Какво ли щеше да представлява световният футбол днес, ако го нямаше видео асистент рефера, популярен повече като VAR? И как ли щяха да се развият без наличието на системата за видеоповторения днешните спорни положения?!

Въпрос на гледна точка и в двата случая, ще кажете. И няма да сте далеч от истината. Само че истината рядко има едно лице, особено във футбола, където по-често то е предпоставка за разгорещени спорове, отколкото за консенсус по даден казус.

Системата за видеоповторения (VAR) беше въведена в английската Висша лига през януари 2018-та, след като преди това бе направила дебют в турнира за ФА Къп. Дотук добре. Нали целта бе да помага на реферите именно в спорните моменти, давайки им повече яснота за милиметри и сантиметри на зеления килим.

От тогава досега обаче, вече 6 години, редом с това, системата е повод и за множество спорове, за жалби и за серия от противоречия, в които чистата футболна логика нерядко отстъпва заради вече написани и съблюдавани правила.

Поредните потвърждения идват след първите три кръга от английската Висша лига – не, че няма да ги намерим, ако потърсим и в останалите първенства, включително и в родната Efbet футболна лига. И не, че няма да има такива и до края на сезона! Та и след това…

Но да се върнем на актуалните примери, не само за да скъсим фокуса, но и за да уважим детайла, в който съвсем неслучайно се казва, че се крие дяволът!

В трети кръг от Висшата лига на Англия Арсенал посрещна Брайтън на „Емирейтс“. Мачът приключи при резултат 1:1, но централна тема в коментарите след това не бе толкова представянето на „артилеристите“ и „чайките“, колкото, меко казано, странния червен картон, който получи играчът на лондонския отбор Деклан Райс.

Неслучайно след това и авторитетният британски футболен анализатор Пиърс Морган го определи като „най-лошия червен картон в историята“.

През първото полувреме звездата на Арсенал получи съвсем заслужен жълт картон за явно нарушение. Няколко минути след почивката обаче, реферът Крис Кавана предизвика пълен шок, изпращайки го изненадващо за всички да си вземе преждевременен душ в съблекалнята.

Малко хронология: Райс събори Жоел Велтман в близост до ъгловото флагче. Халфът на Арсенал тръгна към центъра на терена, а футболистът на Брайтън изрита топката в крака на Райс, който падна на терена и очакваше нидерландския му съперник да бъде санкциониран.

Вместо това последва червен картон за него! Всеобщ шок и изумление!

И решение, което VAR няма право да преразглежда, по силата на правилата, които изповядва видеосистемата! Колкото и спорно да е…

Да си припомним четирите ситуации, при които VAR съдиите трябва да се включат задължително и да сигнализират на главния съдия:

  1. При отбелязан гол (дали той е редовен)
  2. Отсъждане на дузпа
  3. Червен картон (като втори жълт не се разглежда)
  4. Сбъркана идентичност на даден футболист (жълт или червен картон за грешен футболист)

Точка 3 и частта, поместена в скоби, веднага прави впечатление, нали?

Защото е допълнение, не по-малко съществено от акцента. Допълнение, което има резон да бъде обект на преразглеждане от видеосистемата – предвид честотата на спорни положения от такъв характер.

Но да се върнем в мача, за да видим в кои детайли се крие дяволът…

Реферът Кавана прецени, че Деклан Райс е бил твърде близо до топката, въпреки че тя не бе спряла движението си при опита за изритване напред от Велтман.

Накрая се оказа, че Райс е изгонен, защото бе уцелен с топката.

В интерес на фактите е редно да признаем, че Кавана спази буквата на закона, показвайки червения картон за пречене на изпълнение на свободния удар след извършено нарушение. Въпреки това обаче отсъждането му изглеждаше крайно дребнаво и на границата на абсурда, при положение че всъщност Велтман изрита топката в крака на Райс, при това доста грубо, погледнато отстрани.

Дали VAR правилата не трябва спешно да се обновят малко?!

„Това е първото ми изгонване в кариерата, така че просто искам да се извиня на своите съотборници, което вече направих, и на феновете… Разбира се, ако докоснете топката в такава ситуация, дори и леко, тогава това е червен картон, като се има предвид, че вече бях предупреден през първото полувреме. Напълно приемам първия жълт картон – беше битка 50/50, която аз не спечелих. Но през второто полувреме, особено близо до ъгловия флаг… Не можете да направите това! Беше трудно, беше жестоко, но тези неща се случват!“, сподели шокиран Райс след мача.

Шокът остана не е само за него, а вероятно и за всеки футболно ангажиран човек.

Да се върнем кръг по-рано – във втори, когато Брайтън посрещна Манчестър Юнайтед на „Американ Експрес Стейдиъм“. Мачът завърши 2:1 за домакините и в последните си минути бе особено драматичен.

VAR, разбира се, отново бе в главната роля!

В случая говорим за финалните минути, в които „червените дяволи“ стигнаха до втори гол чрез Алехандро Гарначо, който бе отменен, тъй като топката се удари в съотборника му Джошуа Зиркзее – който бе застанал на единственото възможно място в случая – голлинията, за да засече удара.

Неговият досег обаче бе отсъден като засада – по правилата на VAR, колкото и абсурдно да изглеждаше не само в очите на коментаторите, но и на всички присъстващи на стадиона, както и на тези пред малките екрани.

Обяснението бе, че в случая, ако кракът на Зиркзее е бил преди голлинията, положението е щяло да бъде зачетено, но заради преминаването отвъд нея – не!

Голът на Манчестър Юнайтед, който беше определящ крайния изход за тях, бе отменен, а отсъдената засада на Зиркзее определена веднага от коментаторите като „най-нелепата в историята на футбола“!

За информация – правилото за засада (правило № 11) е установено още през XIX век и в хода на развитието на футбола е претърпяло няколко изменения.

И вероятно вече му е време да се шлифова още малко, защото ситуации от подобен характер, като гореспоменатите, със сигурност тепърва ще бодат  очите на футболните анализатори, които претендират за пунктуалност в разбора на всяка футболна среща. Както и на фенове, за които загубата на три точки, особено след спорни съдийски преценки, боли повече от всякога.

Въпросът е „Докога?“, а отговор засега няма.

VAR мълчи тактично! Защото… няма право да на „глас“!

Равносметки много, факти – също, а това, което най-много вълнува футболния фен, играч или треньор, е кога ще се поработи и над тези „тънки моменти“ в правилата на VAR, за да стане и функцията му след това по-смислена.

Засега VAR е променян само в посока на това да има по-осезаем съдийски комфорт! И дотук..!

През септември 2023-та бяха въведени нови допълнителни правила, свързани с VAR в Англия. Става въпрос за аудиовръзката между съдиите на футболния терен и екипа за видеоарбитраж – VAR, която вече ще бъде показвана в специално тв шоу по време на сезона на Острова.

Всичко хубаво, стига да не страдаше футболът – изначалния смисъл, заради който е създадена системата за видеонаблюдения.
Анелия ПОПОВА, БЛИЦ