Часове преди полуфинала на Евро 2012 между Португалия и Испания и преди войната на терена, тази в медиите кипи с пълна сила.

Испанската преса достига до кресчендо в призивите към своя национален отбор. Мадридският вестник “АС” излиза със заглавие: "Спрете Роналдо!”. Друго издание от испанската столица гърми с огромни букви “Това е звездата на Португалия! А това е нашата” на фона на две снимки на Кристиано Роналдо и Жерар Пике. Каталунските вестници не остават по-назад в емоциите. “Ла Роха, напред към финала!”, призовава “Мундо Депортиво”.

“Дуел за финала” е челото на първа страница на “Спорт”. Вестник “Супердепорте” пък напомня на издание от СССР по време на Великата Отечествена война: “Всичко за Ла Роха”. Две от най-красивите футболни половинки – Сара Карбонеро (гадже на испанския вратар Икер Касияс) и Ирина Шейк (Кристиано Роналдо) греят от челната страница в предизвикателни пози.

Португалската преса държи малко по-умерен и резервиран тон. Един от лидерите на печата – “А Бола” излиза с чело “Остава ни само последния фрагмент” на фона на част от португалските национали, оформени във формата на пъзел. Най-оригинално подхожда “О Жого” със заглавие “Тики-така, тики-така, тики-така. Дойде време за смяна на музиката”. Друг от най-тиражните лисабонски вестници – “Рекорд”, пуска огромна снимка на Роналдо с надпис “Днес няма да има братя”. Алюзията явно е свързана с обстоятелството, че голяма част от испанските национали са съотборници на Кристиано в Реал М.

“Журнал де Нотисиаш” отбелязва: “Пушечен удар срещу желязна ръка” върху снимки на Касияс и Роналдо.
Най-скучен е “Диарио де Нотисиаш” – “Португалия ще се опита за втори път в историята си да се класира за еврофинал”. Вестник “Публико” пък цитира селекционера Пауло Бенто: “Португалия няма да се отбранява”.

4_8.jpg

8_7.jpg

5_3.jpg

6_2.jpg