Германия призова катарския посланик да съдейства с незабавна отмяна на смъртната присъда срещу хомосексуалисти в страната, съобщава агенция АП. Това се случи на конгрес за правата на човека, организиран от Германската футболна федерация само два месеца преди началото на световното първенство по футбол.

Представителят на германските фенове Дарио Минден се обърна към посланик Абдула бин Мохамед дин Сауд Ал Тани във Франкфурт: "Аз съм мъж и харесвам мъже. Наистина е така. Не се шокирайте, че правя секс с други мъже. Това е нормално. Моля Ви, свиквайте с това или просто стойте далеч от футбола. Най-важното правило в този спорт е, че той е за всички, без значение дали си гей, или пък лесбийка. Той е за всички. За момчета, за момичета и за всеки по средата".

Минден продължи: "Призовавам да отмените смъртната присъда. Отменете всички наказания, които нарушават равенството в сексуалността и половата идентичност. За нас правилото, че футболът е за всеки, е важно. Не можем да позволим да го нарушавате, без значение колко сте богати. Повече от добре дошли сте в международната футболна общност и да домакинствате на голям турнир, но спортът е различен. Трябва да приемете правилата".

Ал Тани имаше възможност да даде своя отговор по-късно, а неговият коментар не можеше да бъде записван. Само първите 90 минути от конгреса на федерацията бяха излъчени телевизионно, а достъпът до него бе забранен за журналисти.

Говорителят на федерацията Щефен Зимон заяви, че това не е решение на организацията. Той обаче добави, че са "получили запитвания от много участници за вътрешна дискусия по този въпрос и федерацията ще уважи тяхното желание".

Генерал-майор Абдулазиз Абдула Ал Ансари, координатор на охраната на турнира, заяви преди време за Асосиейтед Прес, че флагове с цветовете на дъгата ще бъдат отнемани от фенове заради собствената им безопасност. 

Ал Ансари твърди, че ЛГБТК двойки са добре дошли в Катар за световните финали, въпреки че интимните отношения между хора от един пол са забранени по закон в страната.