ЗОНА ЕВРОПА
 
Румъния - Гърция
 
Румъния приема Гърция с цел да заличи пасив от два гола, след като първата среща от баража между двата тима отстъпи с 1:3 при гостуването си в Атина в петък.
 
В състава на домакините се очаква завръщането на титулярния вратар Чиприян Татарушану, който пропусна двубоя в Атина заради болки в гърба и беше заменен от ветерана Богдан Лобонц. Капитанът Влад Кирикеш, който не игра в първата среща заради счупен нос, ще играе с маска на лицето. Срещата пропускат наказаните халфове Александру Борчану и Костин Лазар. В Атина селекционерът Виктор Пицурка игра с един нападател – Богдан Станку. Сега обаче се очаква Румъния да играе с две острието и на терена ще се появи Чиприян Марика.
 
Селекционерът на Гърция Фернандо Сантос ще направи само една промяна в състава си. Капитанът Костас Кацуранис е наказан и за негов заместник ще бъде избирано измежду Андреас Самарис и Йоргос Карагунис. „Елините“ отново ще разчитат в предни позиции на намиращия се в страхотна форма Костас Митроглу.
 
КАКВО КАЗАХА СЕЛЕКЦИОНЕРИТЕ
Виктор Пицурка (Румъния): „Ако успеем да се класираме за световното първенство, това ще бъде страхотен успех за румънския футбол и лично за мен. Ако се провалим, не ме търсете в следващите три месеца – ще се скрия в манастир.“
 
Фернандо Сантос (Гърция): „Въпреки че имаме аванс от първия мач, предстои реванш. Още нищо не е решено. Не трябва да се отпускаме и да губим концентрация. Не бива да правим излишни рискове и целта е да не допуснем гол. В противен случай ще имаме проблеми.“

Румъния – Гърция
(в първия мач 1:3)
 
Днес от 21:00 часа
Букурещ, „Арена Национал“
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Румъния: Татарушану, Мъцел, Гоян, Кирикеш, Рац, Танасе, Кочиш, Хобан, Торже, Станку, Марика
Контузени: Русеску, Пинтили; Наказани: Лазар, Борчану
 
Гърция: Карнезис, Холебас, Папастатопулос, Торосидис, Маниатис, Циолис, Сиовас, Карагунис, Самарас, Салпингидис, Митроглу
Контузени: К. Пападопулос, А. Пападопулос; Наказан: Кацуранис
 
-------------------------------------
 
Хърватия - Исландия
 
Хърватия и Исландия оставиха интригата в борбата за класиране на Мондиал 2014 за реванша в Загреб, след като в първата среща от баражите направиха нулево равенство в Рейкявик.
 
Селекционерът на „ватрените“ Нико Ковач най-вероятно ще направи две промени в състава си. Крилото Иво Иличевич и нападателят Едуардо ще бъдат заменени от Матео Ковачич и Ивица Олич. Халфът на КПР Нико Кранчар е пред своя мач № 82 за националния отбор.
 
Исландия е без титулярния си таран Колбейн Сигторсон, който получи контузия на глезена в първия мач. Олафур Скуласон е наказан. Това означава, че селекционерът Ларс Лагербек ще трябва да ги замени с Ейдур Гудьонсен и Егерт Йонсон.

КАКВО КАЗАХА СЕЛЕКЦИОНЕРИТЕ
Нико Ковач (Хърватия): „Знаем, че исландците са много силни физически и психически. Вратарят им също е добър. Съперникът играе много офанзивен футбол, но това пък ни дава пространства при нашите контраатаки. Мисля, че ще доминираме и ще се класираме за световното първенство.“
 
Ларс Лагербек (Исландия): „Не бива да се плашим от съперника и неговата публика. Ако наложим нашия стил, можем да излезем победители в сблъсъка и да се класираме за Бразилия. Това е нашата цел в Загреб.“
 
Хърватия – Исландия
(в първия мач 0:0)
 
Днес от 21:15 часа
Загреб, „Максимир“
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Хърватия: Плетикоса, Сърна, Чорлука, Шимунич, Пранич, Модрич, Ракитич, Ковачич, Перишич, Олич, Манджукич
Контузен: Стринич; Наказани: няма
 
Исландия: Халдорсон, Севарсон, Р. Сигурдсон, Арнасон, Йонсон, Гудмунсон, Г. Сигурдсон, Гисласон, Бярнасон, Гудьонсен, Финбогасон
Контузени: Халфредсон, Гунарсон, Сигторсон; Наказан: Скуласон
 
-------------------------------------
 
Швеция - Португалия
 
Швеция трябва да навакса изоставане от един гол срещу Португалия заради загубата в първия бараж за класиране на Мондиал 2014 между двата тима.
 
Домакините нямат проблеми с контузени и наказани играчи. Андреас Исаксон, който получи лека травма в първата среща, е възстановен.
 
Кристиано Роналдо и Пепе пропуснаха съботната тренировка на Португалия, но се оказа, че това е предпазна мярка и двамата са получили почивка.
 
КАКВО КАЗАХА СЕЛЕКЦИОНЕРИТЕ
Ерик Хамрен (Швеция): „В първия мач изпратихме прекалено много високи топки към Елмандер и Ибрахимович, а така нямаме сили да ги подкрепим при атаките. Нашата сила е в моментите, когато владеем топките. Надявам се на бърз гол, още по-добре два. Не трябва да се паникьосваме, ако нещата не ни се получат през първото полувреме. Дори 10 минути преди края при 0:0 имаме шанс.“
 
Пауло Бенто (Португалия): „В първия мач, както и през целия квалификационен цикъл, имахме проблем с реализирането на положенията си. Според мен добрите моменти за Португалия предстоят и се надявам един от тях да бъде срещата в Швеция.“

Швеция – Португалия
(в първата среща 0:1)
 
Днес от 21:45 часа
Стокхолм, „Френдс Арена“
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Швеция: Исаксон, Лустиг, Нилсон, Антонсон, М. Олсон, Шелстрьом, Елм, Ларсон, Елмандер, Качаниклич, Ибрахимович
Контузени: няма; Наказани: няма
 
Португалия: Руи Патрисио, Перейра, Алвеш, Пепе, Коентрао, Моутиньо, Велосо, Мейрелеш, Нани, Роналдо, Пощига
Контузени: няма; Наказани: няма
 
---------------------------------
 
Франция - Украйна
 
Точно 20 години след провала срещу България на „Парк де Пренс“ Франция отново е изправена пред възможността да не се класира за световно първенство. „Петлите“ имат трудна задача, след като загубиха с 0:2 първата среща.
 
Защитникът Лоран Косчелни е наказан и селекционерът Дидие Дешан ще ще го замести с Рафаел Варан. Очаква се още една промяна в състава на Франция, като Матийо Валбуена най-вероятно ще започне вместо Самир Насри.
 
Украйна трябва да променя защитата си, тъй като Олександър Кучер и Артьом Федецки са наказани. Очаква се на техните позиции да играят Ярослав Ракицки и Олег Гусев.
 
КАКВО КАЗАХА СЕЛЕКЦИОНЕРИТЕ
Дидие Дешан (Франция): „В петък Украйна изигра страхотен мач, а ние просто участвахме в някаква среща. Получихме звучен шамар. Сега играчите трябва да се настроят, че трябва да спечелят този реванш. Просто успех не е достатъчен, а задължително се нуждаем от специален резултат. Имаме шансове, независимо дали са големи или малки.“
 
Михайло Фоменко (Украйна): „За такива мачове не е необходимо да мотивирам играчите. Те сами знаят пред какво са изправени. Победата в първия мач ни дава психологическо предимство, но според мен щеше да е по-добре, ако в петък бяхме спечелили с 3:0.“
 
Франция – Украйна
(в първата среща 0:2)
 
Днес от 22:00 часа
Париж, „Стад дьо Франс“
Съдия: Дамир Скомина (Словения)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Франция: Льорис, Дебюши, Сако, Варан, Евра, Погба, Кабай, Валбуена, Рибери, Жиру, Бензема
Контузени: няма; Наказан: Косчелни
 
Украйна: Пятов, Гусев, Ракицки, Хачериди, Шевчук, Степаненко, Ротан, Едмар, Ярмоленко, Коноплянка, Зозуля
Контузени: няма; Наказани: Кучер, Федецки
 
--------------------------------------
 
ЗОНА АФРИКА
 
Египет - Гана
 
Египет приема Гана с почти невъзможната задача да заличи пасив от пет гола след загубата с 1:6 в първия мач. „Фараоните“ нямат здравословни проблеми в състава си, докато при „червите звезди“ до последно под въпрос е защитникът Дейвид Ади, който лекува проблем с глезена. След наказание в първия мач в игра се завръщат Кевин-Принс Боатенг и Харисън Афул.
 
„Целият отбор ще се постарае да сбъдне една мечта на Египет. Неприятно е, че допуснахме толкова тежка загуба в първия мач. Сега трябва много да рискуваме, но имаме 90 минути на разположение. Във футбола и друг път са се случвали чудеса“, заяви американският селекционер на Египет Боб Брадли.
 
Египет – Гана
(в първата среща 1:6)
 
Днес от 18:00 часа
Кайро, „30 юни“
Съдия: Нумандие Дуе (Кот д'Ивоар)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:
Египет: Екрами, Солиман, Фатхи, Салах, Гали, Ашур, Ел Нени, Гомаа, Нагуиб, Абутрика, Кенави
 


Гана: Дауда, Инкум, Гиан, Опаре, Есиен, Варис, А. Айю, Мунтари, Афул, Боатенг, Асамоа
 


 
-------------------------------
 
Алжир – Буркина Фасо
 
На Алжир е достатъчна победа с 1:0, за да се класира за втори пореден път на световно първенство, след като в първия бараж отстъпи на Буркина Фасо с 2:3.
 
Гостите бяха подсилени от завръщането на Ален Траоре, който заедно с Джонатан Питройпа може да създаде доста проблеми на Алжир. „Пустинните лисици“ ще разчитат на опитния Баджид Бугера, за да укротят атаките на „жребците“.
 
Алжир – Буркина Фасо
(в първия мач 2:3)
 
Днес от 20:15 часа
Блида, „Мустафа Чакер“
Съдия: Бадара Диата (Сенегал)
 
Алжир: Мболи, Бугера, Белкалем, Месбах, Йебда, Фегули, Меджани, Слимани, Судани, Тайдер, Гедуира
 


Буркина Фасо: Диаките, Б. Коне, Кофи, Дж. Коне, Кулибали, Питройпа, Бансе, Траоре, Каборе, Зонго, Накулма