ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Манчестър Юнайтед приема Арсенал днес от 14:45 часа. В последния мач на "Олд Трафорд" "червените дяволи" разбиха лондончани с 8:2, което беляза най-голямата загуба на "артилеристите" под ръководството на Арсен Венгер. Тогава Робин ван Перси вкара за "топчиите". Сега той е играч на Юнайтед и за първи път ще излезе срещу бившите си съотборници. Холандецът ще трябва да играе срещу един от най-близките си приятели в състава на Арсенал - Томас Вермаелен.
 
Лондончани по-добре от всички знаят на какво е способен Ван Перси, а той продължава да демонстрира формата от миналия сезон. Въпреки силното представяне на защитата на Арсенал от началото на сезона във Висшата лига (максимум един допуснат гол в мач от първенството), холандецът ще се опита да огорчи бившите си съотборници.
 
Все още обсъжданата победа над Челси в предишния кръг придвижи Манчестър Юнайтед само на точка от лидера в класирането. Успехът потвърди, че футболистите на Сър Алекс Фъргюсън държат развитието на шампионата под контрол. "Червените дяволи" са вкарали гол в рекордните 53 поредни домакински мача във Висшата лига, но проблемът е в лесното допускане на попадение в собствената си врата.
 
Рио Фърдинанд и Джони Евънс най-вероятно ще започнат като титуляри, а от началото на календарната година те се доказаха като най-способната централна двойка защитници на тима. Ако двамата са във форма, нападателите на Арсенал, които и без това имат проблем с отбелязването на голове, ще бъдат много затруднени. Това може да се окаже рецептата за победа на тима на Сър Алекс Фъргюсън.
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Антонио Валенсия (Манчестър Юнайтед): Мачовете между "червените дяволи" и Арсенал в последните години протичаха по един и същи начин. "Артилеристите" доминираха в притежанието на топката, но се разбиваха в стабилната защита на Манчестър Юнайтед. Когато играчите на Сър Алекс Фъргюсън овладееха топката, следваха опасни контраатаки по крилата. В последно време Антонио Валенсия се очерта като един от най-добрите играчи на този пост. Способността на еквадореца да преодолява защитниците с дрибъл може да отвори опасни за Арсенал пространства пред нападателите на Манчестър Юнайтед. Заради контузията на Киърън Гибс като ляв бек за Арсенал играе Андре Сантос, който не се чувства особено сигурен на тази позиция. Това ще даде поле за действие на Валенсия.
 
Санти Касорла (Арсенал): В последните мачове Касорла не се показа като ключовия футболист, който беше в началото на сезона. Той е в основата на играта на тима на Арсен Венгер и всички очакват да видят как той ще се справи на "Олд Трафорд". Една от големите слабости на Манчестър Юнайтед е в центъра на полузащитата, където се пропускат много противникови пробиви. Това пък ще даде пространство на Касорла за овладяване на топката и организиране на атаките на гостите. Ако испанецът направи добър мач, Арсенал има шанс срещу Манчестър Юнайтед.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Последният мач между двата тима на "Олд Трафорд" завърши 8:2 за Манчестър Юнайтед. Това е най-резултатният мач между двата тима в историята.
* Последната победа на Арсенал в "Театъра на мечтите" беше през септември 2006 г., когато тимът на Арсен Венгер спечели с 1:0 след гол на Еманюел Адебайор. Тио Уолкът е единственият играч от настоящия тим на "артилеристите", който участва в този мач.
* Отборът на Сър Алекс спечели девет от последните си 10 мача срещу Арсенал във всички турнири.
* "Червените дяволи" вкараха, но и допуснаха поне два гола в един и същи мач в пет срещи от настоящия сезон.
* Робин ван Перси е ударил 21 пъти гредите от август 2009 г. насам, с девет повече от всеки друг играч във Висшата лига за този период.
* Само един от 14-те гола на Арсенал от началото на сезона падна преди 30-ата минута.
 
МОМЕНТНА ФОРМА
ПОСЛЕДНИТЕ 5 МАЧА НА МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД
07.10.12, Висша лига
Нюкасъл - Манчестър Юнайтед 0:3
20.10.12, Висша лига
Манчестър Юнайтед - Сток Сити 4:2
23.10.12, Шампионска лига
Манчестър Юнайтед - Спортинг (Брага) 3:2
28.10.12, Висша лига
Челси - Манчестър Юнайтед 2:3
31.10.12, Купа на Лигата
Челси - Манчестър Юнайтед 5:4 след прод.
 
ПОСЛЕДНИТЕ 5 МАЧА НА АРСЕНАЛ
06.10.12, Висша лига
Уест Хям - Арсенал 1:3
20.10.12, Висша лига
Норич - Арсенал 1:0
24.10.12, Шампионска лига
Арсенал - Шалке 04 0:2
27.10.12, Висша лига
Арсенал - КПР 1:0
30.10.12, Купа на Лигата
Рединг - Арсенал 5:7 след прод.
 
юнайтед_1.jpgМанчестър Юнайтед - Арсеналарсенал_1.jpg
 
Днес от 14:45 часа
diema.jpg
Манчестър, "Олд Трафорд"
Съдия: Майк Дийн
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Рафаел, Фърдинанд, Еванс, Евра, Карик, Клевърли, Валенсия, Рууни, Йънг, Ван Перси
Контузени: Видич, Джоунс, Смолинг, Линдегард, Кагава
 
Арсенал: Маноне, Саня, Мертезакер, Вермаелен, Сантос, Уилшир, Артета, Касорла, Рамзи, Жиру, Подолски
Контузени: Росицки, Шчесни, Фабиански, Гибс, Жервиньо, Диаби
 
Баланс за първенство: 186 мача, 77 победи за Манчестър Юнайтед, 42 равенства, 67 победи за Арсенал
Общ баланс: 214 мача, 90 победи за Манчестър Юнайтед, 46 равенства, 78 победи за Арсенал