Тази вечер от 21:45 часа започва един от най-интригуващите двубои от баражите за Мондиал 2018. На "Френдс Арена" в Стокхолм един срещу друг се изправят старите познайници Швеция и Италия.

Това ще бъде 23-и мач между двата тима. Към момента в 10 от случаите победител излиза "Скуадра адзура", а в 6 от тях с успеха се поздравява "тре крунур". Шест мача пък са завършвали при равен резултат.

Последният хикс между Италия и Швеция датира от Евро 2004, когато в двубой от група "С", където е и България, двата тима завършват 1:1. Срещата остава паметна за всеки футболен запалянко, тъй като е белязана от един момент, за който винаги ще се говори. За едно отиграване, което ще остане в съзнанието на всички, обичащи футбола. За един магичен гол, чийто автор остави огромна следа в историята на най-великата игра.

Повечето от вас най-вероятно се досетиха за кой момент става дума. За тези, които все още не са, ще припомним. Става въпрос за акробатичното изпълнение на Златан Ибрахимович, който се разписа с невъзможен (за повечето хора) удар във вратата на Джанлуиджи Буфон и донесе безценна точка за Швеция, която впоследствие помага на тима да излезе от групата.

22-годишният тогава нападател изравнява резултата в 85-ата минута (преди това Антонио Касано е дал преднина за италианците), когато се разписва с удар с пета от въздуха и хвърля в захлас целия свят.

"Това със сигурност не е хубав спомен за мен. Но пък не мога да не оценя красотата на гола и техническите качества на Златан. Дотогава не знаехме много за него. Беше млад и никой не предполагаше докъде ще стигне. В този момент обаче той накара светът да заговори за него" , спомня си Джанлуиджи Буфон.

И наистина е така. В онзи момент футболният свят се сдоби с Ибракадабра, който години наред продължава да радва феновете с магични и противни на всякаква логика изпълнения.

Впоследствие обаче Швеция и Дания скрояват номер на италианците. Мачът помежду им завършва при миролюбиво 2:2, което устройва и единия, и другия отбор. Равенството праща скандинавците в елиминационната фаза на европейското първенство, а Италия отпада от групата, въпреки че побеждава нашия национален тим с 2:1.

Италия - Швеция 1:1
1:0 Касано (37'), 1:1 Ибрахимович (85')

Италия: Джанлуиджи Буфон, Кристиан Панучи, Алесандро Неста, Фабио Канаваро, Джанлука Дзамброта, Дженаро Гатузо (76' Джузепе Фавали), Андреа Пирло, Симоне Перота, Антонио Касано (72' Стефано Фиоре), Алесандро Дел Пиеро (83' Мауро Каморанези), Кристиан Виери

Швеция: Андреас Исаксон, Микаел Нилсон, Улоф Мелбери, Ерик Едман (78' Маркус Албак), Тобиас Линдерот, Кристиан Вилямсон (68' Матиас Йонсон), Андреас Якобсон, Андерш Свенсон (56' Ким Шелстрьом), Фредрик Юнгбери, Златан Ибрахимович, Хенрик Ларсон