Президентите на Уругвай Табаре Васкес и Аржентина Маурисио Макри се срещнаха в Буенос Айрес и отново изказаха подкрепата си за съвместна кандидатура за домакинството на Мондиал 2030. През 2030 година ще се навършат 100 години от първото световно първенство по футбол, провело се в Уругвай.

„Ние потвърждаваме, че работим в тясна връзка за организацията на световното първенство в Уругвай и Аржентина през 2030 година”, заяви аржентинският президент Маурисио Макри на пресконференция след срещата.

Двамата политици за първи път се изказаха в подкрепа за съвместно домакинство още през януари тази година. Турнирът би трябвало да се проведе на различни стадиони в двете страни.

Континентът Южна Америка домакинства на световното първенство за пети път през 2014 година, когато Бразилия прие шампионата на планетата. През 2018 година турнирът ще бъде в Русия, а през 2022 година в Катар. Домакинът на Мондиал 2026 ще бъде обявен през месец май 2020 година, като кандидатури от Европа и Азия няма да се допускат. Така за 2030 година Южна Америка може да получи сериозна конкуренция от Европа.