Отбори с по-малки очаквания предизвикват изненадващи резултати в някои от водещите първенства на Стария континент от началото на сезона. В четири от петте най-престижни шампионата има по два такива тима.

Завърналият се в германската Бундеслига Хановер 96 е една от приятните сензации този сезон, въпреки че миналата събота записа загуба при визитата на Мьонхенгладбах (1:2). Тимът е на пето място с 12 точки, а това се дължи преди всичко на защитата, допуснала само четири попадения в седем шампионатни срещи.

Аугсбург бе считан като тотален аутсайдер преди началото на кампанията в немския елит и кандидат за изпадане. Швабите от Бавария под ръководството на Мануел Баум обаче имат 11 точки на шесто място и демонстрират добра игра, въпреки че паднаха от Дортмунд (1:2) миналата събота.  

В английската Висша лига само един тим разкъсва голямата седморка – малкият Бърнли, завършил 16-и миналия сезон. В момента „виненочервените” са шести, стигайки до равенства 1:1 при визитите и на Тотнъм и Ливърпул, изпреварвайки мърсисайдци в подреждането. В началото на сезона Бърнли дори победи Челси (3:2) в Лондон, а миналата седмица излъга като гост и Евертън (1:0).

Уотфорд е другият изненадващ тим в английския елит. „Стършелите” бяха считани преди сезона като кандидати за изпадане, но след седем кръга тимът на Марко Силва също като Бърнли има само една загуба – 0:6 у дома от лидера Манчестър Сити, но пък бе записано реми 3:3 срещу Ливърпул, с който имат равен точков актив.

Каен се бореше миналия сезон да не изпадне, а след осем кръга във френската Лига 1 е  на пета позиция след пет победи с 1:0 и голова разлика 7:4. Воденият от Карло Анчелоти Нант пък записа пет поредни успеха след двете си загуби на старта и заема четвърта позиция. Раниери изведе Лестър до титлата в Англия през 2016 година, а сега е фокусирал играта на „канарчетата” в защита.

Бетис направи истинско шоу при равенството 4:4 с Реал Сосиедад в края на миналата седмица в испанската Примера дивисион, а по-рано излъга Реал с 1:0 в Мадрид, изоставайки само на точка от „кралския” клуб на шеста позиция.

Леганес също изненадва с изявите си през настоящата кампания в Испания, а в изминалия седми кръг записа 0:0 срещу Атлетико (Мадрид). След три мача без загуба завършилият 17-и миналия сезон тим в момента е седми.

Кайзериспор бе само на две точки от изпадането от турската Суперлига през миналия сезон, но получи нов шанс за елита и го използва максимално, заемайки трета позиция с 14 точки след 7 кръга пред Фенербахче и вицешампионът Истанбул Башакшехир, който е съперник на Лудогорец в груповата фаза на Шампионската лига.

ПЕК Цволе пък е изненадата в холандската Ередивизи. През миналия сезон тимът бе близо до участие в плейофите за оставане в елита, а сега е четвърти преди Аякс в класирането, като в последния кръг надви Грьонинген с 3:2.

На въпроса кой в Швейцария има 6 точки аванса след 10 кръга повечето фенове биха отговори Базел, но това е Йънг Бойс без загуба от началото на кампанията. Тимът от Берн изхвърли Динамо (Киев) от Шампионската лига, но след това отпадна от ЦСКА (Москва). В швейцарската Суперлига обаче Йънг Бойс е безспорен лидер.

В австрийската Бундеслига също обичайният заподозрян Залцбург не е на върха, зает в момента от Щурм Грац, който спечели директния дуел с 1:0. В Лига Европа тимът от Грац отпадна от Фенербахче, но сега ще се съсредоточи в битката за титлата, която от 2013 година насам неизменно отива в Залцбург.