Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Олимпийските игри в Лондон показаха спорта в най-добрата му светлина, оставиха незабравими спомени и приковаха към себе си световното внимание. Олимпийската завеса е спусната от няколко дни, но днес в Англия започва ново, но не по-малко интересно състезание - първенството във Висшата лига.
 
Голът на Серхио Агуеро, който донесе титлата на Манчестър Сити в последния ден на миналия сезон, вече е в историята като завършек на най-драматичната битка за шампиона в историята на Висшата лига. Три месеца по-късно всичко започва от начало.
 
Сър Алекс Фъргюсън и Роберто Манчини са готови да проведат втория рунд от битката си за първото място. Арсенал, Челси и няколко други отбора имат намарение също да се намесят в борбата.
 
Шестима нови мениджъри и милионите хвърлени за трансфери са само част от аспектите, които предизвикват вниманието преди старта на шампионата. Новаците Рединг, Саутхемптън и Уест Хям в известна степен може да бъдат спокойни, тъй като има редица отбори, които изглеждат като кандидати за изпадане.
 
aresenal.jpg
АРСЕНАЛ
Мениджър: Арсен Венгер

През цялото лято вниманието в Арсенал беше съсредоточено предимно във въпроса: Ще остане ли Робин ван Перси? Холандецът, не само не остана при "топчиите", но подсили един от основните съперници на лондончани - Манчестър Юнайтед. За няколко години Арсенал беше напуснат от трима важни играчи - Сеск Фабрегас, Самир Насри и Робин ван Перси.
 
Арсен Венгер се беше подготвил за напускането на Ван Перси и още в началото си беше осигурил подписите на Лукас Подолски и Оливие Жиру. Санти Касорла пък ще трябва да подсили халфовата линия. Наличието на тези трима играчи и завръщането от контузия на Джак Уилшир може да превърне Арсенал в претендент за титлата, но за това има много условности.
 
Ключови нови: Лукас Подолски (Кьолн, Гер), Оливие Жиру (Монпелие, Фр), Санти Касорла (Малага, Исп)
Ключови напускащи: Робин ван Перси (Манчестър Юнайтед), Карлос Вела (Реал Сосиедад, Исп), Рио Мияичи (Уигън, наем)
 
villa.jpg
АСТЪН ВИЛА
Мениджър: Пол Ламбърт (нов)

Ерата на Алекс Маклийш начело на тима завърши с трудно оцеляване в елита и сега е ред на друг шотландец - Пол Ламбърт, да обърне нещата в клуба към по-добро. Феновете на Астън Вила не бива да се надяват значителни подобрения и много попадения, но се очаква тимът да покаже по-красив стил на игра.
 
Всичко ще зависи от умението на Ламбърт да извади на показ постоянно представяне от таланти като Шарл Н'Зогбиа и Стивън Айрлънд. Класиране в средата изглежда е върхът на възможностите на настоящия състав на Астън Вила.
 
Ключови нови: Рон Влаар (Фейенорд, Хол), Матю Лоутън (Шефилд Юнайтед)
Ключови напуснали: Карлос Куеяр (Съндърланд), Джеймс Колинс (Уест Хям), Емил Хески (освободен)
 
chelsea.jpg
ЧЕЛСИ
Мениджър: Роберто ди Матео

Роберто ди Матео беше възнаграден с двегодишен договор за спечелването на Шампионската лига и ФА Къп. Сега обаче италианецът е под напрежение да повтори силното представяне на "сините" под негово ръководство в края на миналия сезон. Новите попълнения Еден Азар, Марко Марин, Оскар и Виктор Моузес ще освежат един застаряващ състав.
 
Фернандо Торес изглежда събуден, но ще му бъде трудно да запълни празнината, оставена от напускането на Дидие Дрогба. Дали Челси ще се бори за титлата зависи най-вече от представянето на тримата най-критикувани играчи на тима през миналия сезон - Фернандо Торес, Давид Луис и Джон Оби Микел.
 
Ключови нови: Еден Азар (Лил, Фр), Оскар (Интернасионал, Бр), Марко Марин (Вердер, Гер), Виктор Моузес (Уигън)
Ключови напуснали: Дидие Дрогба (Шанхай Шенхуа, Кит), Саломон Калу (Лил, Фр), Жозе Босингва (КПР)
 
everton.jpg
ЕВЕРТЪН
Мениджър: Дейвид Мойс

Дейвид Мойс за пореден път беше спряган за освободени мениджърски позиции в други отбори и за пореден път той остана на "Гудисън Парк". Това май беше най-добрата новина в лагера на Евертън през това лято. Въпреки напускането на Тим Кейхил и Джак Родуел "карамелите" изглеждат способни да повторят седмото място от миналия сезон.
 
Никица Йелавич води атаката на тима, а Тим Хауърд, Фил Джагиелка и Лейтън Бейнс командват нещата в другата част на терена. Съставът на Мойс не изглежда до край окомплектован преди началото на сезона заради контузиите на ключови играчи. Шотландецът обаче е признат майстор заради умението да постига добри резултати с наличните му ресурси. Място в първата шестица изглежда трудна задача за "карамелите", но позиция в първата осмица не би била изненада.
 
Ключови нови: Стивън Пиенаар (Тотнъм), Стивън Нейсмит (Рейнджърс, Шот)
Ключови напуснали: Тим Кейхил (Ню Йорк Ред Булс, САЩ), Джак Родуел (Манчестър Сити), Джоузеф Йобо (Фенербахче, Тур), Джеймс Макфадън (освободен)
 
fulham.jpgФУЛЪМ
Мениджър: Мартин Йол

Трудно е да се прави оценка на тима на Мартин Йол. Това се дължи най-вече заради това, че Клинт Демпси може да бъде продаден във всеки момент до края на трансферния прозорец. Очертава се сделка с Ливърпул.
 
Американецът е най-важният играч на "котиджърс" и без него съставът изглежда по-различен начин. Продажбата на Демпси може да породи големи проблеми на Фулъм и ще доведе до трансферна офанзива през януари. Муса Дембеле е класен играч, но сам трудно ще се справи.
 
Ключови нови: Уго Родайега (Уигън), Младен Петрич (Хамбургер, Гер), Джордж Уилямс (МК Донс)
Ключови напуснали: Дани Мърфи и Диксън Етуху (Блекбърн), Анди Джонсън (КПР), Бьорн Хелге Рийзе (Лилестрьом, Нор)
 
liverpool.jpg
ЛИВЪРПУЛ
Мениджър: Брендън Роджърс (нов)

Поредното горещо лято в Ливърпул. Привличането на мениджъра Брендън Роджърс изглежда умен ход, а без съмнение Фабио Борини и Джо Алън имат бъдеще. В пълната си сила "червените" могат да бъдат сериозно препятствие пред всеки съперник, но феновете трябва да стискат палци, че Стивън Джерард ще се опази от контузии, а Луис Суарес няма да се забърка в нови скандали.
 
Дълбочината на състава на Брендън Роджърс може да се окаже препятствието, което да спре Ливърпул в битката за място в Топ 4. Място в първите шест обаче е напълно реално класиране за "червените". Луис Суарес пък е сред претендентите за голмайсторския приз.

Ключови нови: Фабио Борини (Рома, Ит), Джо Алън (Суонзи)
Ключови напуснали: Дирк Каут (Фенербахче, Тур), Алберто Акуилани (Фиорентина, Ит), Макси Родригес (Нюелс Олд Бойс, Арж), Фабио Аурелио (Гремио, Бр), Крейг Белъми (Кардиф)
 
man_city.jpg
МАНЧЕСТЪР СИТИ
Мениджър: Роберто Манчини

През лятото Роберто Манчини твърдеше, че Манчестър Сити се нуждае от сериозно подсилване, за да защити титлата. Италианецът изглежда е забравил, че разполага с качествен състав и с равностойни играчи на всяка позиция. Освен това има превъзпитания Карлос Тевес.
 
Важна задача пред Манчини ще бъде да овладее голямото его на Тевес и на Марио Балотели. "Гражданите" вече опитаха вкуса на успеха и със сигурност ще искат да продължат да му се наслаждават. Гръбнакът на отбора Джо Харт-Венсан Компани-Яя Туре-Серхио Агуеро е непокътнат. Очертава се сериозна битка за титлата със съседите от Манчестър Юнайтед.
 
Ключови нови: Джак Родуел (Евертън)
Ключови напуснали: Уейн Бридж (Брайтън, наем), Владимир Вайс (Пескара, Ит)
 
man_united.jpg
МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД
Мениджър: Сър Алекс Фъргюсън

След като изпусна титлата по драматичен начин в края на миналия сезон, Манчестър Юнайтед започна работа по връщането си на върха във Висшата лига. За целта бяха привлечени Шинджи Кагава от Борусия (Дортмунд) и Робин ван Перси от Арсенал.
 
Неманя Видич и Том Клевърли се завърнаха след продължителни контузии и "червените дяволи" изглеждат като основен претендент за шампионската титла. С привличането на Ван Перси мениджърът Сър Алекс Фъргюсън не само отслаби основен конкурент - Арсенал, но и направи тима си да изглежда още по-страшен в очите на съперниците.
 
Ключови нови: Шинджи Кагава (Борусия Дортмунд, Гер), Робин ван Перси (Арсенал)
Ключови напуснали: Парк Джи Сунг (КПР), Томаш Кушчак (Брайтън), Пол Погба (Ювентус, Ит), Фабио да Силва (КПР, наем), Майкъл Оуен (освободен)
 
newcastle.jpg
НЮКАСЪЛ
Мениджър: Алан Пардю

Безспорно приятната изненада на миналия сезон, Нюкасъл сега трябва да покаже, че това не е било случайност. Мениджърът Алан Пардю може да счита лятото за успешно, тъй като нито един от ключовите му играчи не напусна клуба.
 
Партньорството между Демба Ба и Папис Сисе е едно най-добрите във Висшата лига, но и класната халфова линия Шейк Тиоте, Хатем бен Арфа и Йоан Кабай изигра своята роля. Повторение на представянето от миналия сезон ще бъде максималното за "свраките". Реалното място на тима е извън Топ 6, но в първите осем.
 
Ключови нови: Ромен Амалфитано (Реймс), Върнън Анита (Аякс, Хол)
Ключови напуснали: Дани Гътри (Рединг), Фрейзър Фостър (Селтик, Шот), Лиън Бест (Блекбърн), Петър Льовенкрандс (Бирмингам)
 
norwich.jpg
НОРИЧ
Мениджър: Крис Хютън (нов)

През миналия сезон Норич се представи доста успешно, но се очаква отстъпление през новия шампионат. Мениджърът Пол Ламбърт напусна, а наследникът му Крис Хютън има доста работа. Не напуснаха особено ключови играчи, но "канарчетата" се очартават като евентуална жертва на опасния Синдром на втория сезон.
 
Головете на Грант Холт бяха много важни през миналия шампионат, а сега той трябва да повтори постиженията си, за да даде на Норич надежда за оцеляване. Предвид, че в битката за оцеляване ще участват 8-9 отбора запазването на елитния статут изглежда постижима цел. Защитата на "канарчетата" обаче е доказала, че е доста слаба, а това може да донесе на тима място под чертата.
 
Ключови нови: Стивън Уитакър (Рейнджърс, Шот), Майкъл Търнър (Сандърланд), Робърт Снодграс (Лийдс)
Ключови напуснали: Адам Дръри (Лийдс), Аарън Уилбрахам (Кристъл Палас), Андрю Крофт (Брайтън)
 
qpr.jpg
КПР
Мениджър: Марк Хюз

Съживяването на отбора продължава. След като едва се спасиха от изпадане, лондончани се подсилиха с доста качествени играчи. Това може да доведе тима на Марк Хюз до мечти за класиране в евротурнирите. Вълната от новите на "Лофтъс Роуд" се води от Парк Джи Сунг, който напусна "Олд Трафорд".
 
Наличието на Райън Нелсън, Фабио да Силва и Робърт Грийн може да внесе сигурност в дефанзивен план. Наличието на такива играчи дава достоверност на думите на Хюз, който обяви, че битката за оцеляване е в миналото за КПР. Скок от 17-о място в Топ 8 изглежда прекалено голям, но място в средата на класирането е напълно реалистично.
 
Ключови нови: Парк Джи Сунг (Манчестър Юнайтед), Райън Нелсен (Тотнъм), Робърт Грийн (Уест Хям), Анди Джонсън (Фулъм), Фабио да Силва (Манчестър Юнайтед, наем), Самба Диаките (Нанси, Фр), Джуниър Хойлет (Блекбърн), Жозе Босингва (челси)
Ключови напуснали: Пади Кени (Лийдс), Хейдар Хелгусон (Кардиф), Фиц Хол (Уотфорд), Лий Кук, Даниел Габидон, Акош Бузаки (освободени)
 
reading.jpg
РЕДИНГ
Мениджър: Брайън Макдермът

Както и при останалите отбори, които се очаква да водят борба за оцеляване, реализирането на попадения изглежда основен проблем пред Рединг. Клубът разполага с пари и част от тях бяха похарчени за нови попълнения, но със сигурност ще бъде даден шанс на героите от миналия сезон, спечелили промоция, да се докажат.
 
Трансферната политика на "роялистите" през лятото изглежда оправдана с оглед на силното представяне в края на миналия шампионат. Крачката от Чемпиъншип до Висшата лига обаче може да се окаже прекалено голяма, ако клубът чака до януари за сериозно подсилване. Въпреки че Павел Погребняк подсили атаката, място сред изпадащите изглежда най-реалистично за Рединг.
 
Ключови нови: Крис Гънтър (Нотингам), Дани Гътри (Нюкасъл), Ники Шори (Уест Бромич), Павел Погребняк (Щутгарт, Гер)
Ключови напуснали: Михаил Антонио (Шефилд Уензди), Матийо Мансе (Сион, Швейц), Брайън Хауърд, Анди Грифин, Седрик Басея (освободени)
 
soton.jpg
САУТХЕМПТЪН
Мениджър: Найджъл Адкинс

Последователните промоции заздравиха обстановката в съблекалнята, но играчите на Саутхемптън ще има сериозен тест във Висшата лига през този сезон. Представянето като домакин може да се окаже ключово за тима, както и играта на Адам Лалана и головете на Рики Ламбърт.
 
Привличането на Джей Родригес и Натаниъл Клайн е позитив за състава, но липсата на опит може да се окаже сериозен минус. Очаква се "светците" да водят битка за оцеляване в елита и може да се стигне до драма в края на сезона, свързана или с изпадане, или запазване на мястото във Висшата лига.
 
Ключови нови: Джей Родригес (Бърнли), Стивън Дейвис (Рейнджърс, Шот), Натаниъл Клайн (Кристъл Палас)
Ключови напуснали: Дан Хардинг (Нотингам), Бартош Бялковски, Лий Холмс и Дейвид Конъли (освободени)
 
stok.jpg
СТОК СИТИ
Мениджър: Тони Пюлис

Сток Сити разполага с отбор с изграден гръбнак и вече натрупан опит в елита. Критиците им постоянно говорят за ограничения стил на игра, но са безмълвни пред постигнатите резултати. Питър Крауч показа просперитет след пристигането си на "Британия Стейдиъм", а и са малко отборите, които имат по-старателни от играчите на Тони Пюлис.
 
"Грънчарите" могат да победят всеки съперник на своя стадион, а само от това дали ще покажат постояннство в играта ще зависи мястото им средата на класирането и доброто представяне в купите.
 
Ключови нови: Майкъл Найтли (Уулвърхемптън), Джейм Нес (Рейнджърс, Шот)
Ключови напуснали: Джонатан Уудгейт (Мидълзбро), Дани Колинс (Нотингам), Рикардо Фулър и Салиф Диао (освободени)
 
sunderland.jpg
СЪНДЪРЛАНД
Мениджър: Мартин О'Нийл

Отборите на Мартин О'Нийл винаги са носили удовлетворение в своите фенове, но Съндърланд най-вероятно ще се окаже сред тимовете, водещи битка зад местата за евротурнирите. Джон О'Шей, Уес Браун и Стефан Сесеньон трябва да бъдат лидерите на отбора.
 
Място на "черните котки" сред изпадащите ще бъде изненада, но феновете не бива да имат големи очаквания. Място в горната половина на класирането трябва да се приеме като успех. Това обаче може да бъде постигнато с нови попълнения.
 
Ключови нови: Карлос Куеяр (Астън Вила)
Ключови напуснали: Майкъл Търнър (Норич), Джордж Макартни (Уест Хям), Крейг Гордън (освободен), Асамоа Гиан (Ал Аин, ОАЕ)
 
swansea.jpg
СУОНЗИ
Мениджър: Михаел Лаудруп (нов)

Силният първи сезон във Висшата лига беше последван от напускането на мениджъра Брендън Роджърс, на Джо Алън и Гилфи Сигурдсон. Новият треньор Михаел Лаудруп няма опит в английския футбол.
 
Датчанинът, познат с работата си в испански отбори, доведе попълнения от континенталната част на Европа. Очакват се доста драматични моменти за феновете. Място над изпадащите ще се приеме за резонно класиране. За това обаче Микел Ворм трябва да бъде отново скала на вратата, а Лиън Бритън да повтори силната си игра в халфовата линия.
 
Ключови нови: Мичу (Райо Валекано, Исп), Хосе Мануел Флорес (Дженоа, Ит), Джонатан де Гусман (Виляреал, Исп, наем)
Ключови напуснали: Джо Алън (Ливърпул), Гилфи Сигурдсон (Хофенхайм, Гер)
 
tottenham.jpgТОТНЪМ
Мениджър: Андре Вияш-Боаш (нов)

Лятото на "Уайт Харт Лейн" много приличаше на това при големия враг Арсенал. Всичко премина под сянката на въпроса: Ще напусне ли Лука Модрич? Хърватинът засега е при "шпорите", но не се знае за колко дълго. Модрич дори беше изолиран от останалите си съотборници, за да не ги разсейва.
 
Именно в сянката на тази трансферна сага протече напускането на Хари Реднап и замяната му с Андре Вияш-Боаш. Идването на Гилфи Сигурдсон и Ян Вертонген дава на "шпорите" дълбочина на халфовата и отбранителната линия. Основна задача пред Вияш-Боаш обаче изглежда намирането на двама нападатели за конкуренция на Джърмейн Дефоу. Реалното класиране на Тотнъм е в двете места след Топ 4.
 
Ключови нови: Гилфи Сигурдсон (Хофенхайм, Гер), Ян Вертонген (Аякс, Хол)
Ключови напуснали: Нико Кранчар (Динамо Киев, Укр), Ведран Чорлука (Локомотив Москва, Рус), Стивън Пиенаар (Евертън), Райън Нелсен (КПР), Луи Саха (освободен), Ледли Кинг (край на кариерата)
 
wba.jpgУЕСТ БРОМИЧ
Мениджър: Стив Кларк (нов)

"Дроздовете" са в нов етап от развитието си, след като мениджърът Рой Ходжсън напусна и пое националния отбор. Стив Кларк замени Ходжсън и наследи солиден състав, но въпросът е дали е готов да смени попрището на асистент с това на мениджър.
 
Уест Бромич е отбор, който трудно допуска да бъде победен на собствения си стадион и това трябва да продължи, но реално е класирането в долната половина на таблицата. Тимът на Стив Кларк вероятно няма да се бори за оцеляване, но за това ще трябват няколко класни попълнения през зимата. Привличането на Ромелу Лукаку от Челси под наем може да се окаже ключово.
 
Ключови нови: Бен Фостър (Бирмингам), Марку Розенберг (Вердер, Гер), Ромелу Лукаку (Челси, наем)
Ключови напуснали: Кийт Андрюс (Болтън), Ники Шори (Рединг), Сомен Чой и Пол Шарнър (освободени)
 
west_ham.jpg
УЕСТ ХЯМ
Мениджър: Сам Алърдайс

"Чуковете" се завърнаха в голямата игра и Сам Алърдайс работи сериозно през лятото. Големия Сам доведе няколко играчи с опит във Висшата лига, вместо да вземе големи имена. Оцеляването трябва да е основната задача и това изглежда лесно постижимо с мениджър като Алърдайс и капитан като Кевин Нолан.
 
Защитата се очертава като сериозен проблем за Уест Хям и няма да е изненада, ако се огъне пред по-офанзивните отбори. "Чуковете" имат доста гънки в състава за изглаждане, но оцеляването изглежда постижима задача.
 
Ключови нови: Джеймс Колинс (Астън Вила), Мохамед Диаме (Уигън), Алу Диара (Олимпик Марсилия, Фр), Юси Яскелайнен (Болтън), Джордж Макартни (Съндърланд)
Ключови напуснали: Пабло Барера (Крус Асул, Мек), Робърт Грийн (КПР)
 
wigan.jpgУИГЪН
Мениджър: Роберто Мартинес

Както е през миналия сезон, Уигън и сега изглежда е сред отборите, обречени на изпадане. Мениджърът Роберто Мартинес обаче доказа, че може да извлече всичко от таланта на своите играчи. Дори и на Мартинес ще е трудно да запази елитния статут на Уигън през този сезон.
 
Отборът няма достатъчна дълбочина на състава и има сериозни проблеми в защитата. Латикс са доста по-опитни от някои от новаците, но се намират в по-задна позиция от тях в борбата за място във Висшата лига.
 
Ключови нови: Иван Рамис (Майорка, Исп), Рио Мияичи (Арсенал, наем), Аруна Коне (Леванте, Исп)
Ключови напуснали: Виктор Моузес (Челси), Мохамед Диаме (Уест Хям), Уго Родайега (Фулъм), Крис Къркланд (освободен)

Следете развитието на футболните мачове и случващото се в другите спортове на уникалния лайвскор на БЛИЦ - ТУК