Фернандо Сантош преминава от треньор на Кристиано Роналдо към друга голяма звезда - Роберт Левандовски. Месец след като се раздели с родната си Португалия, специалистът беше представен във Варшава като треньор на националния отбор на Полша.

68-годишният Сантош стана третият чуждестранен треньор, който ще ръководи поляците. Преди него тази възможност получиха Лео Бенхакер и Пауло Соуса.

Сега Сантош ще бъде начело на отбор, чийто капитан е Левандовски - нападателят на Барселона, който на 34 години е към края на кариерата си и може да му остава само европейското първенство през 2024 г. и вероятно Мондиал 2026, за да играе на международно ниво.

Португалецът е натоварен със задачата да подобри незадоволителното представяне на Полша на последните големи турнири. От 1986 г. насам националният отбор е преминавал груповата фаза само на едно Световно (2022) и едно европейско първенство (2016).

Полската федерация не продължи договора на предшественика на Сантош - Чеслав Михниевич, след като достигна фазата на елиминациите на световно първенство за първи път от 36 години. Договорът му изтече на 31 декември.

Бившият треньор на Португалия и Република Корея Пауло Бенто и легендата на Ливърпул Стивън Джерард, наскоро уволнен от Астън Вила, бяха свързвани с работата.