо 17 мача срещу отбори от Холандия – 6 победи, 6 равенства и 5 загуби.
* ПСВ Айндховен е изиграл 9 срещи с португалски съперници, като в тях е записал 2 победи, 4 равенства и 3 загуби.
* Бенфика няма загуба в последните си 4 мача в Лига Европа – 3 успеха и реми. “Орлите” загубиха само един от последните си 12 домакински двубоя в Европа – 1:2 от Шалке 04 в групите на Шампионската лига.
* “Филипсите” нямат загуба в последните си пет гостувания в евротурнирите – 4 победи и една загуба.
* Преди година Бенфика бе елиминиран от Ливърпул на същия етап от надпреварата, след като спечели с 2:1 у дома и отстъпи с 1:4 на “Анфилд”.
* Оскар Кардосо и Франко Хара са топреализаторите на “орлите” в Лига Европа през този сезон. Те имат по две попадения.
* Марсело, Ерик Питерс, Ола Тойвонен и Балаш Джуджак са играли във всичките 10 мача на ПСВ Айндховен от старта на груповата фаза на Лига Европа през този сезон. Джуджак е голмайсторът на тима в турнира с 4 гола.
* Крайният победител от този сблъсък ще играе срещу Динамо (Киев) или Спортинг (Брага) на полуфиналите на турнира. Ако Бенфика се изправи срещу Брага, това ще бъде първият в историята на евротурнирите португалски полуфинал.
 
 
villareal.jpgВиляреал – Твентетвенте_1.jpg
 
Днес от 22:05 часа по БНТ 1
Виляреал, “Ел Мадригал”
Съдия: Алексей Николаев (Русия)
 
Наказани: няма
На картон от наказание: Санти Касорла, Нилмар, Пабло Мусакио, Гонсало Родригес (Виляреал); Вут Брама, Тило Люгерс, Николай Михайлов, Роберто Росалес (Твенте)
 
Баланс: нямат играни мачове един срещу друг
 
Любопитни факти
* Виляреалл има 6 мача срещу холандски отбори – 3 победи, 2 равенства и една загуба.
* Твенте има 3 победи и 2 загуби в петте си сблъсъка с отбори от Испания.
* “Жълтата подводница” няма загуба в шесте си мача в ЕВропа, след като допусна поражение с 0:1 он ПАОК в груповата фаза. Тимът спечели и шестте си домакинства на “Ел Мадригал” в турнира през този сезон и няма домакинска загуба в евротурнирите под ръководството на Гаридо, серия започнала с равенството 2:2 с Волфсбург преди година.
* Твенте редува победи и загуби в последните си пет мача в Европа. След като загуби с 0:2 от Зенит в последния си мача, сега холандският тим трябва да спечели на “Ел Мадригал”, за да продължи серията си.
* Луук де Йонг е голмайсторът на Твенте в Лига Европа през този сезон с три попадения. Холандският тим започна участие в турнира от 1/16-финалите, след като отпадна от Шампионската лига.
* Вратарят Диего Лопес е единственият футболист на Виляреал, който е изиграл всяка една минута на тима в Лига Европа през този сезон. Санти Касорла, Борха Валеро, Бруно Сориано и Джузепе Роси са взели участие и в 10-те мача на тима от началото на груповата фаза.
* Роси е топреализаторът на Лига Европа през този сезон. Италианският национал има 8 гола, един повече от Фалкао от Порто.
* Следващият гол на Виляреал ще бъде под № 150 за тима в Европа. Днешният мач е 103-и за “жълтата подводница” в евротурнирите.
* Крайният победител от този сблъсък ще се изправи срещу Порто или Спартак (Москва) на полуфиналите на Лига Европа.
 
 
kiev.jpgДинамо (Киев) – Спортинг (Брага)брага_1.jpg
 
Днес от 22:05 часа
Киев, “Валери Лобановски”
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)
 
Наказани: няма
На картон от наказание: Лайндро Алмейда, Роман Ерьоменко, Евген Хачериди, Тарас Михалик, Артьом Милевски, Андрий Шевченко, Айла Юсуф, Роман Зозула (Динамо Киев); Кака, Мигел Гарсия (Спортинг Брага)
 
Баланс: нямат играни мачове един срещу друг
 
Любопитни факти
* Динамо има десет мача срещу португалски съперници – 3 победи и 7 загуби.
* Единственият сбъсък на Спортинг (Брага) срещу украински съперници се състоя през този сезон в груповата фаза на Шампионската лига, когато португалският тим загуби с 0:3 у дома и с 0:2 като гост на Шахтьор (Донецк).
* Киевчани нямат загуба в последните си 7 домакински мача в Европа – 4 победи и 3 равенства. Последното поражение на Динамо у дома бе от Барселона на 9 декември 2009 г. в Шампионската лига. Клубът няма домакинска загуба в Купата на УЕФА/Лига Европа от ноември 1992 г.
* Спортинг (Брага) вкара само един гол при гостуванията си в Европа през този сезон от началото на груповата фаза на Шампионската лига. Това стана при победата с 1:0 над Партизан.
* Участието на португалския тим на четвъртфиналите е най-предното класиране на клуба в Европа. До момента Спортинг (Брага) имаше две красирания на осминафинали (сезон 2006/07 и 2008/09).
* Роман Ерьоменко и Андрий Ярмоленко са играли във всичките 10 мача на Динамо (Киев) от началото на груповата фаза на Лига Европа. Артьом Милевски е голмайсторът на тима в турнира с 5 попадения.
* Алан е топреализаторът на Спортинг (Брага) в Лига Европа през този сезон. Той има два гола. Тимът започна участие в турнира от 1/16-финалите, след като отпадна от Шампионската лига.
* Динамо е най-резултатният резултат в Лига Европа през този сезон с 20 попадения, един гол повече от Порто.
* Това ще бъде мач № 53 и за двата отбора в Купата на УЕФА/Лига Европа, като в тях за записали по 20 победи. Динамо обаче има 17 равенства, докато Спортинг (Брага) е записал 10 ремита.
* Крайният победител от сблъсъка между Динамо (Киев) и Спортинг (Брага) ще играе срещу Бенфика или ПСВ Айндховен на полуфиналите на Лига Европа./БЛИЦ