Барселона и Манчестър Юнайтед са участвали в 9 предишни финала на КЕШ/Шампионска лига, като през 2009 г. играха един срещу друг в Рим и каталунците спечелиха с 2:0. Двата тима имат и един друг финал помежду си, но това бе за КНК през 1991 г., когато “червените дяволи” се наложиха с 2:1.

ПРЕДИШНИТЕ УЧАСТИЯ НА ДВАТА ТИМА НА ФИНАЛИ ЗА КЕШ/ШЛ
БАРСЕЛОНА
МАНЧЕСТЪР
ЮНАЙТЕД
барселона_1.jpg
31 май 1961 г., Берн
Бенфика – Барселона 3:2
Реал (Мадрид) доминираше в КЕШ от създаването на турнира през 1955 г., но през сезон 1960/61 отпадна от големия си съперник Барселона във втория кръг с общ резултат 4:3. По този начин бе сложен край на еврогосподството на “белия балет”.
Каталунците не успяха да наследят Кралския клуб като крале на Европа, въпреки че на финала взеха аванс срещу Бенфика с гол на Шандор Кочиш. Бенфика спечели с 3:2, а Барса трябваше да чака още 30 години за първата си титла от КЕШ.
29 май 1968 г., Лондон
Манчестър Юнайтед – Бенфика 4:1 след прод.
Един от най-известните мачове в европейски футбол завършва с победа на “червените дяволи” с 4:1 след продължения. Манчестър Юнайтед печели КЕШ само 10 години след трагедията от летището в Мюнхен.
Мениджърът на тима Мат Бъзби прекара това десетилетие в изграждането на тима, известен като Бебетата на Бъзби. Боби Чарлтън, оцелял от самолетната катастрофа в баварската столица, бележи два гола, Джордж Бест вкарва едно попадение, а Брайън Кид се разписва в деня на 19-ия си рожден ден.
Всичко обаче би било различно, ако в последните минути на редовното време Еузебио не бе стрелял от чиста позиция право в ръцете на вратаря Алекс Степни.
юнайтед_1.jpg
барселона_1.jpg
7 май 1986 г., Севиля
Стяуа – Барселона 0:0
(Стяуа печели с 2:0 след дузпи)
Четвърт век по-късно този мач продължава да бъде считан за една от най-големите изненади в европейския футбол и един от двубоите, за които феновете на Барса не желаят да си спомнят.
Водени от англичанина Тери Венебълс, каталунците стигат трудно до финала. По пътя си обаче отстраняват актуалния европейски шампион Ювентус и в Севиля са считани за фаворит.
Вратарят на Стяуа Хелмут Дукадам прави мача на живота си, а Барселона не успява да му вкара гол и при дузпите.
барселона_1.jpg
20 май 1992 г., Лондон
Барселона – Сампдория 1:0
Барселона най-накрая взима Свещения Граал на европейския клубен футбол и става последният носител на КЕШ. От следващия сезон турнирът е преименуван на Шампионска лига.
Холандецът Роналд Куман бележи единствения гол в мача осем минути преди края на продълженията на “Уембли”. Барса най-сетне печели отличието, което преследва откакто Реал (Мадрид) взима първата си еврокупа през 1956 г. Христо Стоичков става първият и засега единствен българин, вдигнал победно европейската клубна купа.
барселона_1.jpg
18 май 1994 г., Атина
Милан – Барселона 4:0
Две години след като е коронован като шампион на Европа, Барселона е унижен от Милан на Фабио Капело. “Росонерите” превъзмогват отсъствието на наказаните Франко Барези и Алесандро Костакурта, а след 47 минути вече водят с 3:0 с два гола на Даниеле Масаро и един на Деян Савичевич.
Марсел Десаи окончателно убива надеждите на Барса с попадението си в 58-ата минута. “Дрийм тийм”-ът на Йохан Кройф е съкрушен в Атина.
26 май 1999 г., Барселона
Манчестър Юнайтед – Байерн 2:1
Юнайтед записа най-великия обрат в историята на европейските финали с голове на Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяер в добавеното време на мача. Марио Баслер бе дал аванс на Байерн още в шестата минута.
Тогавашният президент на УЕФА Ленарт Йохансон много пъти е разказвал, как е напуснал ложата на стадиона в 90-ата минута, за да слезе на терена и да награди баварците като шампиони на Европа. По пътя той пропуска и двата гола на Юнайтед. Какъв по-добър повод за “червените дяволи” да отпразнуват 90-ата годишнина от раждането на Мат Бъзби.
юнайтед_1.jpg
барселона_1.jpg
17 май 2006 г., Париж
Барселона – Арсенал 2:1
По малко от четвърт час преди края Арсенал се вижда като първият лондонски отбор, спечелил европейската клубна корона. “Артилеристите” водят с 1:0 с гол на Сол Кембъл, въпреки че през голяма част от мача играят с човек по-малко. Вратарят Йенс Леман става първият изгонен играч на финал за КЕШ/ШЛ.
Барселона променя развитието на двубоя, когато през второто полувреме Хенрик Ларсон се появява като резерва. Шведът асистира за попаденията на Самуел Етоо и Жулиано Белети, който бележи победния гол от малък ъгъл 9 минути преди края.
21 май 2008 г., Москва
Манчестър Юнайтед – Челси 1:1
(Юнайтед печели с 6:5 след дузпи)
Нова победа за Юнайтед след жестока драма. Първият финал, проведен в Русия, се състоя на стадион “Лужники” и това бе първият изцяло английски сблъсък в директен спор за купата. След 120 минути резултатът бе 1:1 с попаденията на Кристиано Роналдо и Франк Лампард през първото полувреме.
Победителят от двубоя бе излъчен след дузпи. След като Роналдо пропусна при своето изпълнение, капитанът на Челси Джон Тери трябваше да вкара и да донесе трофея на “сините”. Той обаче се подхлъзна и прати топката встрни. Едвин ван дер Сар донесе триумфа на “червените дяволи”, спасявайки дузпата на Никола Анелка.
юнайтед_1.jpg
барселона_1.jpg
27 май 2009 г., Рим
Барселона – Манчестър Юнайтед 2:0
Барселона става първият испански клуб, спечелил требъл – Шампионска лига и дубъл в страната, когато на “Стадио Олимпико” побеждава еврошампиона Манчестър Юнайтед с 2:0. Самуел Етоо открива резултата още в 10-ата минута.
Мачът бе очакван с нетърпение и бе обявен за битка между аржентинския гений Лионел Меси и португалския талант Кристиано Роналдо. Меси излезе победител в сблъсъка, като 20 минути преди края вкара с глава.
юнайтед_1.jpg