Днес Джанлуиджи Буфон ще изиграе своя 656-и и последен мач за Ювентус. „Старата госпожа“ ще изпрати 40-годишния си вратар и ще отпразнува седмата си поредна титла в домакинска среща с Верона от 38 кръг на Серия „А“.

Нека си спомним какъв беше светът през 2001 година, когато Буфон премина от Парма в Ювентус срещу 52 милиона евро, което и до момента е най-високата цена, плащана за вратар. Има наистина интересни факти за 17 години.

* Първият мач на Буфон в Шампионската лига за Ювентус е победата с 3:2 над Селтик на 18 септември 2001 година. Срещата трябваше да се играе седмица по-рано, но беше отложена заради атентатите в Ню Йорк на 11 септември. След това Джиджи натрупа общо 115 мача в турнира.

* След 2001 година се изиграха четири световни първенства и Буфон участва във всяко едно от тях, като през 2006 година спечели титлата с Италия. Мондиал 2018 през това лято в Русия ще бъде първият планетарен шампионат от 1998 година насам, който ще премине без участието на вратаря на Ювентус.

* На 4 ноември 2001 година на екран излиза първият филм за Хари Потър - „Хари Потър и философският камък“. Оттогава се снимани още седем филма от поредицата, други свързани серии и дори театрална постановка за малкия магьосник.

* Американската рок група „Fall Out Boy“ е основана през 2001 година и издава четири албума преди разпадането си през 2008 година. Последва обаче ново събиране на групата и издаването на още два албума.

* За периода от 2001 година насам Италия имаше седем министър-председатели: Силвио Берлускони (два пъти), Романо Проди, Марио Монти, Енрико Лета, Матео Ренци и Паоло Джентилони. Изборите през март завършиха със сформирането на парламент и може да има и осми премиер преди Буфон да напусне Ювентус през юни.

* Джанлуиджи Буфон подписа с „бианконерите“ само 11 дни преди премиерата на първия филм „Бързи и яростни“. В момента се снима деветата част на поредицата.

* На 16 октомври 2001 година Майкъл Джексън преиздаде албумите „Off the Wall“, „Thriller“, „Bad“ и „Dangerous“, аз да отбележи 30-годишния юбилей на соловата си музикална кариера. Към момента Буфон играе своята 23-а година от кариерата си на професионален футболист.

* Нито един друг играч от отбора на Ювентус през 2001 година към момента не е професионален футболист. Игор Тудор е треньор на Удинезе, Антонио Конте е мениджър на Челси, а Павел Недвед е вицепрезидент на Ювентус.

* Клаудио Маркизио е вторият най-дългогодишен играч на Ювентус към момента от настоящия състав. Той е бил на 15 години, когато Буфон премина при „бианконерите“ от Парма през 2001 година.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В СЕРИЯ "А"