Златна обувка като тази, която Христо Стоичков спечели като голмайстор на Мондиал`94, се продава за 500 000 долара. Преди 16 години Камата раздели първото място в листата на стрелците на световното първенство в САЩ с руския национал Олег Саленко, двамата имаха по шест гола.

“Получих предложение от ОАЕ. Шейховете ми предлагат 500 000 долара за Златната обувка. Те ми обещават, че ще се отнасят към нея като към реликва. Ще бъде поставена в местен музей и ще бъде организиран турнир под името “Златната обувка”, заяви Саленко пред украинското издание “Блик”.

“Реших се на продажбата заради финансови проблеми. Имах малък бизнес, който заради кризата се срина. Кредитите само се трупат. Трябваше да направя нещо. По принцип мога да се справя и без да продавам трофея си, но е трудно да устоиш на арабите”, разкрива бившият национал на Русия.

“Бих желал моята Златна обувка да остане в Русия или Украйна. Засега обаче нямам подходящо предложение. Ако получа такова, ще откажа на шейховете. Засега размишлявам и ако някои от бившия Съветски съюз има намерение да направи оферта, сега е моментът”, обяви Саленко, който вкара 5 гола при поледата на Русия с 6:1 над Камерун през 1994 г./БЛИЦ