Националният тим на България официално ще бъде в трета урна при жребия за квалификациите за Евро 2020, след като стана най-добрият втори отбор в Лигата на нациите в групите от Лига C.

Футболистите на Петър Хубчев финишираха втори в група 3 на турнира още вчера, а благоприятните резултати от последните срещи на надпреварата поставят националите ни в трета урна при жребия за европейските квалификации и правят тима втори най-добър в групите от нашата черга. Това стана факт след категоричната победа на Сърбия срещу Литва с 4:1 в мач от група 4 и успеха на Шотландия срещу гостуващия тим на Израел с 3:2 в група 1. Сърбите трябваше да финишират първи в групата си, а шотландците и евреите да не завършват наравно, за да бъдат резултатите благоприятни за България.

Сърбия разби Литва с 4:1 след автогол на Жулпа в 51-ата минута и голове на Александър Митрович (58), Александър Прийович (71) и Адем Ляич (74). За гостите се разписа Деймантас Петравичус (64). Така Сърбия финишира на първо място в група 4 с 14 точки, а Литва остана на последната позиция без нито една спечелена точка.

В другата среща от групата Румъния спечели с 1:0 при визитата си на Черна гора след гол на Тукудеан (44). През второто полувреме в 72-ата минута Янкович от домакините пропусна дузпа. Козмин Моци и Клаудио Кешеру от Лудогорец започнаха титуляри за гостите, а вторият бе заменен в 88-ата минута от Чипчиу. Така румънците останаха втори в групата с 9 точки, а черногорците завършиха трети със 7.

Winbet - победата е емоция! (18+) 

По същото време Шотландия победи у дома Израел с 3:2 и финишира на първата позиция в група 1, което означава, че ще играе в Лига B при следващото издание на турнира. Каял (9) даде преднина на изралците, но с хеттрик на Джеймс Форест (34, 43, 64) направиха пълен обрат. Еран Зехави (75) върна интригата в мача с втори гол за гостите, но те не успяха да стигнат до точката, която щеше да им е достатъчна за първата позиция. В крайна сметка Шотландия спечели групата с 9 точки, а Израел остана на второ място с 6 и на точка след България в класирането за най-добрия втори отбор от всички групи в Лига C.  

Припомняме, че в групите с четири отбора резултатите срещу последния в класирането се анулират. При това положение България събра 7 точки с един гол плюс положителна разлика, а след днешните резултати националите ни очакват по-спокойно жребия на 2 декември в Дъблин за квалификациите за Евро 2020. Отборите, с които България със сигурност ще се размине, са Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия, Сърбия, Норвегия, Израел, Румъния, Унгария.

Освен това България е вторият най-добър отбор в Лига С на Лигата на нациите и ако някой от победителите в групите се класира на европейското през квалификациите, „трикольорите“ ни отиват на негово място на полуфиналите на Лигата на нациите (през март 2020 година). Стига, разбира се, футболистите на Хубчев да не са се класирали за Евро 2020 през квалификациите.

Ето и разпределението по урни преди жребия за квалификациите за Евро 2020:

Първа урна: Белгия, Хърватия, Англия, Франция, Холандия, Италия, Португалия, Испания, Швейцария, Полша

Втора урна: Германия, Исландия, Босна и Херцеговина, Украйна, Дания, Русия, Австрия, Уелс, Чехия, Швеция

Трета урна: Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия, Норвегия, Сърбия, Финландия, Шотландия, Израел, БЪЛГАРИЯ

Четвърта урна: Албания, Кипър, Естония, Грузия, Гърция, Литва, Черна гора, Словения, Унгария, Румъния

Пета урна: Армения, Азербайджан, Беларус, Гибралтар, Казахстан, Косово, Люксембург, Македония, Молдова, Фарьорски острови

Шеста урна: Андора, Латвия, Лихтенщайн, Сан Марино, Малта.